$
דעות

רוצים להוזיל הדיור? הרחיבו הפטור מאגרת בנייה

פסק דין שהתקבל לאחרונה קבע כי קבלן שהקים מבנה ציבור יזכה בפטור מאגרת הבנייה; ראוי להרחיב את הפטור כדי להפחית את מחירי הדיור

עו"ד אסף אורן 08:5002.09.16

הועדות המקומיות לתכנון ולבנייה גובות אגרות בנייה מקבלנים שהגישו בקשה להיתר בנייה. תשלומים אלו מהווים תנאי לקבלת היתר בנייה. לעתים, קבלנים נאלצים לשאת בדרישות לתשלום אגרות בנייה שנשלחו אליהם שלא כדין, וזאת כדי להימנע מעיכוב בקבלת היתר הבנייה, שעלול לגרור אחריו עיכוב במסירת הפרויקט ונזק לכל המעורבים. מאידך, ביצוע התשלום (גם אם נעשה שלא תחת מחאה) אינו גורע מזכותו של הקבלן להגיש תביעה כנגד הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה להשבת אגרות בניה ששולמו שלא כדין.

 

התקנות קובעות רשימה מצומצמת של פטורים מתשלום אגרות בנייה. כך למשל, המדינה והרשויות המקומיות פטורות מתשלום אגרות בנייה בגין הקמת מבני ציבור. זאת, מתוך מטרה להוזיל את עלויות הבניה שלהם. כמו כן, התקנות קובעות פטור חלקי לבניין להשכרה ופטור חלקי לשיכוני זוגות צעירים.

 

לפני ימים אחדים קיבלה השופטת איריס סורוקר מבית משפט השלום בראשון לציון, תביעה להשבת אגרות בנייה במאות אלפי שקלים, שנגבו שלא כדין מקבלן שזכה במכרז להקמת בית המשפט המחוזי מרכז בלוד. בית המשפט דן בשאלה האם הפטור שניתן למדינה מתשלום אגרות בנייה בגין הקמת מבני ציבור גם כאשר העבודה מבוצעת על ידי חברה קבלנית עבור המדינה. בית המשפט השיב לכך בחיוב ונפסק כי יש לאפשר את זקיפת הפטור של המדינה מאגרות בנייה לטובת החברה הקבלנית, שכן היא פועלת מיוזמתה או מטעמה של המדינה. הסיבה לך היא שהטלת נטל האגרה על החברה הקבלנית עלול להובילה לגלגל עלות זו על המדינה, מה שיביא לתוצאה בלתי רצויה של ייקור עלויות הבניה של מבני ציבור.

 

בניית עיריית לוד (ארכיון) בניית עיריית לוד (ארכיון) צילום: צפריר אביוב

 

ראוי להרחיב עוד יותר את רשימת הפטורים מאגרות בנייה, ולקבוע פטור מלא מאגרות לבניה למגורים. פטור כאמור עשוי לתרום במישרין לקידום אינטרס חברתי חשוב של הפחתת מחירי הדיור, ולצמצום פערים חברתיים. עד שזה יקרה, קבלנים הנדרשים לשלם אגרות בניה צריכים לבחון היטב את דרישות התשלום שנשלחות אליהם, לבדוק את חישוב שטחי הבניה שנערך לצורך קביעת האגרות, את שיעורי האגרות, ולברר האם הם זכאים לפטור חלקי או מלא בגינן. יתרה מכך, קבלנים אשר שילמו בעבר אגרות בניה שלא כדין, לרבות כתנאי לקבלת היתר בניה להקמת מבני ציבור, זכאים לתבוע השבה של אגרות הבניה, בתוספת ריבית והצמדה.

 

לפסק הדין המלא: ת"א31225-11-13 קבוצת אשטרום בע"מ נ' הועדה המקומית לתכנון ולבנייה לוד

 

הכותב הוא עורך דין המתמחה בתחום הארנונה והמיסוי המוניציפאלי בעמית פולק מטלון ושות'.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x