$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

הסוכריה המסתתרת ברפורמת ההימורים של האוצר בטוטו

הסכם שנחתם בין האוצר לבין המועצה להסדר ההימורים בספורט קובע כי במקרה שבו ביטול מירוצי הסוסים והעלאת המיסוי יפחיתו את הרווח הנקי השנתי של הטוטו מ־400 מיליון שקל, יממן האוצר את הסכם השיווק מול קבוצות הכדורגל; ההסכם תקף ל־4 שנים; הבעיה: האוצר למעשה מסכים להעביר כספים לקבוצות כדורגל שאינן נענות לדרישות של שקיפות וניהול תקין

אוריאל דסקל ועמרי מילמן 06:4701.12.16

משרד האוצר יערוב להסכם השיווקי של המועצה להסדר ההימורים בספורט (הטוטו) וההתאחדות לכדורגל - כך עולה מהסדר שהגיע לידי "כלכליסט". על פי ההסדר, במידה שרווחי הטוטו לא יעמדו ברף שנקבע של 400 מיליון שקל בשנה, עקב ההפסדים הצפויים בשל הצעדים המתוכננים במסגרת הרפורמה בשוק ההימורים - האוצר ישתתף במימון הסכם השיווק לכדורגל. המשמעות: האוצר יעבירו מתקציבו כספים שמועברים על ידי הטוטו אל קבוצות כדורגל פרטיות, עשירות, שאינן נענות לדרישות של שקיפות וניהול תקין.

 

 

על פי הרפורמה בשוק ההימורים, שגובשה בעקבות מסקנות ועדת באב"ד, אשר בראשה מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד, יבוטלו מירוצי הסוסים, יועלה שיעור המיסוי על זכיות מ־30% ל־35%, רף המיסוי יעלה מזכייה מעל 5,000 שקל, במקום מעל 50 אלף שקל כיום, ויוגבלו הוצאות השיווק של הטוטו.

 

בעקבות ההחלטה על הרפורמה הכריזה המועצה להימורים בספורט על מלחמה והודיעה שלא תחתום על הסכמי שיווק עם גופי הספורט, ובעיקר הסכם החסות הגדול ביותר, עם התאחדות הכדורגל ומינהלת הליגות המקצועיות, שמוערך ב־80 מיליון שקל בשנה. טענת המועצה היא שהרפורמה צפויה להפחית את רווחיה, שנכון ל־2015 עמדו על 555 מיליון שקל, ולא תהיה לה דרך לממן את ההסכמים, שחלקם הכרחיים לקיום הליגות המקצועיות, בעיקר הליגות הקטנות.

 

השבוע נודע שלאחר שבאוצר הבינו שהם עלולים להצטייר כמי שפוגעים בכדורגל, במשרד הסכימו להתחייב לממן בעצמם חלק מהסכם השיווק של הטוטו עם הכדורגל - עם השתתפות של 30 מיליון שקל לשנה. על פי המסמך, אגף התקציבים באוצר מתחייב לפעול "בכל אחת משנות התקציב 2017 עד 2020 אם רווחיות המועצה תהא נמוכה מ־400 מיליון שקל בשנה. האגף יפעל לתקצב את העלויות ההסכם ועד לסכום של 29 מיליון שקל בשנה". המדינה, בעצם, מעניקה ערבות להסכם שיווקי של הטוטו עם הליגות המקצועיות לכדורגל.

 

דרך עקיפה להעביר עוד כסף לכדורגל

 

עו"ד אורי קידר, מומחה למשפט מנהלי והיועץ המשפטי של מינהלת ליגת הנשים בכדורסל, שקיבל את המסמך שמראה על ההתחייבות של האוצר לטוטו, מסביר: "עצם הדרישה של המועצה להסדר ההימורים בספורט שהמדינה תממן הסכם פרסום של הטוטו תמוהה מאוד. מה שיותר תמוה, שהאוצר הסכים לכך. המועצה להסדר ההימורים בספורט היא תאגיד ציבורי שהוקם לפי חוק. מכאן שיש לה שני כובעים ציבורי ותאגידי - הכובע הציבורי נוגע לחלוקת הרווחים מהימורים - ולפי חוק עליה לחלק את הרווחים לכל גופי הספורט בהתאם לקריטריונים שקופים שקבעה ועדה ציבורית - וכך אכן קורה.

