$
בארץ

הממונה על ההגבלים: "קנסות על מחיר מופרז זה פיקוח מחירים בפועל - וזה לא יעיל"

כך טענה היום עו"ד מיכל הלפרין במסגרת דיון שנערך בוועדת הכלכלה על כוונתה לבטל את מדיניות הטלת הקנסות על מונופולים שגובים מחירים מופרזים, שהשיק קודמה דיוויד גילה. מייצגי תובעים ייצוגים בדיון: "עם אמירה כזאת שלא אוכפים לא צריך בכלל חוק הגבלים"

תומר גנון 11:3808.06.16

"יש בעיה של יוקר מחיה בישראל כמובן, אבל צריך למצוא מה אפקטיבי כדי לטפל בזה. אכיפה של מחיר מופרז זה פיקוח מחירים בפועל. ופיקוח מחירים זה דבר לא יעיל. בתוך רשות ההגבלים הבדיקות העלו שיש בעיה בנושא". כך אמרה היום הממונה על ההגבלים העסקיים, מיכל הלפרין, במהלך דיון שנערך בוועדת הכלכלה בכנסת על כוונת הרשות שהיא עומדת בראשה לבטל את מדיניות הטלת הקנסות על מונופולים שיגבו מחיר מופרז מצרכנים.

 

"הממונים הקודמים להגבלים עסקיים לפני דיוויד גילה, לא חשבו שצריך לפעול בסוגיית המחיר המופרז", הוסיפה הלפרין. "גם בית המשפט העליון התלבט והחליט לא להחליט. כשגילה החליט לפרסם את גילוי הדעת שלו בנושא הוא העמיד את רשות ההגבלים בעמדה קיצונית בעולם".

 

היועץ המשפטי ומ"מ הממונה, עו"ד אורי שוורץ, הוסיף וטען כי "הסוגיה של מחיר מופרז יש לגביה עמדות לכאן ולכאן. זה לא שחור לבן. אם משווים לדין האירופאי למשל הם מסכימים עם זה, אבל שומרים למקרה קיצון".

מיכל הלפרין מיכל הלפרין

 

לשאלתו של ח"כ מיקי רוזנטל מה התשתית העובדתית שבגללה הוחלט להעמיד לשימוע הציבורי את מדיניות האכיפה, אמר שוורץ, כי "הקמנו ברשות צוות כלכלנים שהלך לחפש מחיר מופרז – בדיקה יזומה ותלונות. מבחינת הנתונים נעשו 4 בדיקות מעמיקות על נתונים לא פומביים. בנוסף 9 בדיקות על נתונים פומביים ועוד 38 תלונות שהגיעו ונדחו. לא מצאנו אפילו מקרה אחד כזה של מחיר מופרז".

 

עו"ד רנן גרשט ממשרד נאור-גרשט, המייצג תובעים ייצוגים נגד תנובה על גביית מחיר מופרז מתח ביקרות על האמירות. "נתנו החלטות בבית המשפט העליון ובמחוזי מרכז שיש עילה בחוק לתבוע על מחיר מופרז מונופולים בהקשר של תנובה. שבועיים שלושה אחר כך הממונה קופצת ואומרת שיש פה שאלה האם יש עילה או אין עילה. וגם טוענת שאין משאבים. שזאת פעולה חלולה. אז אולי תקפלו כבר את הדגל? למה צריך חוק ההגבלים? ובואו נזכור שהממונה ייצגה בעבר את תנובה ותנובה היא מונופול".

 

"אני לא מבינה איך נכנסת ממונה והדבר הראשון שהיא עושה זה לוותר על כלי משמעותי", הוסיפה ח"כ שלי יחימוביץ'. "יש כאן משהו שמבחינה ציבורית הוא בלתי נתפס. יש כלים כמו מחיר מופרז, אז מה אצה הדרך? אני רוצה לראות עובדות. איך הוכח שלא עובד. מה בדקתם בדיוק. החיפזון הזה מדאיג. מעורר שאלה. דיוויד גילה היה קיצוני בעניין הזה של המחיר המופרז? אז מה? אנחנו חלוצים בתקציב דו שני לא? אז למה לוותר על חלוציות בעניין המחיר המופרז? למה לבטל? חכי".

 

עו"ד גלעד ברנע המייצג תובעים ייצוגיים נגד מונופול תמר הוסיף כי: "אני למדתי שלוש שנים רפואה ויש עקרון: קודם כל אל תזיק. יש לך בעיה עו"ד הלפרין. אין לך תשתית עובדתית להחלטה וגם יש לך ניגודי עניינים".

 

החלק הראשון של הדיון עסק במדיניות רשות ההגבלים בשנים האחרונות, עוד בתקופתו של גילה, שלא להכריז על מונופולים חדשים מבלי שיש ראיות לנקוט נגדם בצעדי אכיפה. "אני רוצה לשים את זה על השולחן: אין ויכוח שאנחנו צריכים להיאבק במונופולים ולהוריד את יוקר המחייה", אמרה הלפרין. "זה יעמוד בראש סדר העדיפויות שלי כממונה. אני לא נכנסתי לתפקיד כדי להגיד למונופולים שלא ניגע בהם. אבל נטפל בהם אבל באופן אפקטיבי.

 

"לעניין ההכרזה על מונופולים, התחושה שלנו היה שיש לזה אפקטיביות מועטה ביותר. נעשו 34 הכרזות ב-20 שנה. למעלה מ-70% מהמקרים הכריזו על מונופול והרפו. כלומר זה היה צעד טכני. דקלרציה. חברת חשמל ובזק מונופול בין אם נכריז ובין אם לא. יש הכרזה אין הכרזה – החוק יחול על המונופול. אני לא מסכימה שצריך רק להרים תמרור וזהו. לפעול נגד מונופול זה באמצעות צעדי אכיפה. סתם להכריז בלי לנקוט צעדים – זה מיותר.

 

"יש לנו היום 3 תיקי אכיפה נגד מונופולים", הוסיפה הלפרין. "אחד שאני יכלה להגיד זה חברת חשמל. היא השתמשה בכוח שלה לדחוק יצרנים פרטיים. ואני מניחה שטר עכשיו מול הועדה: האכיפה מול מונופולים תגבר מאוד בשנה הקרובה, אבל היא תהיה אפקטיבית. להכריז על מונופול מבלי לנקוט בצעדי אכיפה נגד מונופול זה חסר כל תועלת".

ח"כ איתן כבל שנעל את הדיון דחה את הדברים. "אתם מחליטים לאמץ גישה שהיא אולי חדשנית ולא לפי רוח החוק. אני קורא לך להציג בפנינו עובדות לפני שאת פועלת ככה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x