$
בארץ

זירות הסוחר בישראל עדיין מתנהלות כמו ג'ונגל

בשטח מסתובבות כרגע חברות שגוררות את המשקיעים להרפתקאות עתירות סיכון שגורמות להם לאבד את כספם. אלה מצדם רצים לא פעם לבית המשפט ומגישים תביעות על גבי תביעות בטענה להונאה ומרמה. בחלק לא מבוטל מהן, אגב, מתגלה בסוף שהמשקיעים פשוט לא הבינו עד כמה מסוכן המקום שאליו נכנסו

תומר גנון 08:2519.04.16
תחום זירות הסוחר בישראל מתפקד נכון להיום כמו ג'ונגל השקעות פרוץ לכל עבר — חברות לגיטימיות לצד עשבים שוטים. הכאוס נובע ממצב ביניים שבו התחום והחברות עדיין לא מפוקחים כליל על ידי רשות ניירות ערך, שמצדה מנסה לעשות סדר זמני בבלגן ולא תמיד בהצלחה. הליכי הבדיקה והרישוי יסתיימו על פי הערכות בהדרגה מתחילת הרבעון השלישי של השנה.

 

אלא שבשטח מסתובבות כרגע חברות שגוררות את המשקיעים להרפתקאות עתירות סיכון שגורמות להם לאבד את כספם. אלה מצדם רצים לא פעם לבית המשפט ומגישים תביעות על גבי תביעות בטענה להונאה ומרמה. בחלק לא מבוטל מהן, אגב, מתגלה בסוף שהמשקיעים פשוט לא הבינו עד כמה מסוכן המקום שאליו נכנסו.

חדר מסחר חדר מסחר צילום: צביקה טישלר

 

הכנסת עשתה חצי עבודה

 

זירות סוחר הן פלטפורמות מסחר אינטרנטיות שמאפשרות למשקיעים לפעול במכשירים פיננסיים שונים (בעיקר נגזרי מט"ח) מול מפעילי הזירות, אלא שלא פעם קשה להתחקות אחר הבעלים האמיתיים של מותג כזה או אחר — מה שבעצם הצרפתים מנסים לעשות בין היתר בחקירה שלהם. סוחרים בשערי מטבעות, מחירי סחורות, מדדים ומה לא.

 

מדובר בהשקעות מסוכנות. לא תמיד ברור מי עומד מאחורי החברות, אם הן יציבות כלכלית, כמה הן ממונפות, אם יש ניגודי עניינים הנובעים מכך שהזירה היא לעתים הצד האחר בעסקה ועוד. אלה סיכונים שלא ניתן למנוע לחלוטין, אך הם מחמירים בהיעדר פיקוח. ב־2010, הרבה אחרי מדינות אירופה, אישרה הכנסת תיקון לחוק ני"ע שמסדיר את האפשרות לסחור לחשבון העצמאי, ולהשתמש בתוכנות מסחר למכשירים פיננסיים מורכבים וכבדים — למשל מסחר במט"ח או שימוש במסחר רובוטי (אלגו־טריידינג). אלא שהחקיקה היתה רק חצי עבודה, וארבע שנים חלפו עד שוועדת הכספים אישרה תקנות שיצקו תוכן לחוק.

 

במאי האחרון הסתיים שלב הגשת בקשות הרישיון, ומאותו רגע כל חברה שלא הגישה בקשה אינה רשאית לפעול. אבל זה אינו המצב בשטח, וגם ברשות ני"ע יודעים את זה. חברות ישראליות רבות העבירו פעילות לחו"ל, למשל לקפריסין, והמשיכו לעבוד משם עם הלקוחות הישראלים. ישנן כיום 17 בקשות פתוחות לקבלת רישיון פעילות בזירת סוחר, אבל כל מי שיחפש באינטרנט ימצא עשרות חברות ומותגים כאלה.

 

מי מפחד ממסחר רובוטי

 

תחום נוסף שבו נפתחה חזית מול זירות הסוחר הוא האלגו־טריידינג. הרשות פרסמה אזהרה על השקעות באמצעות מסחר רובוטי, ואף הורתה לחברות מסוימות לחדול מפעילות. זאת משום שהיא סבורה כי החלפת שיקול הדעת האנושי בממוחשב מחייבת את החברות לקבל ממנה רישיון ניהול תיקים. חלק מהחברות שהרשות הורתה להן להפסיק לפעול, למשל USG קפיטל, החליטו לנהל מולה הליכים משפטיים. לגבי חברה אחרת, יו־טרייד שבשליטת אביב טלמור, התגלה בדיעבד שהיה מדובר בפירמידת משקיעים שגרמה להפסדים של עשרות מיליוני שקלים. הרשות הקפיאה את הפעילות ופתחה בחקירה פלילית נגד טלמור, שנמלט מישראל. לאחרונה שב ארצה מלונדון, נעצר ונחקר בחשד לעבירות גניבה, מרמה והלבנת הון.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x