$
בארץ

כחלון ינסה להעביר את רפורמת מכון התקנים דרך חוק ההסדרים

עפ"י החוק החדש ישונה גם הרכב ועדות התקינה כך שיו"ר הועדה לא יהיה בעל אינטרס. יוזם הרפורמה, ח"כ רועי פולקמן: "במכון התקנים יש עשרות אנשים שלא עובדים, גם הוועד יודע את זה. ועדיין מנסים לחבל במהלך"

רוני זינגר ועמרי מילמן 08:1925.07.16

הקרב על הרפורמה במכון התקנים הוא אחד מהקרבות הסוערים שצפויים לשר האוצר משה כחלון במסגרת דיוני חוק ההסדרים, שכן גורמים רבי עוצמה והשפעה כמו התאחדות התעשיינים וההסתדרות עושים כל שביכולתם כדי לסכל אותה.

 

כחלון הכניס לחוק ההסדרים את הרפורמה במכון התקנים שיזם ח"כ רועי פולקמן ממפלגתו. מטרת הרפורמה היא להפסיק את המונופול שיש כיום למכון התקנים בתחום הבטחת איכות המוצרים. על פי הצעת החוק המקורית, מעבדות נוספות ומקבילות שיוסמכו יאשרו עמידה בתקן של מוצרי יבוא בעלי רגישות בטיחותית, בריאותית וסביבתית.

 

עד כה, מנע החוק מתן סמכויות למעבדות נוספות לאשר יבוא מוצרים בעלי צורך בתקן מחייב. טיוטת הפרק העוסקת בנושא בחוק ההסדרים מפרטת את הצעדים שבאוצר מתכוונים לקדם תחת הכותרת של הקטנת יוקר המחייה.

 

מימין ח"כ פולקמן, נשיא התאחדות התעשיינים ברוש ויו"ר ההסתדרות ניסנקורן מימין ח"כ פולקמן, נשיא התאחדות התעשיינים ברוש ויו"ר ההסתדרות ניסנקורן צילום: מיקי אלון, עמית שעל

 

על פי החוק החדש ישונה גם הרכב ועדות התקינה כך שיו"ר הועדה לא יהיה בעל אינטרס. כיום לדוגמה יו"ר הוועדה הקובעת אילו מוצרי חלב ייובאו לישראל הוא המדען הראשי של תנובה ואיתו יושבים גם נציגי טרה ושטראוס. מלבד התחרות בין המכון למעבדות פרטיות או גופים בינלאומיים העוסקים בכך, החוק מציע להעביר סמכויות שונות מידי מכון התקנים לממונה על התקינה במשרד הכלכלה.

 

בעת קביעת התקנים עצמם, המכון יוכל לשנות תנאים הקבועים בתקינה בינלאומית רק בהסכמת ראש הממשלה ושר הכלכלה. בניגוד למצב כיום, דיוני הוועדות יהיו פתוחים לציבור ויפורסמו פרטי הנציגים והפרוטוקולים של הישיבות.

 

קברו את הצעת החוק בוועדה מיוחדת בכנסת

 

הכנסת הרפורמה במכון התקנים לחוק ההסדרים נעשית לאחר שח"כ פולקמן ניסה להעבירה בכנסת בדרך הרגילה, ועדיין מנסה. אחרי שההצעה אושרה בועדת השרים לחקיקה בדצמבר, החל ויכוח באיזו ועדה ידונו לפני שיובאו לאישור בקריאה.

 

נראה כי פולקמן, שזכה לגיבוי בקידום הצעת החוק מראש מפלגתו משה כחלון, לא העלה על דעתו, מול אילו כוחות הוא עומד להתמודד: במאבק על שימור כוחו של מכון התקנים בוחשים התאחדות התעשיינים מצד אחד, וההסתדרות מצד שני.

 

 

יו״ר ועדת הכלכלה איתן כבל רצה שהדיון בסעיפי החוק יעשה אצלו בוועדת הכלכלה. פולקמן התנגד ובדיעבד נראה כי עשה שגיאה, כיוון שלאור הוויכוח הוקמה ועדה מיוחדת רק לצורך הצעת החוק הזאת.

 

״לו החוק היה נשאר אצל כבל, הוא היה בעל הבית וחברי הוועדה היו קבועים מראש. להתאחדות ולהסתדרות היו הרבה פחות אפשרויות מול חברי ועדה קבועים, מאשר חדשים כשהם יכולים לפעול מאחורי הקלעים מי יישב בה״, ניתח את המצב חבר כנסת המצוי בעניינים. הוועדה המיוחדת הוקמה בשיתוף פולקמן וכבל, ומהר מאוד התברר שהחוק לא יתקדם.

