$
בארץ

הטכנולוגיה שמאחורי חשיפת מנהרת החמאס

לפי הערכות, מסתמן כי הפיתוח הטכנולוגי שסייע באיתור המנהרה פותח על ידי אלביט מערכות, בשיתוף פעולה עם מפא”ת. גם המכון הגיאופיסי לישראל מעורב בפרויקט

הראל עילם 08:1319.04.16
דובר צה”ל הציג אתמול את חשיפת המנהרה כ”פרי הראשון של המאמץ” לשיתוף הפעולה הטכנולוגי והמודיעיני של גורמים רבים בצבא, במשרד הביטחון, בתעשייה הביטחונית, בתעשיית ההייטק ובאקדמיה. אך האם באמת מדובר בהישג כל כך גדול?

 

לפי הערכות, מסתמן כי הפיתוח הטכנולוגי שסייע באיתור המנהרה פותח על ידי אלביט מערכות, בשיתוף פעולה עם מפא”ת (המינהל לפיתוח אמל”ח ותשתית טכנולוגית בתוך משרד הביטחון). הפיתוח הוא תוצאה של שנים רבות של חיפושים, כשכבר בשנות האלפיים במשרד הביטחון החלו לחפש פתרונות. “הסכמנו להקשיב לכל בן אדם, לכל יזם או גיאולוג שהגיע עם רעיון. מאות רעיונות נבחנו”, אמר בכיר לשעבר במשרד הביטחון. אך האמת היא שאף שבצה”ל נוהגים לא פעם לכנות את הפתרון כ”כיפת ברזל” של המנהרות, פתרון כמעט ודאי לבעיה עדיין רחוק מאוד.

כוחות צבא עובדים במקום גילוי מנהרה בעוטף עזה כוחות צבא עובדים במקום גילוי מנהרה בעוטף עזה צילום: רועי עידן, בראל אפרים

 

 

גם המכון הגיאופיסי לישראל מעורב בפרויקט. מנכ”ל המכון אורי פיצ’וטו, הסביר אתמול כי “זה אולי נשמע כמו בעיה מאוד פתירה, אבל לצערנו זה לא ככה. יש הרבה מאוד פרמטרים בשטח שיכולים להקשות בגילוי של מנהרות”.

 

בין היתר נבחנו בשנים האחרונות פתרונות כמו התקנים ענקיים דמויי מברג המלאים במים, שנועדו להציף את המנהרות. פתרונות אחרים שנבחנו הם שימוש בסיבים אופטיים תת־קרקעים שהיו אמורים לחוש בכל שינוי בקרקע, התקנת כלונסאות ברזל לעומק של 30 מטר על מנת לחסום את המנהרות, ועוד. אך אף אחד מהפתרונות האלו, ורבים אחרים, לא עבד.

 

בכל השנים הללו של חיפוש אחר פתרון טכנולוגי טענו לא פעם חברות הייטק קטנות וסטארט־אפים שונים כי יש להם פתרונות טכנולוגיים בקנה. אולם, המדינה מתעקשת לעבוד עם אחת החברות הביטחוניות הגדולות בישראל על פתרון.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x