$
בארץ

מחלקים את המסים העירוניים מחדש: ועדת הכספים אישרה את הקמתה של קרן הארנונה הארצית

הצעת החוק קובעת חלוקה מחודשת של כספי הארנונה ברשויות המקומיות ושל מענקי הארנונה שהעניקה הממשלה לערים שהוגדרו "ערי עולים". בשלב הראשונה תכלול הקרן כ-500 מיליון שקל שיחולקו ברובם על פי קריטריונים של מעמד סוציו-אקונומי, מדד פריפראליות ומצב פיננסי של הרשות

עמרי מילמן 08:1215.12.16

ועדת הכספים אישרה במהלך הלילה את הקמת קרן הארנונה שנועדה לחלק מחדש חלק מהכנסות הרשויות המתקבלות מהארנונה של משרדי הממשלה.

 

משמעות ההחלטה היא למעשה ביטול הגדרת "ערי העולים" שנקבעה בשנות ה-50 והעניקה ארנונה בתעריף מלא לערים שהוגדרו כקולטות עלייה, בעוד שביתר הרשויות משרדי ממשלה משלמים ארנונה בגובה של 30-50% מהתעריף. הקרן שאושרה תאסוף את הארנונה המוענקת לערי העולים במטרה לחלק אותם מחדש בין הרשויות בהתאם לצרכים. שכן היום חלק ניכר מערי העולים כלל אינן קולטות היום עלייה, ומנגד רשויות כמו נתניה שקולטות עולים רבים (הפטורים מתשלום ארנונה) אינן נהנות מההטבה.

 

על פי הצעת החוק שאושרה בוועדה קרן הארנונה שתורכב מ-500 מיליון שקל (כ-300 אלף שקל שמקורם מארנונת הרשויות ו-200 מיליון תוספת של האוצר) תחלק את הכספים. מרבית כסף (87%) יחולק על פי קריטריונים של מעמד סוציו-אקונומי, מדד הפריפריאליות, גודל האוכלוסיה ברשות, מצב פיננסי של הרשות, היקף שטח הנכסים שבתחום הרשות המקומית שאינם מבנים לצורך חישוב הארנונה, אולם את הקריטריונים עצמם ייקבעו שרי הפנים והאוצר ולא הכנסת.

 

באר שבע. אחת מהערים שהכנסותיה צפויות להיפגע באר שבע. אחת מהערים שהכנסותיה צפויות להיפגע צילום: הרצל יוסף

 

עוד סוכם כי מידי שנה הקרן תגדל ב-60% מהגידול האוטומטי של הארנונה שאמור לגדול. בשנה הבאה למשל שיעור העלייה האוטומטי יעמוד על 1.7%. למרות דרישת ראשי הרשויות וחברי האופוזיציה במשרד האוצר לא הסכימו להחריג את הקרן החדשה מקיצוצים רוחביים שעושה האוצר בין תקציב לתקציב (פלאט) מה שעלול לשחוק את הקרן.

 

נושא נוסף שהיה במחלוקת הוא משך הזמן על פניו תתבצע הפגיעה ברשויות המוגדרות היום ערי עולים שיפסידו עשרות מיליוני שקלים מההכנסות השנתיות שלהן (כמו באר שבע, ערד או רמת השרון) בהצעה הראשונית סוכם כי ההדרגתיות תהיה על פני 4 שנים עבור רשויות שיחוו פגיעה קטנה יחסית ו-6 שנים לרשויות עם פגיעה משמעותית, אולם הוועדה החליטה להוסיף מדרגה כך שחלק מהרשויות ייפרדו מכל ההכנסות שלהן הנובעות מכך שהן מוגדרות "ערי עולים" רק בעוד 8 שנים, כאשר לשרים יש את האפשרות. להאריך את תקופה זו בעוד מספר שנים. הרשויות שיהנו מהפריסה של 8 שנים הן באר שבע, דימונה, חבל אילות, ירוחם, לכיש, מצפה רמון, מרחבים ורמת הנגב.