 

"פולקמן הוא טירון בין זאבים", מספר חבר כנסת המכיר את הנושא מקרוב. ״בא עם כוונות טובות, נחוש להעביר חוק שיביא שינוי ואז הסבירו לו את כללי המשחק. אמרו לו 'בוא נקים ועדה ייעודית לחוק, נגדיר גבולות גזרה וכך נשיג רוב הדרוש להעברת הרפורמה'. אלו אנשים שאם הם רוצים הם יעשו הכל כדי להרוג חוק, אבל הם הציעו לו לעשות את זה בשת״פ ולפי כללי המשחק. פולקמן כנראה קיווה שעדיף להעביר סעיף קטן שקל להם לבלוע ולשווק אותו הצלחה, מאשר להיכשל ציבורית בהעברת החוק כולו״.

 

התאחדות התעשיינים וההסתדרות מאחדות כוחות

 

מבחינתם של התעשיינים, הם מעוניינים לשמר את הכוח שלהם בוועדות התקינה — זאת הקובעות לדוגמה כי כל דוד שמש בישראל חייב ״משגיחום״ — ברז ערבול של מים חמים וקרים בעל תו תקן ישראלי, וכזה יש רק אחד, ומתברר שהוא מתקלקל פעמים רבות. יצרני דודי השמש נפגעים משם רע בגלל המוצר אבל אינם יכולים לייבא במקביל אחר. בשם ההגנה על התעשייה המקומית, מכון התקנים פועל, כנראה לא פעם, נגד יצרנים ויבואנים אחרים.

 

ההסתדרות לעומת זאת מנהלת קרב על פיטורי העובדים הצפויים, כשההערכה היא שבסוף התהליך יפוטרו כ־200. ההסתדרות דורשת פיצויי פיטורים של כמיליון שקל לכל עובד, דרישה שכבר הופכת את החוק, גם עבור האוצר, לאופרה אחרת לגמרי.

 

״במכון התקנים יש עשרות אנשים שלא עובדים, גם הוועד יודע את זה. ובכל זאת במקום להגיע לפשרות הם מנסים לחבל במהלך״, אומר גורם פוליטי שמצוי בנושא.

פולקמן סירב עד כה לקריצות העיניים. אלא שהדיונים שהתקיימו עד עכשיו הבהירו לו שאין עם מי לשחק על המגרש.

 

״בדיון האחרון בוועדה התיישב ח״כ מיקי זוהר (ליכוד) עם הפלאפון והתחיל להקריא את הסיבות שלו להתנגדות להצעת החוק, כאילו הוא מקריא מסרים״, אומרת אשת מקצוע היושבת בדיונים.

 

זוהר מצדו מסביר שאלו לא מסרים שהושתלו אצלו על ידי הלוביסטים של התעשיינים. ״אני יודע שהחוק נועד למנוע את המונופול של מכון התקנים במטרה לפתוח את השוק לעוד גופים, אבל אם תפתח את השוק לתחרות אתה מכניס בצע כסף", אומר זוהר. "מכון התקנים ממשלתי ולא כפוף לאף אחד, לא מפעילים עליו אינטרסים. אי אפשר להבטיח את איכות השירות של המעבדות שיפתחו״. זוהר לא לבד וח"כים נוספים הודו בחדרי חדרים בלחצים שמופעלים עליהם להתנגד לחוק.

 

יו״ר הקואליציה דוד ביטן מפעיל את כובד משקלו כדי למנוע מהחוק להתקדם ומדבר בשם הדאגה לפיטורים. גורמים מעורבים אומרים כי מכון התקנים נהנה גם מתמיכה הדרג המקצועי במשרד הכלכלה.

 

העברת הרפורמה בחוק ההסדרים עדיפה גם לברוש ולניסנקורן, שכן בתוך הכאוס הכללי של המאבק עליו, יהיה גם להם אולי קל יותר להביא את האוצר לביטולו או לפחות להחלשתו של החוק.

 

התאחדות התעשיינים מסרה כי היא "לא מתנגדת להצעת החוק כפי שנוסחה על ידי משרד הכלכלה והתעשייה". יש לציין, כי מנכ״ל ההתאחדות נכח במספר דיונים ואמר כי הם מתנגדים להצעת החוק, וכנראה לאור שינוי סעיף המבטל את הסעיף שנגע לשינוי ועדות התקינה, ועל כן כנראה, בהתאחדות ריככו התנגדותם.

 

ח"כ פולקמן ביקש להבהיר כי "הצעת החוק לא דיברה כלל על פיטורים ואולם ההסתדרות דורשת לשלב ברפורמה גם התייעלות ובמרכזה תשלומי פיצויים לעובדים שיפרשו".

 

ממכון התקנים נמסר כי "רפורמה שתעשה בהידברות ובהליך של חקיקה ראשונית עם דיונים אמיתיים בוועדות הכנסת ומתוך ראייה רחבה של טובת המשק וטובתו של הצרכן, תזכה לתמיכתו של המכון".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x