$
בארץ

הכלכלן הראשי: המאיון העליון הוא הגורם המרכזי לאי השוויון

באוצר בדקו את אי השוויון לפי מדד אלטרנטיבי המנתח איזו השפעה יש לכל עשירון. לפי הבדיקה, כשמנכים את המאיון העליון - אי השוויון קטן משמעותית

מיקי פלד 20:5304.09.16

המאיון העליון הוא הגורם העיקרי לאי השיוויון במשק — כך עולה מהסקירה השבועית של הכלכלן הראשי במשרד האוצר יואל נווה שפורסמה היום. כלכלני האוצר בדקו מה קורה לאי השיוויון בישראל כאשר מודדים אותו לא באמצעות מדד ג'יני המקובל, אלא באמצעות מדד שלוקח בחשבון השפעות שונות של כל עשירון על אי השיוויון. מדובר במדד שה־OECD עשה בו שימוש לאחרונה.

 

לפי אנשי האוצר, שבראשו עומד השר משה כחלון, כאשר מנכים את המאיון העליון — אי השוויון קטן משמעותית. לדבריהם, מכך ניתן להניח שלא הפער בין העניים למעמד הביניים הוא הגורם לאי השוויון הגבוה בישראל — אלא זה בין המאיון העליון ל־99% מהאוכלוסיה. כך, במונחים של מדד ג'יני, המאיון העליון מגדיל את אי השיוויון ב-7%. לשם השוואה, צמצום אי השיוויון אפילו במחצית מהשיעור הזה נחשב לתוצאה סבירה בשנה אחת. עם זאת, באוצר לא פירטו בשלב זה את כל התוצאות הכמותיות של המדד והסתפקו בכך שהמדד המלא יתפרסם בקרוב.

 

יואל נווה יואל נווה צילום: טל שחר

 

עוד כתבו באוצר כי לאור הממצאים הללו, ייתכן שהסיבה לאי השיוויון בישראל נובעת מרמת הריכוזיות הגבוהה במשק, התחרותיות הנמוכה יחסית, ומגודל מגזר ההייטק — שלושה פרמטרים מהם נהנים במאיון העליון של התפלגות ההכנסות. באוצר כותבים כי לפערים בין המאיון העליון ל־99% מהאוכלוסיה יש משמעות על המדיניות הכלכלית, בכך שאם רוצים לצמצם את אי השיוויון צריך להתמקד גם במאיון זה ולא רק באוכלוסיות החלשות.

 

השאלה כעת היא איזו משמעות תהיה לאמירה הנוקבת של כלכלני האוצר בסקירה זאת. על פניו, אם רוצים לצמצם את אי השיוויון, באוצר צריכים לשקול מסים ייעודים כל המאיון העליון — כמו לדוגמה מס ירושה, מס הכנסה גבוה יותר על הכנסות גבוהות ועוד — אך צעדים כרגע לא מתוכננים כעת.

 

על פי מדד ג'יני, לישראל 0.36 נקודות מדד (0 מייצג שוויון מוחלט ו־1 מייצג אי שוויון מוחלט), זאת לעומת ממוצע של 0.306 במדינות ה־OECD.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x