$
בארץ

בכירי חברת החשמל לשעבר מדבררים את היצרנים הפרטיים

מנכ"ל חברת החשמל לשעבר עמוס לסקר וסגנו אז משה בכר קוראים להקים תחנות כוח פרטיות על חשבון תחנות חברת החשמל, לרבות הפחמיות – אלה שדחפו בעצמם להפעלתן. השניים מועסקים כיום אצל יצרני חשמל פרטיים

ליאור גוטמן 08:0218.07.16

שני בכירי חברת החשמל לשעבר טוענים שיש להגדיל משמעותית את הקמת תחנות הכוח הפרטיות על חשבון תחנות הכוח של חברת החשמל, לרבות התחנות הפחמיות. מדובר בעמדה הפוכה לזו שבה החזיקו בעת כהונתם בחברת החשמל – זאת לאחר שעברו לעבוד אצל יצרני החשמל הפרטיים שמעוניינים להקים עוד תחנות כוח פרטיות חדשות. השניים הם מנכ''ל חברת החשמל לשעבר עמוס לסקר, שכיהן בתפקידו עד מרץ 2011, וסגנו אז, משה בכר שכיהן כסמנכ''ל הייצור של חברת החשמל. כיום משמש לסקר כיו"ר איגוד יצרני החשמל הפרטיים.

 

בכר השתתף אתמול בשימוע ציבורי ראשון מתוך שניים שערך המשרד להגנת הסביבה, במסגרתו אמורים להיקבע ערכי פליטות המזהמים של תחנות הכוח הפחמיות שחברת החשמל מפעילה בחדרה ובאשקלון. בכר, שהתפטר במאי 2012 מחברת החשמל, הוא זה שהקים למעשה את יחידות הייצור הפחמיות הללו. הוא אמר ל"כלכליסט" כי ''בעולם של פעם היה לתחנות הפחמיות מקום אבל היום יש גז. תחנת כוח פחמית חיה 25 שנה. חלק מהן דורשות תחזוקה כבדה, ולא ברור מי צריך אותה היום. ולכן יש להחליף את התחנות ביחידות גז ולאפסן אותן אפסנה שקטה''. בכר הציג עצמו בשימוע כ''יועץ'', אבל מודה שהוא עובד עם תחנת הכוח הפרטית IPM של יו''ר חברת החשמל לשעבר מוטי פרידמן. אל שני אלה צפוי להצטרף נתי בירנבוים, ששימש כראש המטה של שר האנרגיה לשעבר עוזי לנדאו, שאמור להתמנות למנכ"ל הפורום של תחנות הכוח הפרטיות.

 

מימין עמוס לסקר ומשה בכר מימין עמוס לסקר ומשה בכר צילום: עמית שעל, אלעד גרשגורן

 

לסקר אמר ל"כלכליסט" שיש להגדיל את בניית תחנות הכוח הפרטיות שמונעות על גז, כאשר ברור שאלו יבואו על חשבון תחנות הכוח הקיימות, גם אלו שפועלות בגז. לגבי נחיצותן של תחנות הכוח הפחמיות הוא טוען שטרם גיבש דעה לכאן או לכאן. כך, בכירי חברת החשמל, שרק לפני חמש שנים הגנו בתוקף על החברה, מבקשים לפתע לפרק אותה מנכסיה בטענה של חוסר יעילות או תועלת.

 

לפי המשרד להגנת הסביבה יש לסגור ארבע מתוך שש יחידות הייצור הישנות בחדרה לטובת הסבתן לגז טבעי. זאת כאשר שאר היחידות יישארו לעבוד בפחם אבל עם פילטרים מאסיביים והפעלה רק בחירום. אנשי המשרד רוצים לקבע ערכי פליטה מהם אסור יהיה לחרוג, ועד לרמה של אישום פלילי למי שיעבור עליהם.

 

אלא שמי שהורה לחברת החשמל להתקין פילטרים בתחנות הכוח הפחמיות היה המשרד להגנת הסביבה עצמו. בסוף שנת 2010 חתם השר אז גלעד ארדן על צו שמחייב את חברת החשמל להקים את הפילטרים בעלות של 6–8 מיליארד שקל, "כדי לצמצם את זיהום האוויר בישראל בכ־40%". שש שנים לאחר מכן המשרד להגנת הסביבה שוב מתערב בסל הדלקים של חברת החשמל וקובע שמה שהוא כפה עליה רק ב־2010 כבר לא רלוונטי. בינתיים הושקעו 2 מיליארד שקל בפילטרים, ולדברי בכיר בחברת החשמל, הם נמצאים בימים אלו במגעים מול רשות החשמל כדי לקבל הכרה בהשקעה זו. לדבריו, אם לא יוכר להם הכסף, הסכום "ילך לפח".

 

חברת החשמל רוצה להקים את תחנות הכוח החדשות בעצמה, אבל המהלך דורש שינוי חקיקה ראשית. יצרני החשמל הפרטיים לוטשים עיניים לשלושה עד ארבעה פרויקטים בעלות כוללת של עד 10 מיליארד שקל ואילו המשרד להגנת הסביבה רוצה להעלים את הפחם לטובת צמצום זיהום האוויר. מנגד עומד משרד האנרגיה שמסרב לוותר על הפחם משיקולי ביטחון ומעל אלה משרד האוצר שעוקב בדאגה אחרי הכוחות שמושכים בחוטים. השבתת היחידות הפחמיות תגרור עליית תעריף עבור הצרכנים, בשיעור של 5%–6%, שעליה איש לא רוצה לחתום.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x