$
בארץ

שטייניץ סוגר חלק מיחידות הכוח הפחמיות בחדרה

על פי התוכנית ייסגרו 4 מתוך 6 יחידות הייצור הפחמיות בתחנת הכוח, וזאת עד שנת 2020. במהלך תקופה זו יחוברו לישראל עוד מאגרי גז כשלכל אחד מהם יש צנרת הולכה עצמאית

ליאור גוטמן 12:0124.08.16

היסטוריה במשק החשמל - שר האנרגיה יובל שטייניץ הודיע היום (ד) על תוכנית חדשה לסגירת 4 מתוך 6 יחידות הייצור הפחמיות בתחנת הכוח בחדרה. כפי שפורסם אתמול (ג) בכלכליסט שטייניץ נשען על חיבור מאגרי גז חדשים למשק (כריש, תנין, לוויתן) ולכן התפיסה היא שאין טעם לממש את התוכנית הישנה של חברת החשמל להתקין בהם פילטרים (סולקנים) להורדת רמת הזיהום, והתכנית החדשה היא למעשה לסגור אותם. לפי מנכ"ל משרדו שאול מרידור הדד ליין לסגירת היחידות הוא בשש השנים הקרובות, כלומר עד סוף שנת 2022, הוא לוח הזמנים המשוער במסגרתו יחוברו לישראל עוד מאגרי גז כשלכל אחד מהם יש צנרת הולכה עצמאית.

 

 

היקף הייצור הנוכחי של יחידות הכוח האמורות (יחידות 1-4) הוא כ-1,440 מגה וואט. לדברי שטייניץ היקף הייצור יוחלף בתחנות כוח שיפעלו על גז טבעי כאשר בשלב זה לא ברור מי יבנה אותן - הסקטור הפרטי או חברת החשמל עצמה. שטייניץ הבטיח שגם אם חברת החשמל תקים את התחנות היא לא תהיה זו שתפעיל אותן בעתיד.

 

לעומתן, יחידות הייצור הפחמיות החדשות יותר בחדרה (יחידות 5-6) או תחנת הכוח הפחמית השניה באשקלון ישארו ללא שינוי ועם פילטרים מובנים, זאת כדי לשמור לטענת שטייניץ על ביטחון אנרגטי מסוים בתחום הדלקים.

 

פתחו שוק חדש של גז

 

לדברי משרד האנרגיה ההחלטה התקבלה לאור אישור מתווה הגז הממשלתי שמבטיח לכאורה את חיבור מאגרי הגז החדשים, כמו גם שורת דיונים בקבינט הביטחוני שבחן את היציבות האנרגטית של מדינת ישראל ועסק בשאלה האם ניתן לעמוד במשימה. היחידות הפחמיות למעשה יושבתו ויכנסו ל"שימור רטוב", כלומר עם יכולת הפעלה במקרה הצורך. ההפעלה מחדש עלולה לקחת בין 14 ל-26 שבועות, תלוי אם שואלים את את משרד האוצר או את המשרד להגנת הסביבה.

 

זה האחרון ערך בשבועות האחרונים שימוע להגבלת פליטת הפחם מתחנות הכוח השונות, עם איום להגביל את משטר ההפעלה שלהם. משרד הבריאות אף הוא פנה למשרד האנרגיה בדרישה לסגור את תחנות הכוח הפחמיות.

 

כך או כך, השורה התחתונה היא ששטייניץ מייצר "יש מאין" שוק חדש לגז טבעי שיוליד ביקוש של כ-2 מיליארד מ"ק לשנה. מי שיכול כבר לשמוח על המהלך הם בעלי המאגרים הקיימים (תמר, לוויתן) או החדשים לבוא (כריש ותנין, שנרכשו על ידי אנרג'יאן היוונית) שהבוקר התגלגל לפתחם פוטנציאל לעסקאות במיליארדי דולרים.

 

מחברת החשמל נמסר בתגובה, "חברת החשמל מברכת על החלטת השר אשר הסיר את אי הוודאות סביב אופן ייצור החשמל בתחנת הכח אורות רבין.  חברת החשמל הצהירה בעבר וכך גם היום: ההחלטה לגבי אופן ייצור החשמל ביחידות הייצור 1 - 4 בתחנת הכח אורות רבין היא עניין של מדיניות משק החשמל. החברה הציגה עמדתה בפני הגורמים הרלבנטיים כשלנגד עיניה סוגיות של אמינות אספקה, בטחון אנרגטי, התמודדות עם איומים והבטחת אספקת חשמל יציבה ונקייה. חברת החשמל תערך ליישום מדיניות השר".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x