$
בארץ

רשות ההגבלים מעמיקה את בדיקת יצרניות המזון

דורשת מקוקה־קולה, שטראוס, תנובה, יוניליוור ואסם להעביר בדחיפות מידע על פגישות שקיימו בשנתיים וחצי האחרונות בנושא מאבק משרד הבריאות במוצרים עתירי סוכר ומלח. מטרת הבקשה: לבדוק אם החברות תיאמו מהלכים באופן שהפר את חוק ההגבלים העסקיים. בין הנקודות שתבחן הרשות: האם איגוד המזון קידם החלטות שפוגעות בתחרות ומשרתות את החברות הגדולות

נורית קדוש 06:4528.06.16

רשות ההגבליים העסקיים דורשת מחמש יצרניות המזון הגדולות — קוקה־קולה, תנובה, אסם, שטראוס ויוניליוור — להעביר בדחיפות כל מידע הנוגע לפגישות ושיחות שערכו בשנתיים וחצי האחרונות בנושא מאבק משרד הבריאות במשקאות הקלים ובחטיפים המלוחים. זאת כדי לבדוק אם תיאמו מהלכים באופן אסור. ברשות מנסים לברר אם היצרניות הגדולות ניסו לתאם קו שעלול לפגוע בתחרות, דוגמת ההחלטה לפעול נגד משרד הבריאות באמצעות עצירת הפיתוח של מוצרים בריאים. חשש נוסף נוגע לקבלת החלטה בנושא שתשרת אך ורק את היצרניות הגדולות. הרשות דורשת מהחברות, דרך איגוד המזון, להעביר עד לשבוע הבא את פרוטוקולי הפגישות שנערכו בנושא זה, את חומרי ההכנה הפנימיים והחיצוניים ואת האג'נדות לדיונים.

 

 

דרישת הנתונים היא שלב מקדמי לאיסוף מידע בטרם יחליטו ברשות אם וכיצד לפעול. הבדיקה מגיעה בהמשך לפגישה שנערכה לפני כשבועיים במשרדי התאחדות התעשיינים בין מנכ"ל קוקה־קולה ישראל לשעבר ויו"ר איגוד המזון יצחק תמיר, מנכ"ל תנובה אייל מליס, מנכ"ל אסם איציק צאיג, מנכ"ל שטראוס ציון בלס ומנכ"לית יוניליוור ענת גבריאל. מטרת הפגישה היתה לגבש את עמדתם לקראת דיון בוועדת הרגולציה על המזון של משרד הבריאות שנערכה שעות ספרות לאחר מכן.

 

ככל הידוע, בשלב זה אין לרשות ההגבלים מידע קונקרטי על פעילות לא חוקית שנערכה במהלך הפגישות, אך הדבר ייבדק עם קבלת כלל החומרים. לפני כשנתיים פרסם הממונה הקודם על הגבליים עסקיים דיויד גילה גילוי דעת, ובו הגדיר בבירור על מה אסור ליצרנים לדבר במסגרת האיגוד. כך, החוק מתיר ליצרנים להיפגש ולשוחח על נושאים כמו אסטרטגיה תקשורתית ומהלכים מול הרגולטור, אך אוסר על האיגוד להמליץ לחבריו בנושאי מדיניות תמחור ומחירים, אסטרטגיה עסקית ומכרזים.

 

מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב צילום: עומר מסינגר

 

בהודעתה לחברות ציינה רשות ההגבלים: "במסגרת הדרישה הנכם מתבקשים להעביר מידע באשר להתקיימותן של ישיבות חיצוניות, לרבות שיחות ועידה הנוגעות ליוזמת משרד הבריאות לצמצום סוכר ומלח במזון, שבהן השתתפו מנהלים מטעמכם עם מנהלים ונושאי משרה של ספקים גדולים נוספים". עוד הדגישה הרשות: "שימו לב שאנו בוחנים את התקופה משלב העיסוק ב'אפשריבריא' (תוכנית לאומית לחיים פעילים ובריאים — נ"ק), כלומר משנת 2014".

 

הממונה על הגבלים עסקיים מיכל הלפרין מנועה מהתערבות בבדיקה זאת, שכן עם כניסתה לתפקיד חתמה על הסכם ניגוד עניינים הפוסל אותה מהתערבות בענייני תנובה למשך 18 חודשים. בנושא זה יחליף אותה היועץ המשפטי של הרשות אורי שוורץ.

