$
בארץ

לקראת הדיון בבג"ץ: נתניהו ערך סימולציות עם בכירי משרד המשפטים

רה"מ בילה לא מעט שעות בתדרוכים, ולדברי בכיר בצוות המשפטי של נתניהו, "אין מה לדאוג. מן הסתם הוא לא יגיע לא מוכן"; מה יקרה במצב שיישאל שאלות טכניות על תוכן מתווה הגז?

ליאור גוטמן 07:0214.02.16

לקראת הדיון בעתירות על מתווה הגז: כיצד בנימין נתניהו התכונן להופעתו הראשונה אי פעם של ראש ממשלה בבג"ץ? "אין מה לדאוג. מן הסתם רה"מ לא יגיע לדיון לא מוכן", אמר ל"כלכליסט" בכיר בסביבת הצוות המשפטי של נתניהו. מעבר להעברת המסר של נתניהו, שגובש ברובו בתצהיר שהגיש ב־8 בחודש, נתניהו עבר תדרוך ואימון בפני שאלות ששופטי בית המשפט העליון יכולים להפנות כלפיו, וכדי לחדד את המסר שיעביר לשופטים. כך, הוא בילה לא מעט שעות מול הצוות המשפטי הבכיר של משרד המשפטים. בין המתדרכים ניתן לציין את הפרקליט שמייצג את המדינה ענר הלמן, כמו גם את הצוות המשפטי כלכלי־פיסקאלי של משרד המשפטים בראשות עו"ד אבי ליכט.

 

 

 

התדרוכים החלו בנימוק להחלת המתווה דרך קשרי החוץ החשובים לישראל, וכלה בתרומה הכלכלית של המתווה לשוק. ההערכות הן שנערכו סימולציות של נאומים כולל פניות מצד השופטים שעלולים "להתקיל" את נתניהו בשאלות של מהות המתווה.

 

בלי חקירה נגדית

לרוע מזלם של העותרים, הבקשות שלהם לחקור את נתניהו חקירה נגדית נדחו על הסף, מה שמותיר את חמשת שופטי בג"ץ - המשנה לנשיאה אליקים רובינשטיין, נועם סולברג, סלים ג'ובראן, אסתר חיות ועוזי פוגלמן - כחומה אחרונה שמייצגת את הציבור, ושתוכל בכלל להפנות שאלות קשות לנתניהו על אימוץ המתווה וההיגיון שעומד מאחוריו. במילים אחרות, בג"ץ עלול לעבור תהליך מהיר של פוליטיזציה, כך שבצד אחד עומד רה"מ ומסביר מדוע הפעולות שהוא וממשלתו עושים הן הנכונות לעם ישראל, ובצד השני של המתרס עומדים העותרים - רובם נציגי מפלגות מהאופוזיציה (המחנה הציוני עם חברי הכנסת שלי יחימוביץ' ואיתן כבל, ומרצ עם הח"כית זהבה גלאון).

 

 

נתניהו בדיון בוועדת הכלכלה על מתווה הגז נתניהו בדיון בוועדת הכלכלה על מתווה הגז צילום: עומר מסינגר

 

זמן התשובה של נתניהו לא הוגבל, ולכן אחת האפשרויות היא שנתניהו יפתח בנאום חוצב להבות שיימשך באין מפריע דקות ארוכות. שילוב זמן דיבור לא מוגבל וחוסר יכולת של העותרים להפנות אליו אפילו שאלה בודדת, עשוי להעניק לנתניהו במה חד־פעמית נדירה שעלולה להפוך את הופעתו בבג"ץ לסוג של "הייד פארק".

 

 

 

אולם לא רק נתניהו עבר תדרוכים - שופטי בג"ץ יכולים להפנות לנתניהו שאלות טכניות על תוכן המתווה, שכלל לא בטוח שנתניהו בקי בהן עד קוצו של יוד. ולכן, מי שעשוי לענות במקום נתניהו על סוגיות כאלו ואחרות הם חברי הצוות שליווה את גיבוש המתווה. מקרה דומה נרשם בדיון הראשון ב־3 בפברואר, כאשר הממונה על הגבלים בפועל אורי שוורץ ענה בשם שר האנרגיה שטייניץ על סוגיית הפטור מההסדר הכובל של חברות הגז.

 

 

 

חוות דעת חסויות

אחת השאלות שיטרידו את שופטי בג"ץ היא הסוגיה של עקיפת הממונה על הגבלים בטענה של שיקולי מדיניות חוץ וביטחון. סעיף 52 לחוק ההגבלים הופעל לאחר שנתניהו והקבינט שלו הכריזו שנושא הגז הוא בעל חשיבות מדינית ביטחונית, ולכן יש לו עדיפות על שיקולי התחרות במשק. לפיכך ההערכות הן שנתניהו ישתמש כמה שיותר בחוות הדעת החסויות שהוגשו לשופטים על שיקולי החוץ והביטחון שמלווים את המתווה - כאשר העותרים נותרים חסרי יכולת להבין בכלל על מה נתניהו מדבר או אם ניתן לתקוף אותו ברמה כזו או אחרת.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x