$
בארץ

"קופות החולים גונבות? אני מוחה על כך. הן ישרות ואין להטיל בהן רבב"

שר הבריאות יעקב ליצמן הודף את הביקורת שהופנתה כלפיו בעקבות החלטתו שלא לכלול בהרכב ועדת סל התרופות את הרגולטורית המפקחת על קופות החולים: "הוספנו את השופטת בדימוס גרסטל שלכל הדעות תדע לשמור על החולים"

ספי קרופסקי 12:5826.09.16

ועדת סל התרופות צפויה להתכנס לישיבתה הראשונה לאחר החגים ויהיו לה כחודשיים להניח את מסקנותיה הסופיות. בקרוב צפויים להישלח כתבי מינוי לחברי הוועדה, אך עוד לפני כן נוצרה סערה בעקבות החלטת שר הבריאות יעקב ליצמן שלא למנות את רויטל טופר-חבר, הסמנכ"לית לפיקוח על קופות החולים, כחברה בוועדה, וזאת בניגוד לשנים קודמות.

 

ליצמן הדף היום (ב') בכנס של קופת חולים מאוחדת את הביקורת לפיה בלעדי טופר-חבר בוועדה לא יהיה מי שישמור על הקופות. "אלו שטויות. קופות החולים גונבות? צריך שישמרו עליהן מגניבות? אני מוחה על כך", אמר השר, "הקופות ישרות ואין להטיל בהן רבב".

 

השר התייחס גם להרכב הוועדה בהמשך דבריו ואף חשף כי נציבת הביקורת על הפרקליטות לשעבר, השופט בדימוס הילה גרסטל, תהיה חברה. "יש אנשים ראויים בוועדת הסל. הכי בכירים ברפואה ונציגי ציבור ראויים", אמר, "הוספנו את השופטת לשעבר גרסטל כחברה בוועדה, שלכל הדעות תדע לשמור על החולים ולא פחות ממישהי כזו או אחרת. איני מתערב בסל ואני מעניק לוועדה את כל הכלים והסמכות להחלטות הנדרשות ובקרוב נודיע על כל חברי הוועדה".

 

השופטת בדימוס, הילה גרסטל. מצטרפת כחברה בוועדת סל התרופות השופטת בדימוס, הילה גרסטל. מצטרפת כחברה בוועדת סל התרופות צילום: עמית שעל

 

אמנם השופטת בדימוס היא דמות מוכרת וותיקה במערכת הציבורית, אבל בניגוד לטופר-חבר אין לה ניסיון רב בתחום הבריאות. תפקידה הנוכחי של טופר-חבר הוא לשמש למעשה רגולטור על קופות החולים, כלומר – היא מי שמייצגת את האינטרס של האזרח מול האינטרסים הכלכליים של הקופות בכלל, ובפרט במהלך דיוני ועדת הסל (שבהם יושבים נציגי הקופות, ס"ק).

 

עוד לפני שמתכנסת הוועדה, גם הדיונים בין משרדי האוצר והבריאות על נפח התוספת לסל התרופות הנוכחי היו הפכפכים וכללו כמה שינויי כיוון. לפני שהוחלט על התוספת המתבקשת ל-300 מיליון שקל שניתנו במשך שש השנים האחרונות – סכום שלדעת רבים במערכת לא היה מספיק לנוכח הגידול הטבעי והטכנולוגיות הרפואיות שמשתפרות ומתייקרות - ניסה השר ליצמן לייצר לחץ כשנופף ביוזמתו להכליל תרופות מצילות ומאריכות חיים בביטוחים המשלימים (בהנחה שהסל לא יצמח באופן משמעותי).

 

אולם לאחר דין ודברים עם האוצר הוחלט תחילה על מתווה שבמסגרתו יגדל הסל ל-550 מיליון שקלים לפרק זמן של חמש שנים, כש-200 מיליון שקלים יתווספו באמצעות מנגנון של היטלים על הביטוחים הפרטיים של חברות הביטוח והקופות (בדמות השב"ן) ו-50 מיליון מהסך הכולל מיועדים לבדיקות גנטיות. כבר אז זנח ליצמן את היוזמה להכניס את התרופות המצילות/מאריכות לביטוחים המשלימים.

 

לבסוף, גם מתווה זה ירד מהפרק ולבסוף הוחלט על חבילה מעט מצומקת ביחס למה שהוצע תחילה, של 460 מיליון שקלים לכל מרכיבי הסל לפרק זמן של שלוש שנים (ולא חמש כפי שהוחלט בתחילה), וכן תוספת של 40 מיליון שקלים לטיפולי שיניים. הוחלט גם לרדת ממנגנון ההיטלים כך שהתוספת תגיע באופן מלא מתקציב המדינה.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x