 

 

היצרניות חלוקות: להתפשר או להילחם בכל הכוח

 

במפגש שנערך לפני כשבועיים, שבו ביקשו מנכ"לי חברות המזון הגדולות לגבש חזית אחידה בנוגע למהלכי משרד הבריאות לצמצום צריכת מזונות עתירי סוכר ומלח, לא נרשמה תמימות דעים. חלק מהחברות, ובראשן קוקה־קולה, חושבות שיש להתנגד למהלכי משרד הבריאות ולתקוף את התנהלותו, שכן לטענתן המוצרים עומדים בסטנדרטים המקובלים בעולם. ואולם, חלקן מבקשות להמשיך את שיתוף הפעולה מתוך הערכה כי התנגדות תוביל להעצמת פעילותו.

 

בכיר בתעשייה התומך בהתנגדות לצעדי משרד הבריאות טען בדיון כי הוא היה צריך לקבוע הנחיות ליצרנים במקום לצאת במתקפה. "הכניסו פוליטיקה לתעשיית המזון", הוא אמר. מנגד, גורם באחת החברות התומכות בהמשך שיתוף הפעולה טוען כי יש להימנע מצעדים שיסלימו את התנגדות המשרד. "המשרד לקח את הובלת השינוי וצריך לאפשר לו להגיע להישגים", אמר.

 

אישוש לעמדה זו ניתן למצוא בהקפאת קמפיין החטיפים המלוחים מצד משרד הבריאות בחודש שעבר עם יוזמת יצרניות המזון לבחון אימוץ של סימון כמויות הסוכר והמלח כאחוז מהצריכה היומית המומלצת על אריזות מזון. היצרנים צפויים להציע למשרד הבריאות לקבל את העמדה הזאת בעוד כשבוע וחצי במסגרת הפגישה של ועדת הרגולציה על המזון. אתמול התייחס לכך נשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש בכנס של איגוד המזון כשאמר: "תעשיית המזון צריכה לתת לצרכן את המידע, והוא יחליט. אני רוצה לשתות משקאות ממותקים. מה אני ילד מפגר? יש כאן עניין של טעם" (ראו מסגרת). מאוחר יותר התנצל על בחירת המילים.

 

לפני כחודש, בישיבה הקודמת של הוועדה, הציג ראש הצוות המקצועי למלחמה בסוכר המוסף — מנהל יחידת הכבד בבית החולים איכילוב, פרופ' אורן שיבולת — את המלצות הצוות. לטענת שיבולת, כ־60% מהסוכר המוסף שהישראלים צורכים מגיע ממשקאות ממותקים, ולכן יש להיאבק בהם. בשל כך שיבולת המליץ לוועדה להטיל מס על משקאות מתוקים ולאסור פרסומות טלוויזיה למשקאות לפני השעה 22:00.

 

הוועדה תתכנס כאמור פעם נוספת בשבוע הבא, ויצרניות המזון יידרשו להביע את עמדתן על ההמלצות של שיבולת. בכוונתן, כאמור, להציע למשרד שינוי באריזות המזון, כך שיציגו את כמויות הסוכר והמלח כאחוז מהצריכה היומית המומלצת. היצרניות אף צפויות להביע נכונות לפעול בהתאם לתפיסת משרד הבריאות, ובלבד שהדברים ייעשו בתיאום עמן ולא כמהלכים חד־צדדיים.

 

לא הפעם הראשונה שרשות ההגבלים בודקת את האיגוד

 

אין זו הפעם הראשונה שרשות ההגבלים העסקיים מזהה פוטנציאל לתיאום אסור בין יצרני המזון במסגרת פגישות שהם מקיימים דרך איגוד המזון. לפני כשנה וחצי דרש הממונה על הגבלים לשעבר דיויד גילה מאיגוד המזון כל מידע על הערכות חברות המזון לקראת מחאה אפשרית על יוקר המחיה. הבקשה הגיעה על רקע החשיפה כי באיגוד תכננו לגבש דפוס פעולה למקרה שהדיון על יוקר המחיה יוביל למחאה. לאחר בדיקה של רשות ההגבלים לא התקבלה החלטה לנקוט בצעד זה או אחר.

 

מאיגוד המזון נמסר בתגובה: "איגוד המזון מקפיד הקפדה יתרה בכל הקשור לנושא ההגבלים עסקיים. האיגוד מבצע את כל הפעילות בליווי עו"ד המומחה בהגבלים עסקיים ומנהיג שיתוף פעולה מלא עם הממונה על ההגבלים. כך, איגוד המזון העביר לממונה את כל הפרוטוקלים שביקש בכל הקשור לוועדת האסדרה וימשיך בשקיפות ושיתוף הפעולה ככל שיתבקש".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x