$
בארץ

נציג מחלקת המדינה האמריקאית נפגש עם שטייניץ כדי לקדם את מתווה הגז

הפגישה: שלושה ימים בלבד לאחר שמשלחת בכירים מטעם נובל אנרג'י שהתה בישראל

ליאור גוטמן 08:4218.04.16

נציג מחלקת המדינה האמריקאית עמוס הוכשטיין נפגש אתמול בבוקר עם שר האנרגיה יובל שטייניץ במטרה לקדם את מתווה הגז הממשלתי. הוכשטיין הוא השליח הרשמי של ממשלת ארה"ב בכל הקשור לעסקאות הגז הבילטראליות בין ישראל למדינות האזור. למרות שהוא לא מתערב רשמית בתנאים המסחריים הוא משמש כנציג רשמי של ממשל אובמה בכל הקשור למינוף תגליות הגז שהתגלו מול חופי ישראל, לכדי יצירת קשרי מסחר כלכליים מול ירדן, מצרים וטורקיה.

 

נתניהו הוא זה שיחליט

 

הפגישה של שטייניץ והוכשטיין מגיעה 3 ימים בלבד לאחר שמשלחת בכירים מטעם של נובל אנרג'י שהתה בישראל כדי לשמוע כיצד המדינה מתכוונת לקדם את פסקת היציבות.

כזכור, זו נפסלה על ידי שופטי בגץ בטענה שממשלה נוכחית לא יכול "לסנדל" ממשלות עתידיות, ולכן על הממשלה לגבש תוך 12 חודשים יציבות רגולטורית בדרך אחרת ־ חקיקה או חוזה פרטני מול שותפויות הגז ־ אחרת כל המתווה יבוטל.

 

 

בפגישה הוצגו לנובל אנרג'י ודלק חמישה תרחישים שונים. הראשון הוא לקדם חקיקה פרטנית שתקרא "יציבות רגולטורית למשק הגז". נובל מאוד רוצה לקדם חוק הזה, המדינה קצת פחות כי זה מסנדל אותה שנים קדימה, והסברה היא שבמבנה הקואליציה הנוכחי, בו השרים כחלון, גלנט וחיים כץ מנועים מהצבעה בשל ניגודי עניינים ־ נתניהו יתקשה להעביר את החוק.

 

האפשרות השניה שעלתה היא חקיקת חוק אמורפי שיקרא "חוק הפרויקטים הלאומיים" תחתיו ניתן יהיה להחיל את מתווה הגז הממשלתי.

 

יצוין שקידומו של חוק זה כבר גובש במסגרת ההסכמים הקואליציונים שחברי הקואליציה חתומים עליהם, וקיים סיכוי גבוה שבדרך זו לא ימצאו חברי הקואליציה בניגודי עניינים ולכן המחשבה לקדם את מתווה הגז בדרך זו דווקא נראית באופן יחסי ריאלית.

 

קידוח בלווייתן קידוח בלווייתן צילום: אלבטרוס צילומי אוויר

 

דלק כבר לא מבקשת ערבויות מדינה

 

אפשרות שלישית שהוצגה היא חתימת חוזה ישיר בין ישראל ליזמים בדיוק כמו שנעשה בפרויקטי תשתיות אחרים דוגמת מתקני התפלה או כבישי האגרה. שם קיים מנגנון של פיצוי ידוע בכל מקרה של הפרה רגולטורית. במקביל תציע המדינה יציבורת רגולטורית עד תום תקופת הממשלה הנוכחית, זאת תחת ההנחה שאחרי שהתקציב הבא יעבור, תובטח כהונתו של נתניהו לפחות עד 2019, כלומר קרוב מאוד למועד הפיתוח של מאגר לווייתן.

 

האפשרות הרביעית והחמישית הן תאורטיות בלבד, והם הענקת ערבויות מדינה או רשת ביטחון ממשלתית לרכישת גז במקרה והרגלוציה תשתנה. האוצר מתנגד בחריפות למהלך ולהפתעת הנוכחים בפגישות דלק ירדה מהדרישה לקבל ערבויות פיננסיות בתמורה להבטחה של יציבות רגולטורית. הצדדים נפרדו ללא פריצת דרך משמעותית או סיכומים כל שהם, ופגישות נוספות יתקיימו אחרי חג הפסח.

 

כך או כך, השורה התחתונה היא שמי שיחליט מה יובטח לשותפויות הגז יהיה רה"מ נתניהו, זאת לאחר היוועצות עם היועמ"ש לממשלה ומחלקת הבג"צים בפרקליטות. ההערכות הן שכל פתרון שיבחר יגרר שנית לבג"צ ולו כדי לעכב או למנוע ככל ניתן את יישום המתווה . מטרת העיכוב היא "למרוח" את הדיונים על החוק עד למרץ 2017, הוא המועד בו נקבו שופטי בג"צ לביטול מתווה הגז הממשלתי כולו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x