$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

בי"ח נהריה בגירעון כבד, תקציבו יפוקח באופן חריג

הגירעון של בית החולים עומד על כמעט 100 מיליון שקל. לאחר שחרג מתקציבו השנתי כבר בספטמבר, משרד הבריאות יחל לבקר את התנהלותו הכספית. כל קליטת עובד יחיד תדרוש אישור ועדת חריגים משרדית

ספי קרופסקי 06:4523.11.16

בית החולים בנהריה (מרכז רפואי גליל) נמצא בגירעון כלכלי כבד של קרוב ל־100 מיליון שקל המקשה על תפקודו, ובמשרד הבריאות מתכוונים להחיל הליך בקרה ופיקוח על התנהלותו השוטפת, כך עולה מתכתובות פנימיות בין בכירים במשרד הבריאות להנהלת המרכז הרפואי שהגיעו לידי "כלכליסט".

 

במכתב ששיגרה השבוע ראשת חטיבת המרכזים הרפואיים הממשלתיים ד"ר אורלי וויינשטיין למנהל בית החולים ד"ר מסעד ברהום נכתב כי "בהמשך לבירור שנערך בתקופה האחרונה אל מול המרכז הרפואי, עלתה חריגה בתקציב בית החולים בהיקף בלתי סביר וללא קבלת אישור מראש של המשרד". עוד כתבה כי "בהתאם להנחיית שר הבריאות ומנכ"ל המשרד, ומתוך חשש עמוק למצבו התקציבי של המרכז הרפואי, בכוונתי ליזום, באופן מיידי, תהליך בקרה על התנהלותו התקציבית של המרכז הרפואי ועל אופן ההתמודדות עם הסטייה ממסגרות התקציב, עד שתתבהר תמונת המצב". 

"ר מסעד ברהום, מנהל המרכז הרפואי גליל "ר מסעד ברהום, מנהל המרכז הרפואי גליל צילום: גיל נחושתן

 

ד"ר וויינשטיין הודיעה כי מרגע קבלת המכתב, המדינה מתכוונת לפקח על כל הנעשה בבית החולים, עד לרמת קליטת עובד יחיד, שיצריך אישור של ועדת חריגים משרדית, צעד שנחשב חריג בפני עצמו.

 

בחודש שעבר שיגר ד"ר ברהום מכתב לסמנכ"ל תכנון, תקצוב ותמחור במשרד הבריאות יאיר אסרף, ובו טען כי בית החולים סיים את תקציב הקניות השנתי שלו כבר בספטמבר האחרון וכעת יש ביכולתו לשלם רק עבור שירותים ומוצרים הנחוצים להצלת חיי אדם. כתוצאה מכך בית החולים יתקשה לספק שירותים נוספים האמורים להיות מוצעים בכל בית חולים בשגרה. המצב שאליו הגיע המרכז הרפואי, כחודשיים וחצי לפני סיומה של השנה, עשוי להצביע גם על מצבם של בתי חולים ממשלתיים נוספים תחת מגבלות תקציב קשות.

 

מכתבו של ד"ר ברהום שוגר בתגובה למכתב ששלח אליו בסוף החודש שעבר אסרף, ובו עדכון של תוכנית העבודה של בית החולים ל־2016. בהחלפת המכתבים הוצגו סכומי הכנסות, שכר, קניות וסובסידיה שונים: הכנסות בית החולים לפי אסרף עומדות על 688 מיליון שקל, בעוד ד"ר ברהום נקב במספר נמוך יותר, 681 מיליון שקל; עלויות השכר לפי אסרף עומדות על 656 מיליון שקל, אולם מנהל המרכז כתב כי הן עומדות על 690 מיליון שקל ועוד.

 

בנוסף, המדינה מציעה לבית החולים סובסידיה של 195 מיליון שקל, אולם ד"ר ברהום ציין כי הסכום הנדרש הוא 304 מיליון שקל, בין השאר בשל הנטל הכרוך באשפוז ובטיפול בפצועים ממלחמת האזרחים בסוריה, שנקלטים במרכז הרפואי, וכן הוספתן של מיטות אשפוז והגידול בהסכמי השכר.

 

במאי האחרון התריע שר הבריאות יעקב ליצמן בפני מנהלי בתי החולים הממשלתיים מפני חריגה מההסכמים התקציביים שנחתנו עמם בשנה שעברה, וציין כי "ככל שיובא לידיעתנו מידע המעיד על חריגה מעמידה בהסכמים שנחתמו, נפעל בכל דרך להבטיח שיישמר האיזון התקציבי, אם בדרך של צמצום הפיתוח, ואם על ידי צמצום הקצאות נוספות ושימוש בסמכויותיי לפי תקנות התאגידים".

 

מהמרכז הרפואי גליל נמסר בתגובה: "המרכז הרפואי לגליל משרת 600 אלף איש והוא היחיד בגליל המערבי והגדול צפונית לחיפה. בשנים האחרונות הוא נמצא בתנופה הכוללת פתיחת מערך שירותים רפואיים הזמינים לקהילה בפריפריה, הודות לסיוע ותמיכה מצד שר הבריאות יעקב ליצמן. בשל תוכניות ופעילויות במהלך השנה נוצרה חריגה, ואנו נפעל יחד עם משרד הבריאות להסדרת הנושא".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x