$
בארץ

קרנית פלוג: בנק ישראל מזהה מגמת התרחבות של האשראי למשקי בית

לדברי נגידת בנק ישראל בכנס הרצליה, "עוצמת הנזק שמשבר פיננסי יכול לגרום מחייבת נקיטת משנה זהירות כאשר מבצעים שינויים במערכת הבנקאית כמו הפרדת חברות האשראי, ולכן חשוב לבצע פיקוח נאות על ספקי אשראי חדשים"

רעות שפיגלמן 12:4015.06.16

"בימים האחרונים חלה התקדמות משמעותית במאמצים לקידום התחרות במערכת הפיננסית ועם פרסומו של המתווה וההקלות להקמת בנקים נוספים. ההסכמות שאליהן הגיעה הוועדה וההסכמות בנוגע להקמת מאגר נתוני אשראי להערכתי יחוללו שינוי של ממש במצב התחרות במערכת הפיננסית ובסופו של דבר ישרתו את הציבור", כך לדברי נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג, בכנס הרצליה במסגרת פאנל "רפורמת התחרותיות בין הבנקים"

 

הנגידה ציינה ששמירה על היציבות משרתת את האינטרס של הציבור וציינה את אנגליה בה הגדירו את השמירה על היציבות במדרג הראשון ורק במדרג השני את השמירה על התחרות.

 

קרנית פלוג קרנית פלוג

 

באותה נשימה ציינה פלוג אזהרה שבנק ישראל מזהה מגמת התרחבות של האשראי למשקי בית ולכן יש לבחון בזהירות את כדאיות הגדלת היצע האשראי למגזר זה. מבחינת הלווים הגדלת האשראי עלולה להכביד על נטל ההחזרים לעתיד. בנוסף ציינה הנגידה כי שינויים אפשריים בשוק התעסוקה כמו עליית היקף האבטלה או עליית ריבית עלולים לסכן את מצבם הכלכלי של הלווים ולהקשות על יכולת ההחזר שלהם. "עוצמת הנזק שמשבר פיננסי יכול לגרום מחייבת נקיטת משנה זהירות כאשר מבצעים שינויים במערכת הבנקאית כמו הפרדת חברות האשראי, ולכן חשוב לבצע פיקוח נאות על ספקי אשראי חדשים. לוועדה ליציבות פיננסית שצפויה לקום בקרוב ישנו תפקיד חשוב בזיהוי ובטיפול סיכונים למערכת הפיננסית".

 

פלוג ציינה, כי יש להמשיך להגביר תחרות בעסקים הקטנים ומשקי הבית שם הבנקים הם ספקי האשראי הדומיננטיים והמרווחים שם גבוהים באופן יחסי זאת למרות הצמיחה בהיצע האשראי וירידה במרווחים הפיננסיים. ניתן להרחיב את התחרות שהתפתחה בשוק המשכנתאות ובמגזר העסקי גם למשקי הבית על ידי הכנסת שחקנים ושיפור יכולת השחקנים הקיימים להתחרות. הקמתו של מאגר נתוני אשראי יצמצם במידה רבה מאוד את פערי המידע.

 

"המלצות ועדת שטרום להפרדת שתי חברות כרטיסי אשראי עולה בקנה אחד עם המטרה הזו ולכן אנו תומכים בה. לחברות אלו יש היום פעילות שהכי קרובה למתווה פעילות של בנק. במקביל הפיקוח גם מציע מתווה להקמתו של בנק חדש מהיסוד. כך למשל יש הנמכה משמעותית של דרישות ההון - לאחר הקמתה של תשתית נדרשת. הפיקוח יאפשר לפעול באמצעות תשתיות תפעול ומחשוב משותפות במיקור חוץ. ביחס לתשתית הפיזית של הסניפים פרסם הפיקוח התייחסות למהלך שיאפשר מתן שירותים רבים בערוצי התקשורת הישירים. קיים גם חסם בתהליך של קבלת רשיון בנק שיהיה פשוט יותר וייצור וודאות גדולה יותר למשקיעים. ביחס לחסם המידע בנוסף לתעודת הזהות הבנקאית שכל לקוח בבנקים קיבל בשנה זו אנו מקדמים מאוד את הקמתו של מאגר האשראי שיהיה כלי הכרחי לבנקים חדשים על מנת לתמחר כראוי את האשראי שהם נותנים. בנוסף אנו מתרצים את הבנקים להתייעל דבר שיכול להוזיל את מחיר השירותים ללקוחות. מדובר בצעדים משמעותיים ביותר".

 

הנגידה הוסיפה כי "לפני קצת יותר מעשור נפלו בישראל כמה בנקים קטנים בעיקר בגלל חסרונות של קוטן לגודל וזה ערער את היציבות והקשה על הקמתם של בנקים קטנים ולאור זאת הפיקוח על הבנקים עשה מאמצים לשיפור התחרות בבנקים הקיימים. השינויים הטכנולוגיים וההתפתחויות הפיננסיות בעולם ממילא הקטינו יתרונות לגודל וזאת בשילוב שלנו לשיח הציבורי בנושא הביאו אותנו לבחון מחדש את מידת הפטנציאל התחרותי הקיים בפעילותם של בנקים קטנים", הסבירה.

 

לסיכום אמרה פלוג "בדומה לדו"ח זקן שרק עכשיו רואים השפעות שלו נצטרך להתאזר בסבלנות על מנת לראות את ההשפעות של השינויים שהוועדה המליצה עליהם זה עתה - צריך אורך רוח. אני יכולה להבטיח שכל הצעדים שאנו מבצעים נעשים באחריות לאחר בחינה מקצועית של הסיכונים והתועלת מכל צעד וזה דבר קריטי להצלחת התהליך ומזעור הסיכונים".

 

"צעד נוסף הוא קידום ושיפור הכלים לטיפול בבנק בקשיים, ונכלל בזה אלמנט ביטוח הפקדונות. כלים אלו יספקו רשת בטחון ל מקרה בו בנק יכנס לקשיים כך שהנזק למערכת הפיננסית יהיה מתון".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x