$
בארץ

אדלשטיין מבקש מגפני דיון מחדש בוועדת הכספים בחוק מס דירה שלישית

לאחר שיו"ר הוועדה קיבל הבוקר מכתב חמור מיועמ"ש הכנסת, איל ינון, לפיו נפלו פגמים רבים בהליך חקיקת החוק שאושר שלשום, פנה אליו יו"ר הכנסת וביקש לשקול את כינוס הוועדה עוד היום

עמרי מילמן ושחר אילן 11:2418.12.16

יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין פנה ליו"ר ועדת הכספים משה גפני בבבקשה לקיים דיון מחדש בוועדה באישור חוק מס דירה שלישית. זאת בעקבות חוות הדעת של היועץ המשפטי לכנסת עו"ד איל ינון שקבעה כי היו פגמים קשים באישור החוק שנדון מבלי שניתנה לחברי הכנסת אפשרות אמיתית ללמוד אותו. לאדלשטיין אין סמכות להתערב בקביעת סדר היום של ועדת הכספים אך גפני הודיע קודם שיקבל את הכרעתו, כך שסביר שהנושא סוכם ביניהם והדיון ייתקיים היום. ההליך של פניית אדלשטיין מאפשר לגפני לקיים את הדיון בלי להודות בכך שההליך היה בלתי חוקי אלא כמחווה ליושב ראש.

 

במכתבו כותב ינון לגפני כי אישור החוק "עולה כדי אי תקינות חמורה של הליך החקיקה היורדת לשורשו של הליך". זאת, משום שלא ניתנה לחברי הכנסת אפשרות סבירה לעיין בחוק וללמוד את תוכנו לפני הדיון. בכך מקבל היועץ המשפטי לכנסת את עמדת חברי האופוזיציה בוועדת הכספים שנטשו את הדיון באישור החוק שלשום בלילה (ו') במחאה על כך שלא ניתן זמן ללמוד את החוק. לפי ינון במכתבו ליו"ר הוועדה משה גפני, "עמדה זו אינה נוגעת לתוכן ההסדר אלא להליך שקדם לאישור בלבד".

 

לקריאת המכתב המלא שהעביר היועץ המשפטי לכנסת ליו"ר ועדת הכספים לחצו כאן.

 

גפני דוחה את עמדת ינון - אך יקבל את עמדתו של אדלשטיין

 

משמעות חוות הדעת היא כי אם החוק לא יועבר מחדש בוועדה, הדבר יקשה על הכנסת והמדינה להגן עליו בבג"ץ. ח"כ מיקי רוזנטל מהמחנה הציוני פנה בתגובה ליו"ר הכנסת יולי אדלשטיין לבטל את אישור החוק.

 

גפני שוחח עם אדלשטיין בנושא חוות הדעת של ינון על חוק דירה שלישית ואמר לו שניסה למנוע את הדיון על החוק בלילה. אולם לאחר שהוחלט לקיימו, הוא אפשר ליועצת המשפטית לוועדה, שגית אפק, שמתחה ביקורת על ההליך, לומר את דבריה ולא חלק עליה. עם זאת, גפני אמר כי הדיון התקיים במלואו, וכחוק, כאשר כל סעיף נידון, וסעיפים רבים השתנו במהלך השעות הארוכות של הדיון בחוק. גפני הדגיש כי הדיון היה מלא, והיועץ המשפטי לכנסת היה צריך לומר את עמדתו קודם הדיון ולא אחריו. משכך הוא דוחה את עמדתו ל ינון מכל וכל.

 

נושא מורכב שהושאר לרגע האחרון

 

ינון פנה לגפני על פי חוק הכנסת "הקובע כי היועץ המשפטי לכנסת יפעל להבטחת תקינותם של הליכי החקיקה". הוא הסביר כי חוק מס דירה שלישית הכולל עשרות סעיפים הוצג על ידי משרד האוצר כנושא בעל חשיבות מיוחדת. למרות זאת, הדיון האחרון בוועדה עד לאישור החוק בסוף השבוע האחרון, התקיים לפני כחודש ומאז הוכנסו בו שינויים רבים שלא עלו לדיון כלל. "זאת, על אף פניות מרובות מצד יו"ר הוועדה והייעוץ המשפטי של הוועדה שסברו כי אין להותיר נושא מורכב שכזה לרגע האחרון", כך הוא כתב.

