$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

בגלל הברקזיט: בנק ישראל צפוי לעכב החמרת יחס הלימות ההון

על רקע הזעזועים בשווקים באירופה, בנק ישראל פועל להרגיע את השוק המקומי. המפקחת על הבנקים כינסה דיון לבחינת דחייה של שנה ביישום הוראות באזל 3 כדי להקל על מחנק האשראי של הבנקים, והנגידה צפויה להודיע מחר על השארת הריבית על כנה

רחלי בינדמן, מיקי פלד ורעות שפיגלמן 06:4926.06.16

על רקע הציפיה לתוצאות משאל העם בבריטניה כינסה בשבוע שעבר המפקחת על הבנקים חדוה בר דיון פנימי בצמרת בנק ישראל בו נכחה גם המשנה לנגידת בנק ישראל נדין בודו־טרכנטנברג. מטרת הדיון היתה לבחון את האפשרות לדחות את הגדלת יעד הלימות ההון שאמור היה להיכנס לתוקף בינואר 2017 בשנה אחת, על מנת להקל על מחנק האשראי של הבנקים בישראל.

 

במסגרת הוראות באזל 3 הועלה יעד הלימות ההון של הבנקים החל מינואר 2016 ל־9.3%. לפי לוחות הזמנים שהוגדרו על ידי הפיקוח, בינואר 2017 יצטרכו הבנקים להגדיל עוד את רמת הלימות ההון לסביב ה־10.3%. אלא שעל רקע הטלטלה בשווקי העולם, מחנק האשראי ממנו סובלים הבנקים בישראל ומגמה של מפקחים בעולם להקל על יישום הוראות באזל 3, נבחנת כעת האפשרות לעכב בשנה את יישום ההוראות.

 

בתוך כך, מחר צפויה להודיע נגידת בנק ישראל קרנית פלוג על הריבית במשק לחודש יולי. לפי הערכות מצב קודמות של חטיבת המחקר של בנק ישראל ניתן לחזות כי הנגידה לא תעלה את הריבית — דבר שצפוי להתרחש על פי חטיבת המחקר רק ברבעון השני של 2017.

 

 

ההתפתחויות האחרונות באירופה עלולות אף לדחות את העלת הריבית בישראל למועד מאוחר יותר. זאת על רקע ההערכה כי הפד האמריקאי והבנק האירופאי המרכזי ימשיכו במדיניות מוניטרית מרחיבה — ימשיכו להגדיל את הצא הכסף בשוק על מנת לצמצם את הטלטלות הצפויות בשווקים.

 

הסיבה לכך היא שישראל מעדיפה שלא לפתוח פער ריבית חיובי גדול מדי מאירופה, שכרגע גם כך נמצאת בריבית שלילית. לדוגמה במקרה של הגדלת הפער של המדיניות המוניטרית המרחיבה בין ישראל לאירופה ההתחזקות של השקל מול היורו והליש"ט רק תגבר ותגרום לקשיים עוד יותר גדולים ליצואנים הישראלים ביעד אליו נשלח שליש מהייצוא הישראלי.

 

יחס הלימות ההון של בנק לאומי נכון לרבעון הראשון של 2016 עמד על 9.96% ואילו של פועלים על 9.74% אלא שבלאומי טרם שיקללו את ההתחייבויות הפנסיוניות שלהם לעובדים, מה שצפוי להפחית את יחס הלימות ההון שלהם ולהציב להם אתגר משמעותי יותר לעמוד בדרישות של 2017.

 

אם אמנם תחליט המפקחת לדחות את יישום הנדבך הנוסף של באזל 3, מדובר בהקלה משמעותית, בעיקר לבנקים הגדולים, פועלים ולאומי, הסובלים ממחנק אשראי כתוצאה מדרישות ההון המחמירות ומתקשים לספק את הביקושים לאשראי שמגיעים מצד הלקוחות שצריכים להתמודד עם סגירת ברזי האשראי מצד הבנקים הישראלים.

 

הבנקים מפעילים לחצים כבדים על הפיקוח להקל עליהם להגדיל את מסגרות אשראי ללקוחות. במסגרת מפגש בין צמרת המערכת הבנקאית למפקחת על הבנקים ביקשו ראשי הבנקים מבר לשקול לדחות את יישום ההוראות אך בר לא אישרה בפניהם כי תאות לבקשתם.

 

בנוסף, לפני כשבועיים קיים שר האוצר משה כחלון מפגש עם צמרת בכירי המשק בבניין הבורסה בתל אביב. רקפת רוסק עמינח, מנכ"לית בנק לאומי אמרה לו אז "מערכת הבנקאות הישראלית מתקרבת למחנק אשראי בתחום העסקי. אם לא ינתנו הקלות בהון שיאפשרו להעניק יותר אשראי עסקי על ידי הבנקים, הדבר יפגע בהשקעות ובמקורות צמיחה במשק".

 

מהפיקוח על הבנקים נמסר כי "בשלב זה לא התקבלה החלטה בנושא". 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x