$
בארץ

מנכ"ל מכבי: "ליצמן ביצועיסט, אבל לא מטפל בשחיקה בתקציב"

רן סער טוען כי תקציב הקופות מוצמד למדדים שגויים. הוא מסתייג מהשר"פ, אך לא כשמדובר במרכז החדש של מכבי באשדוד

ספי קרופסקי 15:1717.03.16

"ליצמן ביצועיסט, הוא מבין שיש לו קדנציה מוגבלת ורוצה לעשות שינויים. צריך להוריד בפניו את הכובע, אבל הוא לא מטפל בשורש הבעיה והיא השחיקה התקציבית שהמדינה מייצרת במערכת הבריאות". כך אומר ל"כלכליסט" מנכ"ל מכבי שירותי בריאות רן סער.

 

 

בחמש השנים האחרונות סער מכהן כמנכ"ל הקופה השנייה בגודלה בישראל ונאבק באופן קבוע להגדלת תקציבי הקופות. הוא טוען כי האופן שהמדינה משקללת בו את מדדי הבריאות שגוי. "התקציב של הקופות מוצמד למדד יוקר הבריאות, ש־65% ממנו מבוסס על מדדי שכר ו־35% על מדד מחירים לצרכן. המדד הזה לא רלבנטי לקופות", הוא מסביר ומציין לדוגמה את ירידת מחירי הדלקים בישראל ואת הורדת מחירי ביטוחי החובה לרכב, שבעקבותיו ירד מדד המחירים לצרכן ובתורו גם מדד יוקר הבריאות. "ב־2015 הקיצוצים האלה הסתכמו ב־164 מיליון שקל. זה שווה לתקצוב שהמדינה מקצה לבריאות של 38 אלף איש, זה כאילו המדינה מחקה את כל שירותי הבריאות לתושבי עיר בסדר גודל של מעלה אדומים".

 

סער גם מלין על כך שהמדינה מתעלמת מהעובדה שהאוכלוסייה בישראל מזדקנת בכל שנה. "לקופות יש יותר חברים והם יותר חולים, ההיגיון אומר שהתקציב שלנו צריך לגדול בהתאם. זה לא לפיתוח ולא לקידום אלא רק כדי לשמור על הקיים", הוא מוסיף. "במשך שנים המדינה נתנה גידול שמגלם רק חצי מהגידול האמיתי - הפרש ששווה 200 מיליון שקל בשנה. "בדרך הזאת שחקו מהבריאות של כולנו כ־12 מיליארד שקל ב־20 שנה".

 

 

לדבריו, כמו שר הבריאות יעקב ליצמן, גם שר האוצר כחלון מעוניין ב"ניצחון מהיר שיירשם עליו בעיקר בתחום הדיור. מי שנפגעים הם המערכת הציבורית, האזרחים ובעיקר החלשים שבהם. בזמן שהמדינה מטפלת בדיור ובדברים רבים אחרים, הפריפריה מתה צעירה יותר. לא יכול להיות שכחלון, שנבחר על הטיקט החברתי, לא ייכנס לנושא הזה".

אתמול נחשף ב"כלכליסט" מכתב שבו מאשימה קופת חולים מאוחדת את מכבי ב"גניבת רופאים בירושלים והעברת מבוטחים על ידם". סער טוען בתגובה כי "הפוסל במומו פוסל, למכבי היסטוריה ותרבות של יושרה ולכן לא ניכנס למלחמה מעל דפי העיתון. נמשיך את פיתוח השירותים בירושלים לטובת תושבי העיר".

 

ב־2013, בזמן שוועדת גרמן בראשות השרה לשעבר ניסחה את המלצותיה לשיפור מערכת הבריאות בישראל, הבעת הסתייגות משירותי הרפואה הפרטיים. גם היום אתה ממשיך לטעון כי יש בעיה עם השר"פ ועם האופן שהוא מנוהל בו בישראל, אף שבבית החולים שאסותא (חברה־בת של מכבי) בונה באשדוד, הקופה צפויה להפעיל שר"פ.

יעקב ליצמן,  שר הבריאות יעקב ליצמן, שר הבריאות צילום: אלכס קולומויסקי

 

"השר"פ באשדוד יופעל באופן שונה ממקומות אחרים. יהיה קשה מאוד למלא בית חולים פריפריאלי כזה ברופאים ללא שר"פ. השירות יעבוד רק על פי דין, וכל התופעות שרואים במקומות אחרים לא יהיו שם". סער מתכוון לתופעות של הפעלת לחץ על חולים בבתי מיון להשלים את הטיפול הרפואי שלהם באמצעות שירות רפואה פרטי.

 

שר הבריאות רוצה להכניס תרופות מצילות ומאריכות חיים לביטוחים המשלימים, וסער מביע תמיכה ביוזמה הזאת, אך מסתייג ואומר כי הוא מוכן להשלים עם הצעד רק אם יתאפשר לו להעביר את עלויות התרופות למבוטחים באמצעות העלאת תעריפים: "אסור לי להיות בגירעון".

 

מה עמדתך בנוגע לחוק הצינון שעבר בכנסת בעת האחרונה, ולפיו אסור לרופא שטיפל בחולה במסגרת המערכת הציבורית לטפל בו באופן פרטי במשך תקופה שבין ארבעה לשמונה חודשים?

"אני תומך בחוק כי אני בעד רפואה ציבורית חזקה, זה מייתר את מרבית הצורך ברפואה פרטית. לכן אני תומך בהעברת מימון הניתוחים מתקציב השב"ן (שירותי בריאות נוספים) אל תקציב סל הבריאות. כדי שזה יקרה, המדינה צריכה להגדיל את תקציב הסל".

 

מהאוצר נמסר: "ראוי שמכבי תתמקד בעמידה בהסכמים שהיא חתומה עליהם ולא בהתקפות חסרות בסיס. מכבי היא הקופה היחידה שהודיעה שבכוונתה לא לעמוד בתקציב שמוקצה לה, בין היתר בשל גידול ניכר בהוצאות השכר שלה".

ממשרד הבריאות נמסר: "מ־2012 תוקן הרכב מדד יוקר הבריאות, ובשנת 2014 עלה העדכון הדמוגרפי לסל הבריאות, ונפעל לבצע התאמות נוספות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x