 

מימין: מנכ"ל המועצה להסדר ההימורים בספורט (הטוטו) איציק לארי, ומנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד מימין: מנכ"ל המועצה להסדר ההימורים בספורט (הטוטו) איציק לארי, ומנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד צילום: עמית שעל, אוראל כהן

 

בכובע התאגידי, מותר לטוטו לעשות מה שכל תאגיד עושה על מנת להעלות את רווחיו. למשל, אם הסכם הוא רווחי, צריך לחתום עליו. אם הסכם הוא הפסדי, אסור לחתום עליו. כאן באה המועצה למעשה, ומודה שהיא חותמת מדי שנה הסכמים לא רווחיים עם ההתאחדות לכדורגל, במקום לחלק את הכסף באופן שווה לפי קריטריונים לכל ענפי הספורט, וגם אומרת לאוצר שאם הוא רוצה שהיא תמשיך לחלק כסף 'מתחת לשולחן' אז הוא צריך לממן את זה".

 

עו"ד אורי כהנא, מומחה לדיני ספורט, מוסיף: "החוזה המשונה הזה, במסגרתו המועצה מתקשרת בהסכם שהיא לא צריכה, והאוצר מתחייב לממן אותו - חושף את אחד הישראבלופים הגדולים ביותר בישראל. למעשה, כל מי שקצת מתמצא בכלכלת ספורט בישראל יודע שהסכמי השיווק של הטוטו־ווינר הם דרך עקיפה להעביר עשרות מיליוני שקלים מדי שנה למי שהטוטו חפץ ביקרו - בעיקר לכדורגל ולכדורסל גברים, שנציגיהם יושבים בדירקטוריון הטוטו".

 

על פי חוק, לטוטו מותר לחלק כספים רק בהתאם לקריטריונים ואמות מידה שקבעה ועדה ציבורית. אלא, שבמסגרת זו, ניתן להעביר רק 100־200 אלף שקל לכל קבוצה. דירקטוריון הטוטו, המעוניין לתמוך בכדורגל בסכומים גבוהים בהרבה, מצא בעשור האחרון דרך עקיפה להעביר עוד כסף לכדורגל: הסכמי שיווק בשווי מנופח על פי סטנדרטים ישראליים.

 

בינואר 2016 הגישה מינהלת הליגה לנשים בכדורסל עתירה תקדימית כנגד מנגנון הסכמי השיווק - בטענה שאינו חוקי, ומפלה באופן קיצוני את ספורט הנשים - העתירה הוגשה כשברקע להעברת הסכומים לכדורגל, החליטה המועצה להפחית את הסכם השיווק הזעום של הליגה לנשים בכדורסל מ־2 מיליון שקל בשנה לחצי מיליון שקל בשנה בלבד - בטענה שדווקא הוא אינו רווחי. בעתירה נחשף כיצד נחתמים הסכמים ללא מכרז, לא קריטריונים, ללא כדאיות עסקית ותוך אפליה של ספורט הנשים. בסוף יולי השנה, קיבל בג"ץ את טענת מינהלת ליגת הנשים והוציא צו על תנאי כנגד הסכמי השיווק של המועצה וכן צו ביניים המורה למצוא פתרון תקציבי זמני לליגת הנשים.

 

עו"ד כהנא מסביר: "בעתירה הראינו כי פחות מ־10% מהכנסות הטוטו מקורן בכדורגל הישראלי. למעשה, מאז שהמועצה השיקה את מותג ווינר ואת הימורי הסוסים, פחת בהדרגה חלקו של הכדורגל הישראלי בנתח ההכנסות וכיום הספורט המקומי כבר כמעט אינו רלבנטי. המהמר הישראלי מעדיף את הליגות הזרות, את ליגת האלופות, את ה־NBA ואת הכדורסל האירופאי. הכדורגל הישראלי כבר מזמן לא במרכז הבמה".

 

 

בעקבות זאת, הודיע הטוטו שרכיב השיווק בהסכם יפחת ל־29 מיליון שקל בלבד. אך על פי ההסכם המתגבש בין הטוטו לאוצר, הכסף, בעצם, יוחזר לקבוצות הכדורגל כהחזר עבור הוצאות שיטור וסדרנות במגרשים. מהקצבה זו צפויות ליהנות במיוחד הקבוצות הפרטיות הגדולות והעשירות ביותר, המכניסות מיליוני שקלים בשנה ממכירת כרטיסים למשחקים וזכויות שידור לערוצי הספורט. אותן קבוצות, אגב, מתנגדות לחשיפת הדו"חות הכלכליים שלהן למרות שתקנון ההתאחדות לכדורגל מחייב את פרסומם.

 

רו"ח איריס שטרק, יו"ר מינהלת ליגת העל לנשים בכדורסל מוסיפה: "כמי שהגיעה מהעולם העסקי, נדהמתי לגלות כמה משונה הדרך בה המדינה מתקצבת את הספורט המקצועני בישראל. אין קריטריונים, אין אמות מידה, אין שקיפות".