 

הדיון שהתחיל אחר הצהריים נמשך עד השעות הקטנות של הלילה לאור מחלוקות רבות בין חברי הקואליציה בלחץ ראשי הרשויות המקומיות ומשרד האוצר. חברי הכנסת ניסו להבטיח שהרשויות שהיום נהנות מהכנסות אלו מהמדינה לא ייפגעו מידי וכי עולים יהיו קריטריון מרכזי, מה שהביא כמעט לכך שהקרן נדרשה לחלק כספים לכל הרשויות בארץ. אולם מנכ"ל משרד הפנים, מרדכי כהן מנע צעד זה בסופו של דבר.

 

מחלוקת גדולה התעוררה במהלך הלילה כאשר טענו חברי האופוזיציה כי חלוקת כספי ארנונה ממשלתית אינה נעשת היום ביהודה ושומרון, שכן לפי הדין הבינלאומי הם שטחים כבושים, אולם המשנה ליועץ המשפטי, ארז קמיניץ בתחום האזרחי קבע כי מדובר בהעברת תקציבים "רגילה" ולכן אין איתה כל בעיה.

 

כאמור ההצעה אושרה בסופו של דבר באמצע הלילה, לאחר שעות של דיונים, מה שהביא לדחיית הדיונים בנוגע למיסוי דירה שלישית, מס על כספי הפיצויים והטבות המס לחברות היי טק להיום. במקביל יתקיים היום דיון בנוגע למיסוי חברי הקיבוצים בוועדה נפרדת בראשות ח"כ מיקי זהר במטרה להעביר אותה גם כן במסגרת חוק ההסדרים למרות דרישתו הראשונית של גפני.

 

השר דרעי מסר בתגובה, ״הקרן לצמצום פערים חשובה ביותר לצדק חלוקתי בסיסי בין הרשויות המקומיות במדינה. אנו עושים מהלך היסטורי להענקת מענקים כספיים לרשויות אשר באמת זקוקות לכך, במיוחד בפריפריה הגיאוגרפית והחברתית, ולא על פי חלוקה היסטורית מעוותת. רשויות חלשות תוכלנה להעניק כעת לתושביהם את השירות הטוב ביותר, תוך פיתוח וחיזוק מתמיד של מנופי צמיחה ברשות ושגשוג כלכלי. אני מודה לחברי ועדת הכספים על אמונם בתוכנית- ככל שהדבר יעבור את הליך החקיקה בהקדם- כך ייטב לרשויות״.

 

ח"כ רחל עזריה (כולנו), אמרה בדיון: "היום אנחנו עושים מהלך של צדק חלוקתי שלא נעשה מאז שנות ה-50. יש ערים שיש להם עולים ולא מוגדרים ערי עולים וערי עולים שאין להם מתקנים של המדינה שמשלמים עליהם ארנונה. ההגדרות נעשו בשנות ה-50 ומצריכות בחינה מחודשת. קרן הארנונה שתוקם תעשה סדר אחת ולתמיד וכל רשות תקבל לפי מדדים".

 

ח"כ יוסי יונה, יו"ר משותף בשדולה לצדק חלוקתי: "היום הצביעה ועדת הכספים בעד חוק קרן הארנונה ליישובים מוחלשים שיזמנו אורלי לוי אבקסיס ואני (שהוצמד להצעת חוק ממשלתית) לצמצום פערים בין רשויות מקומיות. בכך בא לסיומו עיוות מבני ארוך שנים באופן חלוקת הארנונה הממשלתית לרשויות המקומיות. בזכות הצעת החוק שעברה עשרות רשויות מוחלשות מהפריפריה, שעד כה לא קיבלו מהמדינה כספי ארנונה ממשלתית, יזכו לקבל מענקים מהקרן שתקום, בצורה שתבטיח חלוקה צודקת יותר של משאבי המדינה בין הרשויות השונות".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x