$
בארץ

פרסום ראשון

משרדי האוצר והבטחון יודיעו היום על פרסום הסכם כחלון-יעלון לציבור

במסגרת ההסכם שנחתם בנובמבר 2015 ופרטיו הובאו לציבור בקווים כלליים בלבד, יקבל משרד הביטחון 60 מיליארד שקל בחמש השנים הבאות; המשרדים סירבו לפרסם את ההסכם בטענה כי הוא עלול לטרפד מהלכים שסוכמו בו, ונעתרו לפרסמו כעת בעקבות עתירה שהוגשה לבג"ץ

עמרי מילמן 07:5415.09.16

משרד האוצר ומשרד הביטחון צפויים להודיע היום לבג"ץ כי הם נעתרים לבקשה לפרסם את ההסכם שנחתם בין שר האוצר משה כחלון לשר הביטחון לשעבר, משה בוגי יעלון, בעקבות עתירה שהוגשה נגד המשרד על ידי מספר גופים.

 

עד כה נמנעו המשרדים מלפרסם את ההסכם בטענה כי הדבר עלול לטרפד חלק מהמהלכים שסוכמו בו. בעבר מנכ"ל האוצר טען כי פרסום ההסכמים כאלו ימנע מהדרג המקצועי לקחת אחריות ולכתוב אותם מחשש לביקורת על הסעיפים השונים.

 

אולם כעת, לאחר שאושר ההסכם על חלקיו השונים בממשלה, ותהליך מימוש ההסכם- מבחינת הממשלה, נגמר,שכן כבר הופץ תזכיר החוק שנכתב על ידי משרדי האוצר והביטחון ואושר בממשלה וזה מה שיביא את המשרדים להודיע היום לבג"צ כי אין כל מניעה כעת לפרסמו. יש לציין כי את תזכיר החוק שכבר אושר בממשלה תצטרך הכנסת לאשר במסגרת אישור התקציב. אולם מאחר והממשלה כבר אישרה אותו, מבחינתה מדובר בתוצר מוגמר, זאת למרות שפרסום ההסכם עלול להביא לשינויים כלשהם במסגרת הדיונים בכנסת לקראת אישור התקציב.

 

חיילי צה"ל (ארכיון) חיילי צה"ל (ארכיון) צילום: אפי שריר

 

בשונה מהסכמים אחרים שנחתמים אגב אישור התקציב בין משרדי הממשלה לאוצר, בין הדרגים המקצועיים, ההסכם עם מערכת הביטחון הוא למעשה פוליטי, ולא סתם זכה לכינוי הסכם כחלון-יעלון. שר הביטחון ליברמן אף חתם, עם כניסתו לקואליציה, על סעיף בהסכם הקואליציוני לפיו הוא מחויב להסכם שנחתם על ידי קודמו.

 

ההסכם שנחתם בנובמבר 2015 עבור חמש השנים הבאות מבטיח למשרד הביטחון וודאות תקציבית עד 2020, במסגרתה יקבל משרד הביטחון (לא כולל הגופים המסווגים) 60 מיליארד שקל בשנה, וזאת מבלי לכלול מימון של החלטות ממשלה שהתקבלו בשנים האחרונות כמו הקמת הגדר המזרחית או אבטחת המים הכלכליים- היכן שנמצאים מאגרי הגז של ישראל. הסכום הקבוע אמור לאפשר לצה"ל לתכנן ולבצע רכישות על פני מספר שנים לאחר שבשנים האחרונות חוסר הוודאות התקציבית מנעה מצה"ל לבצע רכישות מסוג זה, מאחר שרוב התקציב הוודאי, זה שהגיע בתחילת השנה ייועד קודם כל למימוש החוזים הקיימים או תשלום שכר.

 

במקביל סוכם מודל פרישה חדש, לפיו יתווסף שער פרישה נוסף בגיל 35 הכולל מענק של עד חצי מיליון שקל במקום פנסיית הגישור הניתנת היום וכן הורדת גיל הפרישה של הקצינים ל-42 במינימום ו-43 בממוצע, זאת לאחר שגיל הפרישה עלה בשנים האחרונות בעקבות דרישת האוצר, מה שהביא להתייקרות השכר והפנסיה התקציבית המשולמת לפורשים. גיל הפרישה של הנגדים יעמוד על 53. בנוסף סוכם כי תצומצם מצבת אנשי הקבע, דרך צמצום בתקנים ואיזרוח משרות.

 

עוד סוכם בין המשרדים כי יאומצו המלצות ועדת גורן בנוגע לאגף שיקום נכים של משרד הביטחון שתקציבו כבר עולה על 5 מיליארד שקל בשנה. על פי ההמלצות מי שנפגע בזמן השירות, אך לא בעקבות השירות הצבאי יזכה לתנאים להם זכאים מקבלי הקצבאות מביטוח לאומי, ולא יזכה לתנאים המשופרים להם הם זוכים היום כמו למשל רכב רפואי לכל מי שרמת הנכות שלו מעל 50%.

 

כחלק מההסכם הוחלט כי אגף התקציבים באוצר יזכה לגישה ישירה ומלאה לנתוני משרד הביטחון כולל נתוני כוח אדם, שכר וגמלאות וכו' שעד היום לא הייתה לא גישה אליהם.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x