 

הבלוף של הסכם החסות והמיליונים מצ'רלטון

 

הסכם החסות בין המועצה להסדר ההימורים לבין התאחדות הכדורגל אינו צפוי להעלות את רווחי המועצה. למעשה, ההסכם מחולק לשניים. חלק שיווקי - שלטים נייחים של הטוטו במשחקי הליגה והנבחרת - בגינו משלמת המועצה 2 מיליון שקל בלבד, סכום סביר יחסית, בנסיבות העניין. וחלק תפעולי, במסגרתו משלמת המועצה להתאחדות כדורגל 27-29 מיליון שקל על "פריסת ימי משחקים" כך שיתאימו לצורכי המועצה (בעיקר - משחק מרכזי ביום שני) ועל משחקי גביע הטוטו. למעשה מינהלת הליגה לכדורגל כבר חתומה על הסכם עם חברת צ'רלטון, בסכום של כ־130 מיליון שקל לשנה, במסגרתו נפרסו ונקבעו כבר ימי המשחקים מראש לשנים הקרובות, המשחק המרכזי כבר משוחק ביום שני גם בלי ההסכם עם הטוטו, ומשחקי הליגה הלאומית משוחקים בימי שישי גם ללא ההסכם. כך שהחלק התפעולי הוא למעשה בלוף.

 

הסכמת האוצר לממן בעצמו חלק מההסכם עשויה לדרוש שינוי של החוק . כך, במסגרת ההסכם שהושג בין האוצר למשרד הספורט והמועצה, התחייב האוצר לקדם תיקון לחוק המועצה שיאפשר לאוצר להעביר כסף מתקציב המדינה - למועצה להסדר ההימורים בספורט.

לדברי עו"ד כהנא: "תיקון חקיקה שכזה תמוה כשלעצמו. המועצה היא מהגופים העשירים ביותר במדינה, הכנסותיה נאמדות במיליארדי שקלים. כל תכליתה להעביר את כספי ההימורים חזרה לציבור - לטובת קידום הספורט בישראל - איזה היגיון יש בכך שהאוצר יממן גם הוא את המועצה להסדר ההימורים בספורט? יותר מכך, כאן עולה השאלה, אם האוצר מממן את הכדורגל, מדוע שלא יממן גם הסכמי שיווק עם ענפים אחרים? מדוע ספורט הנשים, הספורט האולימפי או ספורט הנכים לא יקבלו תמיכה? התשובה, לא מפתיעה כלל - בספורט, כמו בשאר התחומים בישראל - העשירים ממשיכים להתעשר והעניים ימשיכו להיות עניים".

 

הגישה של האוצר: ביטוח למקרה של "תרחיש אימים"

 

ההחלטה הרשמית על הפיצוי שיינתן לטוטו נחתמה אתמול למרות שהוחלטה כבר לפני כחודש. על פי ההערכות באוצר, הסיכוי שרווחי הומעצה להסדר ההימורים ירדו מ-400 מיליון שקל בשנה הוא כמעט אפסי. אמנם במועצה חוששים, לאור הרפורמה על ההימורים המקודמת בימים אלה אך באוצר מעריכים כי זו לא צפויה להשפיע

משמעותית על רווחי החברה.

 

על פי התרחישים השונים של האוצר, כך או כך רווחי הטוטו, שצפויים לעמוד השנה על 600 מיליון שקל, לא ייפגעו משמעותית, בין היתר משום שהביקוש להימורים הוא די קשיח, כלומר - העלאת המס הצפויה לא תפגע ברצון של האנשים להמר. באוצר מדגישים כי המימון שהובטח לטוטו הוא בגדר ביטוח ל"תרחיש אימים" לספורט הישראלי, ובכל מקרה נמוך בהרבה מהדרישה המקורית של הטוטו למימון "מהשקל הראשון". המטרה בהסכם הזה היא למעשה להעניק יציבות לענף ולאפשר לו להשיג משקיע חיצוני לשנים הקרובות ולא לחיות עוד באי ודאות כפי שהיה עד כה. הלחץ לחתום על ההסכם נבע מכך שבימים אלה ממש המועצה להסדר ההימורים חייבת לאשר את התקציב שלה לשנה הבאה.

 

תגובת הטוטו: "בשל כל גזירות האוצר האמורות לפגוע בהכנסות הטוטו ומכאן גם ברווחים שהוא מעביר לקידום הספורט בישראל. בשל אי הוודאות שאנו נמצאים בה כעת, היה סיכום מול האוצר, שאם אכן ההכנסות יירדו בצורה דרמטית, האוצר יהיה ערב להסכמים אלה. זו דרישה שהעלו אתמול בישיבת ועדת הכספים של הכנסת, כל גופי הספורט והרשויות המקומיות, ממשרד האוצר ־ שאם אכן רווחי הטוטו ייפגעו ב־50%, האוצר יהיה ערב להפסדים אלה, על מנת שהתקצוב לספורט לא ייפגע. האוצר לא מממן את ההסכמים, אלא מעניק ערובה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x