$
בארץ

חייבים לשדר את נתניהו בבג"ץ

אם יש דיון משפטי כלכלי וחברתי שחייב להיות משודר בזמן אמת, מדובר בהופעתו של ראש הממשלה בדיון על מתווה הגז בבג”ץ ביום ראשון. כלכליסט הגיש בקשה לבג”ץ שיתיר לשדר את הדיון - כי אין סיבה אחת טובה למנוע זאת

נעמה סיקולר 06:5110.02.16
ביום ראשון הקרוב יתקיים הדיון השני בעתירות נגד מתווה הגז. ראש הממשלה בנימין נתניהו צפוי להגיע לבג"ץ, לבקשתו, כדי לנמק את חשיבות המתווה. את הדיון הזה צריך לשדר, להעביר בשידור חי לכל אזרחי ישראל. הבוקר מגיש "כלכליסט" באמצעות עו"ד טלי ליבליך ממשרד ליבליך־מוזר בקשה להתרת השידורים במתכונת השידור החי שכבר נוסתה בבג"ץ כפיילוט בעבר (ראו מסגרת).

 

יכולנו לעתור לבג"ץ בטיעון שאת הדיון הזה צריך לשדר כי הוא עוסק בסוגיה כלכלית משמעותית לעתידו של כל אזרח בישראל. כי יש למתווה הגז היבטים שמשליכים על מבנה שוק האנרגיה ועל העצמאות הכלכלית של המדינה בכלל. כי מתווה הגז ומחירי הגז משפיעים על התעשייה ועל יוקר המחייה. כי צריך למקסם את ההכנסות ממיסוי הגז שיכולות לשנות את פני המדינה, להגדיל את ההוצאה הציבורית על בריאות וחינוך ולהוות כרית ביטחון למקרים של מצוקה ביטחונית.

מימין: ראש הממשלה נתניהו ושלושה משופטי ההרכב — אסתר חיות, אליקים רובינשטיין וסלים ג’ובראן. אירוע חסר תקדים של שימוש חסר תקדים בחוק כדי לנצל אוצר טבע חסר תקדים מימין: ראש הממשלה נתניהו ושלושה משופטי ההרכב — אסתר חיות, אליקים רובינשטיין וסלים ג’ובראן. אירוע חסר תקדים של שימוש חסר תקדים בחוק כדי לנצל אוצר טבע חסר תקדים צילומים: אלכס קולומויסקי, עומר מסינגר

 

יכולנו לעתור לבג"ץ כי מתווה הגז הוא עידן חדש ביחסי הכוחות בין רגולטורים לפוליטיקאים בישראל ובין הרגולטורים לעולם העסקי. יכולנו לטעון שמדובר בסוגיה שמפלגת אפילו את בית הנבחרים ובניגוד לתצהיר נתניהו, אי אפשר להתייחס אליה כסוגיה פוליטית נטו. יכולנו לומר שאפילו חבר בממשלתו של נתניהו, השר אבי גבאי, סבור שלא נעשה דיון עומק בחלופות.

 

יכולנו לטעון שקיימת סכנה שאישור המתווה ינציח לשנים סביבה לא תחרותית בתחום משק האנרגיה ושקיים ספק ביחס לערבויות שקיימות במתווה לפיתוח מאגר לוויתן, ולומר שהמחיר שנקבע במתווה איננו אופטימלי וכי בסביבת המחירים הנוכחית אפילו במפעל פניציה, נושא הדגל של מעבר לשימוש בגז, היו מעדיפים לוותר עליו.

 

יכולנו לבקש להתיר את שידור הדיון כי מאז שאושר מתווה הגז ועד היום, מחיר הנפט נמצא בירידה ומומחים אף חוזים תקופה ארוכה של מחירי אנרגיה נמוכים, מה שמעמיד עוד יותר בשאלה את מחירי הגז שנקבעו במתווה. אותם שינויים מעמידים בספק גם את איתנותה הפיננסית של חברת נובל אנרג'י ואת היכולת של חברות הגז לפתח את לווייתן בפועל. כי האיום של מאגר עצום במצרים אמנם הצטמצם מעט לאור אינדיקציות על פוטנציאל גז נמוך ממה שנמצא שם תחילה, אך הניסיון של המדינה וחברות הגז לייצר מנוף לחץ בדמות חוזי יצוא שרק ממתינים על המדף עדיין מרגיש מגומגם לעתים.

