$
בארץ

חוק מאגר נתוני אשראי אושר בכנסת

הצעת החוק שאושרה קובעת כי יקום מאגר נתוני אשראי מרכזי, תחת אחריותו של בנק ישראל, שיכיל נתונים על משקי בית ועסקים קטנים. המאגר יספק כלי לבחינת הסיכונים במתן אשראי ללקוחות

עמרי מילמן 20:0729.03.16

הצעת החוק שאושרה היום (ג') בקריאה שנייה ושלישית בכנסת, קובעת כי יקום מאגר נתוני אשראי מרכזי, תחת אחריותו של בנק ישראל, אשר יכיל נתונים על משקי בית ועסקים קטנים. ההצעה קובעת כי בעוד שהבנקים יחויבו להעביר נתונים על לקוחותיהם, גופים פיננסים אחרים יוכלו לבחור האם להצטרף או לא תחת תנאי של הדדיות - בכדי לקבל נתונים עליהם לתת את הנתונים שבידם. עוד נקבע כי הנגידה תקבע מאיזה היקף של פעילות אשראי יחויבו גופים מוסדיים. מלבדם גם גופים ציבוריים יספקו מידע למאגר כמו לשכת ההוצאה לפועל, כונס הנכסים הרשמי ומערכת בתי המשפט.

 

המאגר האמור יספק ללשכות האשראי כלי לבחינת הסיכונים במתן אשראי ללקוחות ומבחינת האוצר גם יסייע באיתור לקוחות פוטנציאליים להלוואה. היום המידע הנאסף על לקוחות בידי לשכות האשראי, מספק בעיקר אינדיקציה שלילית על הלקוחות, שמובילה לכך שמבקש האשראי נתקל בסירוב כאשר הוא מבקש אשראי.

 

באוצר מציינים כי "הצעת החוק מהווה נדבך נוסף ומשלים לחוק אשראי הוגן, אשר עבר במליאה ראשונה בכנסת, במטרה לפתוח את שוק האשראי הריכוזי ולצמצם פנייתם של לווים לשוק האפור. הצעת החוק היא פרי המלצותיה של הוועדה לשיפור המערכת לשיתוף בנתוני אשראי שמצאה כי הנפגעים העיקריים כיום מהעדרה של מערכת אפקטיבית לשיתוף בנתוני אשראי הם משקי בית ועסקים קטנים - המגזר הקמעונאי"

המפקחת על הבנקים חדוה בר ושר האוצר משה כחלון המפקחת על הבנקים חדוה בר ושר האוצר משה כחלון צילום: רון קדמי ואוראל כהן

 

שר האוצר, משה כחלון אמר כי "אישור החוק הוא צעד חיוני ליצירת תחרות אמיתית בענף הבנקאות, מהענפים הריכוזיים במשק. חוק נתוני אשראי הוא ציר מרכזי למסקנות

ועדת שטרום שצפויות להתפרסם בימים הקרובים, זהו צעד חיוני ליישום הרפורמה בבנקים והפרדת כרטיסי האשראי. אישור החוק הינו צעד משלים להפרדת חברות האשראי מהבנקים ומתן אשראי חוץ בנקאי. חוסר התחרות גורם נזק לצרכנים שמשלמים יותר ומקבלים פחות".

 

שרת המשפטים, איילת שקד אמרה כי "רפורמת נתוני האשראי פועלת על פי עיקרון 'כל המרבה הרי זה משובח'. בעזרת הקמת מאגר נתוני אשראי מרכזי, באחריותו של בנק ישראל, אשר יכיל נתונים על משקי בית ועסקים קטנים יותר גופים מלווים יוכלו להיכנס לשוק, מה שיוביל למתן הלוואות רבות יותר ליותר אזרחים. במקום לחשוב מדוע לא לתת, נלמד את הגופים המלווים לחשוב חיובי- 'מדוע כן'".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x