איל ינון, היועץ המשפטי של הכנסת. אי עמידה ב"עיקרון ההשתתפות" - שהוא עקרון יסוד בחקיקה איל ינון, היועץ המשפטי של הכנסת. אי עמידה ב"עיקרון ההשתתפות" - שהוא עקרון יסוד בחקיקה צילום: עטא עוויסאת

 

גם ביום רביעי שעבר לא הובא הנושא לדיון, "שכן משרד האוצר לא העביר לוועדה את הנוסח הרלוונטי". ינון מצין כי היועצת המשפטית של הוועדה "חזרה והדגישה בפני אנשי האוצר כי גם לאחר העברת הנוסח יש לכל הפחות לאפשר לחברי הכנסת מספר שעות לשם עיון בו והכנת הסתייגויות".

 

בפועל הנוסח הועבר לחברי הוועדה וליועצת המשפטית לוועדה רק ביום חמישי בערב. "יודגש", כותב ינון, "כי מדובר בהסדר מיסוי ארוך ומורכב הכולל גם סנקציות פליליות וכי בעת שהועבר נוסח זה הן חברי הוועדה והן היועצת המשפטית היו בדיונים אינטנסיביים והצבעות בוועדה ולכן מטבע הדברים לא יכלו להתפנות לקריאה ולימוד של ההסדר החדש". הוועדה החלה לדון בחוק לאחר שעתיים, בלי שהיתה לחברי הכנסת אפשרות ללמוד אותו.

 

במהלך הדיון ביקשו חברי הוועדה את התייחסותה של היועצת המשפטית לבעייתיות שבהליך. ינון כותב כי "בתשובה ציינה היועצת המשפטית כי אפילו במושגים של חוק ההסדרים קורותיו של פרק זה חורגים באופן קיצוני מהליכי חקיקה תקינים". כן ציינה כי כיוון שהיא עצמה לא הספיקה ללמוד את החוק "תתקשה לתת ייעוץ משפטי הולם". ינון מציין כי "לאחר דברים אלה נטשו חברי האופוזוציה את חדר הוועדה והישיבה נמשכה לאורך הלילה בהשתתפות חברי הקואליציה בלבד וללא דיון ממשי בפרטי ההצעה עד לאישורה".

 

גפני. הודיע כי יקבל את עמדת אדלשטיין למרות שלדבריו לא נפל פגם בהליך החקיקה גפני. הודיע כי יקבל את עמדת אדלשטיין למרות שלדבריו לא נפל פגם בהליך החקיקה צילום: אלכס קולומויסקי

 

ינון מציין כי "בית המשפט קבע לא אחת כי פגם חמור בהליך החקיקה היורד לשורשו של הליך יכול להביא לפסילתו של חוק. 'עיקרון ההשתתפות' של חברי הכנסת בהליך החקיקה נקבע בפסיקה כעיקרון יסוד שמשמעותו כי 'תינתן לחברי הכנסת אפשרות מעשית לגבש את עמדתם בקשר להצעת החוק'". הוא קובע כי הצטברות הנסיבות "מובילה למסקנה כי ההתנהלות במקרה שלפנינו לא אפשרה עמידה ב'עיקרון ההשתתפות' שהוא כאמור עיקרון יסוד בפסיקה".

 

בתגובה פנה כאמור ח"כ רוזנטל לאדלשטיין ולגפני בדרישה "לבטל לאלתר את הליך החקיקה הפסול ולהודיע על דיון מחדש". זאת לאור חוות הדעת ובשל "הליך החקיקה הדורסני ורמיסת זכויות חברי הכנסת".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x