$
בארץ

משרד הביטחון אישר לאנלייט להקים את פרויקט הרוח הגדול בישראל במיליארד שקל

מדובר ב-42 טורבינות שימוקמו בחלקה הדרומי של רמת בגולן ובקרבת תל פרס. עם סיום ההקמה לקראת סוף העשור יספק המתקן כ-130 מגה וואט, הספק שיהווה שיא ישראלי למתקן ייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות

ליאור גוטמן 11:0526.06.16

משרד הביטחון אישר לחברת אנלייט להקים את אחת מחוות הרוח הגדולות בישראל. מדובר ב-42 טורבינות שימוקמו בחלקה הדרומי של רמת בגולן ובקרבת תל פרס, בעלות השקעה שנאמדת בכמיליארד שקל. עם סיום ההקמה לקראת סוף העשור יספק המתקן כולו כ-130 מגה וואט, הספק שעם הקמתו יהווה שיא ישראלי למתקן ייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות. התעריף שאושר למתקן זה נע סביב 37 אג' לקילוואט/שעה. לטענת אנלייט, כפי שהיא דיווחה בחמישי האחרון לבורסה, "האישור שהתקבל ממשרד הביטחון מהווה "אבן דרך משמעותית בתהליך קבלת האישורים להקמה", והוא מותנה בהשגת הסגירה הפיננסית שם.

 

פרויקט הרוח החדש של אנלייט נקרא "רוח בראשית", והוא אמור להתחבר לקו מתח קיים של חברת החשמל ולא להזדקק לפתרונות אחרים שמקודמים בימים אלו כגון הקמת קו מתח חדש מעל עמק החולה. בעבר משרד הביטחון הביע התנגדות להקמת כל מיזמי הרוח ברמת הגולן בשל "חתימת מכ"ם" שהטורבינות עלולות להשאיר באמצעי האיכון שלהם.

 

שאול אלוביץ' שאול אלוביץ' צילום: יובל חן

 

אנלייט, שפועלת תחת קבוצת יורוקום שבשליטת שאול אלוביץ', היא גם היזמית של פרויקט הרוח הענק השני שמוקם ברמת הגולן ובקרבת עמק הבכא, שאמור לספק כ-102 מגה וואט ולהתחיל לעבוד אף הוא עד סוף העשור. פרויקט זה ממקומם בעמק הבכא שכבר זכה לאישור תעריף (כ-38 אג' לקילו-ואט/שעה) כאשר עלות ההקמה, שנאמדת בכ-870 מיליון שקל, תגיע ברובה (80%) מקונסורציום של מוסדיים בהובלת בנק הפועלים.

 

למרות הבשורות הטובות, אנלייט עוד דיווחה שמשרד הביטחון מתנגד לעת עתה להקמת פרויקט שלישי בצפון-מזרח רמת הגולן שנקרא "עמק הרוחות". מדובר בפרויקט שצמוד לפרויקט עמק הבכא באזור צפון-מזרח רמת הגולן, ולו רישיון מותנה לייצור של 169 מגה-וואט. אנלייט מעריכה שלמכשולים הטכניים שליוו את שני הפרויקטים האחרים יימצא פתרון גם בפרויקט זה, והיא מסכמת בכך שהיא "תמשיך לפעול על מנת לקבל את אישור משרד הביטחון בשלב מתקדם יותר תוך יישום התאמות אפשריות נדרשות ובהתאם לפתרונות טכנולוגיים שלהערכת החברה ניתן יהיה ליישמם".

 

מספר פרויקטי הרוח שמוקמים בישראל הוא זעום, בעיקר בשל מכשלות רגולטוריות ותכנוניות שאפפו את הענף בשנים האחרונות. פרט כאמור להתנגדות משרד הביטחון, חלק מהפרויקטים אמורים לקום בנתיב נדידת הציפורים מעל המדינה, ולכן הקמתם מלווה בהתנגדויות של ארגונים ירוקים שונים שטוענים לפגיעה בחי ובנוף. מעבר לזה משטר הרוחות בישראל אינו מתאים להקמת פרויקטי רוח כיוון שהמהירות הנדרשת לייצור חשמל תלויה במיקום המתקן, כאשר רמת הגולן או הרי הנגב הם המקומות היותר מועדפים. לעומת זאת, אירופה זוכה לפריחה בכל הקשור להקמת חוות רוח וחלק מהמשקיעים הישראלים מוצאים את ההשקעה שם כאטרקטיבית יותר תוך ויתור על השוק המקומי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x