$
בארץ

חברות הביטוח רוצות להחליש את הרשות החדשה

הממשלה צפויה לאשר היום את הצעת החוק להפיכת אגף שוק ההון, הביטוח והחיסכון באוצר - לרשות עצמאית; חברות הביטוח: "מתן כוח בידי גוף מסוים עלול בסופו של דבר לגרום לשימוש בלתי מרוסן בו"

רחלי בינדמן 07:0113.03.16
הממשלה צפויה לאשר היום את הצעת החוק שיזם שר האוצר משה כחלון להפיכת אגף שוק ההון, הביטוח והחיסכון במשרדו לרשות עצמאית ונפרדת שתיהנה מסמכויות רחבות יותר, ולהעביר את ההצעה לוועדת השרים לענייני חקיקה. מי שחרד מחיזוק כוחו של האגף שבראשו עומדת דורית סלינגר, הן חברות הביטוח שעליהן היא מפקחת. לידי "כלכליסט" הגיע מכתב חריף ששלח יו"ר איגוד חברות הביטוח מאיר שביט לכחלון, ובו הוא תוקף את החקיקה המוצעת.

 

"בד בבד עם חיזוק עצמאותה ומעמדה של הרשות החדשה, יש לפעול לחיזוק מנגנוני הבקרה על פעילותה. כידוע, מתן כוח בידי גוף מסוים, מבלי להגביל כוח זה באמצעות מנגנונים מרסנים, עלול בסופו של דבר לגרום לשימוש בלתי מרוסן בכוח זה, בניגוד למטרות המקוריות של ההסמכה", כתב שביט. "לא זו בלבד שהרחבת סמכויות הפיקוח לא לוותה בחיזוק מנגנוני הבקרה, אלא ההפך הוא הנכון - מנגנוני הבקרה הקיימים על פעילות אגף הפיקוח הוחלשו או בוטלו כליל. בכל הכבוד, הדעת אינה סובלת מצב א־נומלי שכזה המנוגד לכל היגיון מערכתי וציבורי".

 

פנייה בלשון נקבה

 

במכתב מתייחס לעתים שביט לממונה על הביטוח בלשון נקבה, וכך מכוון את האש לסלינגר, אף על פי שהצעת החוק רלבנטית לכל הבאים אחריה. ההתנגדות העיקרית של שביט היא בעיקר לכך שהחוק מכניס לפיקוחו של הממונה גם את חברות האחזקה ובתי ההשקעות של חברות ביטוח. כיום האגף מפקח רק על החברות הבנות עוסקות בחיסכון ארוך טווח — גמל וביטוח.

 

"הצעה זו היא ניסיון בלתי מוצדק של הרשות החדשה לבלוע עוד ועוד סמכויות", כותב שביט בשם חברות הביטוח. "חברת אחזקה אינה גוף מוסדי ופעילותה עשויה להשתרע על מישורים שאין בינם לבין הנושאים שבאחריות הממונה דבר וחצי דבר. לכך אין להסכים".

 

דורית סלינגר דורית סלינגר צילום: נמרוד גליקמן

חברות הביטוח אף דורשות במכתבן, שבנוסף לממונה על הרשות החדשה, ימונה לה גם יושב ראש — מעין גורם מרסן לצד או מעל הממונה, ושסמכויותיו "ייגזרו מהתפיסה שלפיה אין להעניק לממונה סמכויות בלתי מוגבלות". הן גם דורשות שהיו”ר יהיה יו”ר המועצה המייעצת לרשות, ושהממונה תהיה חייבת להתייעץ איתו "לפני פרסום דברי חקיקה ובמקרים מסוימים גם הוראות מהותיות חדשות" או לחלופין לקבל את אישור ועדות הכנסת הרלבנטיות ושר האוצר.

 

נתלים בחברי הכנסת

 

שביט אף מתייחס למחלוקת בין חברי ועדת הכספים למשרד האוצר בנוגע לקרן פנסיית ברירת המחדל: "חברי כנסת הביעו לאחרונה תרעומת על כך שעקב צמצום חובות ההתייעצות והאישור המוטלות על הממונה, הם אינם שותפים למהלכים משמעותיים בשוק הביטוח".

 

חברות הביטוח אף רוצות לחייב את הממונה לנמק הוראות רגולציה חדשות במבחנים של עלות לחברות הביטוח מול התועלת לציבור, כאשר "בסופו של יום, (העלויות) מגולגלות חזרה לציבור", על פי המכתב.

 

טענה נוספת היא נגד הסמכות שתזכיר החוק מקנה למפקחת, להורות על שינויים בחוזים עם מבוטחים — סמכות שנתונה כיום רק לשר האוצר. לטענת חברות הביטוח, כבר סמכותו של שר האוצר היא “הוראה מרחיקת לכת, והנה בא תזכיר החוק ומבקש לבצע קפיצת מדרגה חסרת תקדים. זה מצב בלתי מתקבל על הדעת".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x