$
בארץ

הערכות: עלות שיקום הבתים שנשרפו - 200 מיליון שקל

לפי הערכות ראשוניות, עלויות כיבוי האש הגיעו עד כה ל־30 מיליון שקל, כולל החומרים מעכבי הבעירה ושעות העבודה של מטוסי הכיבוי, גם אלה שהגיעו ממדינות זרות

עמרי מילמן, ליאור גוטמן ואביב גוטר 22:1226.11.16

האש שאחזה במקומות רבים ברחבי הארץ מאז יום רביעי כילתה אלפי דונמים של מבנים וחורש טבעי. מוקדי השריפה העיקריים היו בחיפה, בזכרון יעקב ובהרי ירושלים. להערכת לשכת השמאים, יותר מאלף בתים ניזוקו מאז פרץ גל השריפות, כ־700 מהם בחיפה, שממנה פונו כ־75 אלף תושבים. לפי הערכות, עלות שיקום הבתים, שחלקם נשרפו כליל, נאמדת ב־200 מיליון שקל.

 

על כך יש להוסיף את העלוית שכרוכות בהתמודדות עם האש. לפי הערכות ראשוניות, עלויות כיבוי האש הגיעו עד כה ל־30 מיליון שקל. הן כוללות את החומרים מעכבי הבעירה ואת שעות העבודה של מטוסי הכיבוי, גם אלה שהגיעו ממדינות זרות. כשמדינה מקבלת סיוע משכנותיה, היא משלמת על מילוי הדלק, האירוח, הציוד הנלווה והשעות הנוספות של הכבאים. בגל השריפות הנוכחי קיבלה ישראל סיוע בין היתר מקרואטיה, איטליה, יוון וקפריסין.

 

"מוקדם לאמוד את הנזק"

 

רצף השריפות הביא לא רק את כוחות האש לפעולה במתכונת מלחמה, אלא גם את חברות התשתית והתחבורה: חופשות בוטלו, כוננויות הוכפלו וכלל הצוותים עבדו מסביב לשעון.

 

לחברת החשמל הימים האחרונים הסבו נזק של כמה מיליוני שקלים. לדברי המנכ"ל עופר בלוך "עדיין מוקדם לאמוד את הנזק הכולל", שנגרם בעיקר משריפת קווי מתח, מכיוון שהמשטרה עדיין לא התירה לאנשיה להיכנס ליישוב נטף שבאזור ירושלים; עד כה מדובר ב־5–10 מיליון שקל. בעקבות שריפת קווי המתח נכון לבוקר יום שישי כ־700 משפחות באזור חיפה נותרו ללא חיבור ישיר לחשמל. בירושלים נותרו 550 בתי אב ללא חשמל. רוב הבתים יחוברו מחדש בימים הקרובים בכפוף לאישור כוחות הביטחון. בעקבות השריפה פונה גם החמ"ל התת־קרקעי של החברה, שנמצא בכרמל, למקום חלופי באזור השרון.

 

מטוס כיבוי בפעולה מטוס כיבוי בפעולה צילום: גיל נחושתן

מבחינת שירותי התחבורה הציבורית רכבת ישראל ספגה את הפגיעה העיקרית, שכן קווים מסוימים הושבתו בהוראת המשטרה: ביום חמישי נסגר קו תל אביב־חיפה וביום שישי נסגר קו קריית גת־באר שבע. באזור חיפה רבתי הופסקו שירותי האוטובוסים של חברת סופרבוס.

 

האש לא הגיעה לבתי הזיקוק

 

אחד החששות הכבדים היה שהאש בחיפה תתפשט לעבר בתי הזיקוק ומכלי האמוניה שבהם. למזלם של כולם, זה לא קרה. אחד מהמתמודדים על העתקת מכלי האמוניה מחיפה לנגב אמר ל"כלכליסט": "האש אולי לא הגיעה לשם, אבל אם השריפה היתה מתרחשת סמוך למכלים, לא היה צריך את נסראללה וגם לא אף אחד אחר — כל המדינה היתה עומדת על הרגליים".

 

חשש נוסף שהתבדה היה שהאש תגיע לקווי הנפט שמובילים דלקים ברחבי המדינה. בשל החשש העמידה חברת תש"ן (תשתיות נפט) צוותים בכוננות וגם הזרימה דלקים שונים בצנרת שנמצאת בשטחה של חיפה כדי לקרר אותה. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x