$
בארץ

הוועדה ליציבות פיננסית מתחילה לקרום עור וגידים: תמנה נציגים מבנק ישראל והאוצר

בהמשך לסיכום בין כחלון לפלוג הופץ אמש תזכיר חוק להקמת הוועדה, בראשה תעמוד נגידת בנק ישראל וסגנה יהיה מנכ"ל משרד האוצר. תפקיד הוועדה יהיה לקדם חילופי מידע בין רשויות הפיקוח הפיננסיות במטרה לנתח סיכונים מערכתיים

עמרי מילמן 07:5418.07.16

אתמול בערב הופץ תזכיר החוק להקמת הועדה ליציבות פיננסית כפי שסוכמה לפני מספר חודשים בין כחלון לפלוג. על פי התזכיר מטרת הוועדה נועדה לתאם בין רשויות הפיקוח הפיננסיות. בוועדה יהיו 10 חברים ובראשה תעמוד נגידת בנק ישראל וסגן יושב הראש יהיה מנכ"ל משרד האוצר. לבנק ישראל יהיו עוד 4 נציגים - המשנה לנגידה, המפקחת על הבנקים, הממונה בבנק ישראל על הפיקוח על מערכות התשלומים ונציג שתמנה הנגידה מבין עובדי בנק ישראל. ממשרד האוצר ישתתפו בוועדה עוד 3 נציגים - החשבת הכללית במשרד האוצר, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון במשרד האוצר, המפקח על נותני שירותים פיננסיים חוץ-מוסדיים במשרד האוצר (שקם בימים אלו), וכן יושב ראש רשות ניירות ערך. ראש המועצה הלאומית לכלכלה, שמעמדה החוקי עדיין לא הוסדר בחקיקה מאז 2006, ישמש כמשקיף בוועדה. תזכיר החוק קובעי כי החלטות הוועדה יתתקבלו ברוב רגיל, וכי במקרה של שוויון קולות יוקנה לנגידה קול מכריע.

 

עוד קובע תזכיר החוק כי תפקידי הוועדה יהיו: לקדם חילופי מידע בין רשויות הפיקוח הפיננסיות במטרה לנתח סיכונים מערכתיים, ליזום בדיקות של רשויות הפיקוח הפיננסיות לגבי סיכונים וחשיפות לשם זיהוי סיכונים מערכתיים והערכתם, לקדם תיאום ושיתוף פעולה בין רשויות הפיקוח הפיננסיות, להתריע אם מצאה סיכון מערכתי שעלול להיות משמעותי ולהמליץ על צעדים למנוע או להפחית סיכונים. עוד מוצע כי הוועדה תדווח לראש הממשלה ולשר האוצר כאשר מצאה כי קיים חשש ממשי ליציבותה של המערכת הפיננסית. תזכיר החוק מציע כי יתווסף סעיף בחוק של כל הרגולטורים הפיננסים הקובע כי לתפקידם תתווסף תמיכה ביציבותה של המערכת הפיננסית ובפעילותה הסדירה.

יו"ר הוועדה, נגידת בנק ישראל יו"ר הוועדה, נגידת בנק ישראל צילום: אלכס קולומויסקי

 

כרקע להקמת הוועדה מצוין בתזכיר החוק כי בעקבות המשבר הפיננסי העולמי ב- 2008 גברה בעולם ההכרה בכך שלצורך הבטחת היציבות הפיננסית המערכתית אין די בהבטחת יציבותו של מוסד פיננסי מסוים בפני עצמו או של כל רכיב במערכת הפיננסית בנפרד, וכי נדרשת ראייה אינטגרטיבית של כל המערכת הפיננסית, ראייה שמסוגלת לזהות סיכונים ולהגיב אליהם. מערכת כזו מחייבת רמת תיאום גבוהה ושיתוף פעולה בין כל הרשויות הרלוונטיות.

 

קרן המטבע הבינלאומית, במסגרת תוכניתה להערכת היציבות הפיננסית במדינות החברות בה, ממליצה מאז שנת 2012 ליצור בישראל את חילופי המידע ושיתוף הפעולה בין רשויות הפיקוח לבין עצמן ובינן לבין בנק ישראל ומשרד האוצר. הקרן גם המליצה כי בנק ישראל יוביל את המהלך במטרה לבסס את אמון הציבור בהיותן של ההחלטות עצמאיות משיקולים פוליטיים וכן לאור ניסיונו בתחום היציבות הפיננסית.

 

תזכיר החוק פתוח להערות הציבור עד ל-7.8 , לאחר מכן על התזכיר לעבור את אישור הממשלה והכנסת.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x