$
בארץ

זריקה כואבת לשראל: מכרז לחיסונים בלעדיה

משרדי האוצר והבריאות סיכמו כי לראשונה זה שנים ייערך מכרז לרכש חיסונים בלי חברת רכש התרופות. באוצר רואים בכך את תחילת הכרסום בפעילותה

ספי קרופסקי 08:1609.06.16

משרדי הבריאות והאוצר הגיעו לפשרה חלקית בסוגיית שראל – חברה פרטית הרוכשת תרופות וציוד רפואי בעבור מרבית בתי החולים בישראל. במסגרת הפשרה הוציא אתמול משרד הבריאות לראשונה זה שנים מכרז לרכש חיסונים ולא הסתייע בחברה, שעד כה היתה זו שרכשה חיסונים עבור בתי החולים דרך פטור ממכרז.

 

מדובר למעשה בסוג של ניסיון מצד משרדי הבריאות והאוצר לראות כיצד ניתן להוציא מכרז לרכש של ציוד רפואי ללא המתווך שהיה עד כה חברת שראל. במסגרת המכרז, מעוניין משרד הבריאות לרכוש ארבעה סוגים של חיסונים מרכזיים בכמות כוללת של 80 מיליון חיסונים סך הכל. מדובר בקצת פחות ממחצית החיסונים הנרכשים כל שנה על ידי שראל בעבור בתי החולים של המדינה (170 מיליון).

 

החש"כלית מיכל עבאדי־בויאנג'ו. רואה את המהלך כפיילוט החש"כלית מיכל עבאדי־בויאנג'ו. רואה את המהלך כפיילוט צילום: עומר מסינגר

 

סנונית ראשונה

 

ההחלטה על המכרז התקבלה כתוצאה מעבודתו של צוות בין-משרדי שהחל לפעול באמצע השנה שעברה. הצוות סיים להכין מכרז ראשון לרכישת חיסונים כבר בסוף דצמבר 2015, אך בשל כמה סוגיות שהיו במחלוקת הוא התעכב, עד שפורסם לבסוף אתמול. באוצר מקווים כי המכרז יהווה סנונית ראשונה למכרזים נוספים שיכרסמו בהיקף הפעילות של שראל.

 

העימות בין המשרדים בנוגע לפעילותה של שראל הגיע לשיא לפני כחודשיים כששניהם פרסמו במקביל דו"חות ביקורת מתחרים על החברה, והציפו ויכוח חריף בין משרד החשכ"לית במשרד האוצר וקברניטי משרד הבריאות בנוגע לאופן שבו תחום רכש התרופות והציוד צריך לעבוד בעתיד. אף ששני הדו"חות המלאים – דו"ח פריזט שנכתב לבקשת החש"כלית מיכל עבאדי-בויאנג'ו, ודו"ח בלינקוב שנכתב לבקשת מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב – מצביעים על כשלים דומים בשראל, ובהם היעדר שקיפות מצד החברה כלפי לקוחותיה והמדינה, תלות בחברה מצד חלקים ניכרים במערכת הבריאות, חשש לניגוד עניינים בפעילותה וצורך בפיקוח ובקרה עליה – השורות התחתונות של שניהם שונות.

 

בעוד דו"ח פריזט הציע למסד אלטרנטיבה לשראל באמצעות גוף מתחרה וכן הציע לאפשר לבתי חולים גדולים לרכוש תרופות בעצמם וגם בעבור בתי חולים קטנים, דו"ח בלינקוב קרא להשאיר את שראל ללא תחרות, אך לבסס מנגנון פיקוח על החברה מצד המדינה והלקוחות.

 

שראל הוקמה ב־1994 לאחר ביקורת נוקבת שנמתחה על אי־תפקודה של יחידת רכש התרופות שפעלה עד אז במשרד הבריאות. שראל היא חברה פרטית שמוחזקת בידי עמותה אשר הוקמה בידי מנהלי בתי החולים הממשלתיים. מאז 1998 היא פועלת במסגרת פטור ממכרז ששוויו יותר ממיליארד שקל בשנה.

