$
בארץ

המשנה ליועמ"ש: לא ייבדק ניגוד עניינים של השר ליצמן

דינה זילבר קבעה זאת בתגובה לטענות קשות שהושמעו כי שר הבריאות ניסה לכאורה להתעקב בשינוי תקנון קופ"ח מאוחדת כדי לשמור על מקורבו אברהם ובר מיהדות התורה כדירקטור בחברה

ספי קרופסקי 15:0723.11.16
המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, עו"ד דינה זילבר, קובעת כי אין צורך לבדוק את הטענות בדבר ניגוד עניינים של שר הבריאות, יעקב ליצמן, לפיהן ניסה לכאורה להתערב בשינוי התקנון של קופת חולים מאוחדת.

 

החלטתה של עו"ד זילבר, שהגיעה לידי "כלכליסט", ניתנה בתגובה לטענות קשות שהשמיע המשנה ליועצת המשפטית של משרד הבריאות, עו"ד נתן סמוך, לפיהם השר ליצמן ניסה לשנות את תקנון הקופה כדי לשמור על מקורבו, איש יהדות התורה אברהם ובר, כדירקטור בחברה. עו"ד סמוך גולל את טענותיו על גבי מסמך ארוך ששלח למשרדיהם של היועץ המשפטי לממשלה ומבקר המדינה.

עם זאת, המשנה ליועמ"ש מבהירה במכתבה כי בכל מצב שבו יובא בפני השר ליצמן בעתיד כל החלטה הכרוכה בהחלפה או תיקון של תקנון קופת החולים, עליו לפנות אל היועץ המשפטי לממשלה ולהסדיר בתיאום אמו את הליך קבלת ההחלטות בנושא. "זאת, על מנת להבטיח כי ההחלטה תתקבל בהליך תקין שלא יהיו עליו עוררין, ושיהיה בר הגנה אם ייתקף בערכאות משפטיות", כותבת עו"ד זילבר.

 

במסמך שחיברה עו"ד זילבר היא אינה מתעלמת מהקשר בין השר ליצמן לבין ובר, אך מבססת את החלטתה להימנע מבדיקה בכך כי "הובהר כי השאלה הקונקרטית הנוגעת למינויו של מר ובר כדירקטור, בהתאם לפרשנויות השונות שהוצעו ביחס לתקנון החדש – עומדת ככל הנראה להתייתר, וזאת על רקע הצעה חדשה של מנכ"ל משרד הבריאות שהועלתה לאחר משלוח מכתבו של עו"ד סמוך, לפיה מינוי הדירקטורים הנוספים ייעשה בהתאם למנגנון אחר, שאינו מוביל לבחירתו של מר ובר".

יעקב ליצמן יעקב ליצמן צילום: אלכס קולומויסקי

 

בהמשך קובעת עו"ד זילבר שמכיוון שוובר אינו צפוי לכהן בקרוב כדירקטור, הטענות כבר אינן רלוונטיות. יחד עם זאת, היא מציינת כי "בנסיבות שבהן נבחר ציבור נדרש לקבל החלטה בעניין שעשויים להיות כרוכים בו גם שיקולים פוליטיים, עליו לנהוג במשנה זהירות. מובן כי בנסיבות כאלה, נבחר הציבור מחויב לקבל החלטות ממלכתיות ולבסס אותן על שיקולים עניינים ולא על שיקול פוליטי ומפלגתי".

 

רבים מבני המגזר החרדי מבוטחים בקופת חולים מאוחדת, ומכאן בין השאר הטענות על מעורבותו של השר ליצמן בנעשה בקופה. לקראת סיכום המסמך, מתייחסת לכך עו"ד זילבר וכותבת כי "להבנתנו, כפי שהדברים נראים בשלב זה, ככל שמדובר באינטרסים כלליים של המגזר החרדי ולא באינטרסים אישיים של מר ובר, אלו עשויים לעלות בקנה אחד עם האינטרסים הלגיטימיים שהשר מביא עמו לתפקידו".

 

לסיכום, היא קובעת כי "בנסיבות אלו, בעת הזו, איננו רואים צורך לערוך חוות דעת בהתאם לסעיף 7 לכללים למניעת ניגוד עניינים של שרים וסגני שרים. מכל מקום, ככל שיתברר כי נסיבות חדשות עומדות על הפרק, ובפרט ככל שיתברר בקונסטלציה עתידית כי למר ובר – שעודו מכהן כחבר המועצה בקופת החולים – יש עניין אישי הכרוך בהחלטה של משרד הבריאות, נבקש כי תעדכן את היועץ המשפטי לממשלה על מנת שנוכל לבחון את הדברים בשנית".

 

עו"ד סמוך מתייחס במסמך שחיבר לתקנון החדש שאושר על ידי שר הבריאות הקודמת, יעל גרמן, שעניינו שינוי במבנה המועצה המפקחת על הקופה ובוחרת את הדירקטוריון. ההחלטה לשנות את התקנות התקבלה בעקבות דו"ח מבקר חמור שנכתב על התנהלות הקופה ב-2010, בזמן שוובר כיהן בה בתפקיד בכיר. "בכל התקופות הרלוונטיות לציר הזמן הזה, ודאי בכל מקטעי הזמן המהותיים ביותר בהם עמד מאבק השליטה בקופה במבחניו הדרמטיים ביותר – היה שר הבריאות המכהן נתון בקשר פוליטי קרוב עם אחד מגורמי התווך בפרשת תקנונה של הקופה לגלגוליה – חבר הדירקטוריון אברהם ובר", כתב עו"ד סמוך, "מצב זה העמידו ומוסיף להעמידו בניגוד עניינים משמעותי. אין זה ניגוד עניינים חוף וזמני, כי אם מתמשך. אין הוא קל ערך: הוא יורד בין היתר גם לשורש האינטרסים הפוליטיים של השר או רשימתו. ביטוייו אינם קלושים: הם בוטים, חריפים, פומביים ואף פוגעניים". סמוך אף טוען בהמשך המכתב כי השר ליצמן תקף את הדרג המקצועי במשרדו ואיים כי אם התקנון לא ישונה, הוא ינסה לגרום למבוטחי הקופה הנמנים עם הציבור החרדי לנטוש אותה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x