 

יכולנו לעתור לבג"ץ בטענה שהרשות השופטת יכולה ללמוד בהקשר הזה מהרשות המחוקקת, הכנסת, שכבר פתחה את שעריה באופן מלא לשידור מלא ואותנטי של הדיונים. יכולנו לטעון שבסוגיה כל כך קריטית ראוי שכל אזרח ישמע בעצמו את ראש הממשלה, את שאלות השופטים, ויגבש עמדה מושכלת בלי מתווכים — גם אם זה שומט לרגע את השטיח מתחת לחשיבותנו ככותבים וכפרשנים. וגם נתניהו, שידוע ביכולתו לשאת נאומים משכנעים, עשוי להיות מעוניין בכך שהציבור ישתכנע כפי שהוא מתכוון לשכנע את השופטים.

 

יכולנו לטעון שחייבים לשדר את הדיון ביום ראשון כי הוא היסטורי בכל קנה מידה. כי בגרעין ההתדיינות המשפטית עומדת הפעלת סמכות חוקית שלא הופעלה מעולם, סעיף 52 לחוק ההגבלים העסקיים שמאפשר לשר הכלכלה לעקוף את הממונה ולאשר מעל ראשו הסדר כובל, וכי בחירתו של נתניהו להגיע לבג"ץ גם היא תקדימית ראשונית ולכן היסטורית כשלעצמה.

 

אבל האמת היא שאין ממש צורך בכל הטיעונים האלה וכל מילה מיותרת. “כלכליסט” יפנה היום לבג"ץ כי שידור חי ומלא של הדיון הוא בקשה מובנת מאליה, כי אין שום סיבה לא לעשות את זה. לא במישור הפרקטי ולא במישור המהותי. כי שידור חי של מתווה הגז הוא הדבר הנכון. הצדק, כפי שיבחרו השופטים בבג"ץ לעשותו צריך להיראות בהקשר הזה. נקודה.

 

סיעת המחנה הציוני, באמצעות בא כוחם עו"ד גלעד ברנע, הודיעה לפני שעה קלה שהיא תומכת בבקשת כלכליסט לאפשר שידור חי מבג"ץ בנושא מתווה הגז בכלל והופעתו הנדירה של נתניהו בפרט, ובתנאי שהשידור יהיה פתוח לכל דורש. בכך עלה מספר התומכים וזאת לאחר הודעת ח"כ זהבה גלאון מהבוקר בנושא. גלאון תומכת בבקשה ואף פנתה עצמאית בנידון.

 

 

בתוך כך, יו״ר מרצ, ח״כ זהבה גלאון פנתה הבוקר (ג) לבית המשפט העליון על מנת לאפשר להעביר בשידור חי את הופעתו של ראש הממשלה בדיון במתווה הגז. העתירה הוגשה באמצעות עורכת הדין דפנה הולץ לכנר.

 

לטענת גלאון ההחלטה להתיר שידור חי מדיון בעל אופי ציבורי אושרה לפני כשנה ע"י שרת המשפטים ונשיא בית המשפט העליון דאז, ציפי לבני ואשר גרוניס. "לבני החליטה לאמץ את עקרונות הצעת החוק של ח״כ גלאון והשר לוין לפומביות בבית המשפט העליון ולהעביר בשידור ישיר דיונים משפטיים בעלי אופי ציבורי. הופעתו של ראש הממשלה בבג״ץ מגלמת את מימוש זכות הציבור לדעת ולכן יש לאפשר את פתיחת הדיון״, מסכמת גלאון.

 

יצוין שמפלגת מרצ היא אחת מארבע העותרות כנגד אישור מתווה הגז הממשלתי. הטענה העיקרית שעו"ד הולץ-לכנר הדגישה שבוע שעבר בדיון היה שסעיף 52, באמצעותו עקף רה"מ את הממונה על ההגבלים וקבע שנושא הגז חשוב מהתחרות בשל שיקולים מדיניים, הופעל כאן ללא נימוק משכנע ותחת תירוץ בטחוני שלכאורה לא ממש קיים.

 

ליאור גוטמן השתתף בהכנת הכתבה 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x