 

ביוני 2014 הקימה החשכ"לית צוות בדיקה בראשות הכלכלן הראשי של רשות ההגבלים לשעבר ד"ר שלומי פריזט, כדי לבדוק אם שראל מתנהלת ביעילות ואם יש להמשיך ולהעניק לה פטור ממכרז או לשנות את השיטה הקיימת. משרד הבריאות אמנם היה חבר בצוות הבדיקה שהקימה החשכ"לית בחלק משלבי העבודה, אך הוא התנגד למסקנותיו, שלפיהן שראל אינה משתפת פעולה עם האוצר, מסרבת למסור לו נתונים על מחירי התרופות שהיא רוכשת ולא מסכימה לפיקוח — ולכן יש ליצור לה תחרות.

 

בניסיון להדוף את טענות החשכ"לית, הזמין בר סימן טוב בדיקה משלו בסוף דצמבר, שאותה ערך הממונה על התקציבים לשעבר רם בלינקוב. בסוף מרץ האחרון הגיש בלינקוב את הדו"ח לבר סימן טוב, ובו טען כי אכן שראל מתנגדת למסירת מידע והדבר לא תקין, ובכל זאת יש לתקן את המצב לא על ידי הכנסת תחרות חיצונית (שלטענת בלינקוב תעלה את מחירי התרופות).

 

בשני הדו"חות ובמסמכים המצורפים שהועברו באפריל לתקשורת הוקדשו חלקים נרחבים לניגוח הצד השני. כבר בפתח דו"ח פריזט שהוגש לחשכ"לית, מדגיש כותבו את פרישתו של נציג משרד הבריאות מהצוות. לקראת סופו של הדו"ח מתייחס פריזט באריכות לדו"ח המתחרה וטוען, בין השאר, כי הוא "חלקי ומתעלם בחלק מהמקרים מעובדות מרכזיות ובעלות משקל". כך למשל טוען פריזט כי בלינקוב שולל בדו"ח שכתב את האפשרות להוציא את שירותי הרכש למכרז, כותב כי מדובר בניתוח "חלקי ומוטעה" ומוסיף בהמשך כי הצעתו של בלינקוב לחשוף את מכירי הרכש "לא תהפוך את בתי החולים לגורם מפקח ממשי על יעילות הרכש של שראל".

 

מנגד, מנכ"ל משרד הבריאות צירף לדו"ח בלינקוב מכתב למשנה ליועץ המשפטי לממשלה, עו"ד דינה זילבר, ובו הוא כותב כי בשל היעדר השיתוף של משרדו בהכנת דו"ח פריזט, "לצערי, המסקנות העולות מטיוטת הדו"ח שגויות מן היסוד ומנותקות מהבנת ההקשר הכלכלי המורכב בו פועלת מערכת הבריאות". בהמשך מכתבו מציין בר סימן טוב כי מסקנות הועברו לעיונו "בבהילות", יום לפני שנערך דיון בדו"ח בכנסת. "קשה להשתחרר מסימני השאלה העולים, כאשר בוחנים באופן אובייקטיבי את אופן ניתוח המציאות המורכבת, הרגישה ורבת הרבדים של מערכת הבריאות – שלצערי לא השתקפה בתהליך או בתוצאה". במשרד הבריאות אמרו עוד ל"כלכליסט" כי הם חרדים ממצב בו לא יוכלו לתת מענה לציבור החולים בגלל שיבושים באספקה. "אנחנו מכבדים את הניסיונות לשפר, אך כל שיפור צריך להיות מבוסס על כך שבתי החולים ומשרד הבריאות ירגישו בטוחים שלא תהיה בעיה באספקה", אמרו.

 

מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב. רק צעד של התייעלות מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב. רק צעד של התייעלות צילום: עומר מסינגר

 

מחפשים סטנדרט אחיד

 

באוצר רואים את המהלך כפיילוט, אולם במשרד הבריאות רואים זאת כמהלך בודד. לדעת משרד הבריאות, שראל עושה עבודה טובה גם ברמת המחירים וגם ברמת האספקה. במשרד הבריאות רואים במהלך צעד התייעלות, מכיוון שעד כה נקנו תרופות באופן מרוכז אך לא בסטנדרט אחיד, וכעת מקווים שיהיה סטנדרט אחיד. מצד משרד הבריאות היה חשוב כי העבודה לא תתבצע מול כמה גורמים אלא באופן מרוכז. לכן סוכם במסגרת עבודת הצוות הבין־משרדי כי כל העבודה הלוגיסטית הקשורה לחיסונים תבוצע על ידי שראל, כולל זו של החיסונים שייקנו במכרז החדש.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x