$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

בהוראת האוצר פסל דירקטוריון דוראד בונוס שנתי למנכ"ל החברה

מנכ"ל תחנת הכוח אלי אסולין היה אמור לקבל 2 מיליון שקל על ביצועי 2015, אך השותפה הבכירה בחברה קצא"א נדרשה להישמע להנחיות האוצר, שלו היא כפופה. פסילת התגמול התאפשרה רק לאחר שגם השותפה הטורקית זורלו התנגדה למענק

שאול אמסטרדמסקי 06:5207.02.16

דירקטוריון תחנת הכוח דוראד לא אישר את הבונוס השנתי בגובה 2–2.5 מיליון שקל של מנכ"ל החברה אלי אסולין לפני שבועיים, עקב התנגדות מצד משרד האוצר. השותפה הבכירה בדוראד היא קצא"א הכמו־ממשלתית (37.5%), ולכן נציגיה בדירקטוריון חייבים להישמע להנחיותיו. עם זאת, ההכרעה בדירקטוריון התאפשרה רק לאחר שנציגי השותפה הטורקית זורלו (Zorlu) (25%) החליטו להתנגד גם הם. במילים אחרות, היכולת של המדינה לשלוט בחברה מוגבלת בלבד.

 

על פי הדו"חות הכספיים של קבוצת דורי, אחת השותפות בדוראד, עמדה עלות שכרו של אסולין על 2.7 מיליון שקל ב־2014 (כולל בונוס), על 2.1 מיליון שקל ב־2013 ועל 1.8 מיליון שקל ב־2012. שכרו, בלי קשר לבונוס, עומד על כ־120 אלף שקל בחודש, כך שלו היה הבונוס שלו מאושר, היתה עלות שכרו מגיעה ל־3.5 מיליון שקל ב־2015.

לשם השוואה, שכרו החודשי של מנכ"ל חברת החשמל הקודם אלי גליקמן עמד על קצת פחות מ־70 אלף שקל בחודש, בתוספת בונוס פרישה של כ־900 אלף שקל, כלומר עלות שנתית של כ־1.7–2 מיליון שקל.

 

מלבד דחיית הבונוס של אסולין דחה דירקטוריון דוראד גם מתן שכר ליו"ר החברה יוסי פלד באותה הזדמנות. פלד ביקש להישאר בתפקיד, אף שבחודש שעבר סיים את תפקידו כיו"ר קצא"א בתום ארבע שנים. עד כה שימש יו"ר קצא"א גם יו"ר דוראד ללא שכר, אולם פלד ביקש להישאר בתפקיד בשכר של כ־95 אלף שקל בחודש (ברוטו). לאחר התערבות האוצר נדחתה בקשתו, ולעת עתה הוא משמש יו"ר דוראד ללא שכר.

 

נוסף על השכר הגבוה מאוד למנכ"ל, דוראד מתגמלת בנדיבות גם יועצים חיצוניים. כך למשל, היועץ המשפטי רונן אביאני, שעד כה שימש יועצו של פלד בקצא"א, ועל פי בדיקת "כלכליסט" יקבל כ־50 אלף שקל בחודש מדוראד כעת. אביאני שימש בעבר גם היועץ המשפטי של מפלגת יש עתיד, והגיע לקצא"א לאחר שיו"ר יש עתיד יאיר לפיד התמנה לתפקיד שר האוצר, האחראי על קצא"א. עם זאת, לקצא"א הוא הגיע, ככל הנראה, בשל היכרותו הקודמת עם פלד — אביאני שימש ראש המטה של פלד כשהוא כיהן כשר ללא תיק בקדנציה השנייה של נתניהו כראש ממשלה.

תחנת הכוח דוראד תחנת הכוח דוראד צילום: בני מור

יועצת נוספת לדוראד היא לימור פוקר־קוברינסקי, אחותו של הלל קוברינסקי, מהאנשים הקרובים ביותר לשר האוצר לשעבר לפיד. היא מועסקת בחברה כיועצת לענייני רגולציה תמורת כ־50 אלף שקל בחודש, וגם היא קיבלה את התפקיד בתקופת לפיד באוצר.

 

יועץ התקשורת של דוראד רונן משה (הבעלים של חברת היח"צ together) הוא גם יועץ התקשורת של קצא"א. ככל הידוע הוא מקבל כ־20 אלף שקל בחודש מדוראד וסכום דומה גם מקצא"א. משה עובד עם קצא"א בחמש השנים האחרונות, ובדוראד כשנתיים.

 

השכר הגבוה למנכ"ל וליועצים מעיד כי נורמת התגמול בדוראד נדיבה למדי, אף שמדובר בחברה פרטית שהשותפה המרכזית בה היא חברה כמו־ממשלתית (קצא"א), ועל כן לפחות חלק מהכסף הזה הוא כסף ציבורי.

 

נוסף על כך, התגמול עשוי להעיד על כך שיש בעיה מסוימת במנגנון קביעת תעריף החשמל בידי רשות החשמל. התעריף אמור לשקף את עלות הקמת תחנת הכוח והפעלתה, בתוספת רווח שישקף תשואה נורמטיבית לבעלי המניות בחברה. אלא שתגמול כה גבוה לבכיריה מעיד על שולי רווח גבוהים למדי, כלומר ייתכן שהתשואה הנשארת לבעלי המניות היא מעבר לתשואה נורמטיבית.

 

דוראד היא מהשחקניות הגדולות בייצור חשמל פרטי. מלבד קצא"א וזורלו מחזיקים בה אדלקום אנרגיה (18.75%) של משפחת אדלסבורג מסביון ודורי אנרגיה (18.75%) שנמצאת בבעלות משותפת של קבוצת דורי וקרן אלומיי של שלמה נחמה.

 

בין דורי אנרגיה לאדסלבורג קיים סכסוך משפחתי שגם זורלו מעורבת בו. דורי הגישה תביעה וטענה בה כי אדלסבורג וזורלו חברו מאחורי גבה כדי להוציא כספים עודפים מדוראד, שהגיעו בסופו של דבר לכיסי החברות שלהם. בשבוע שעבר פורסם ב"כלכליסט" כי בד בבד עם התביעה גם רשות החברות שוקלת לפנות למשטרה כדי שתחקור את הנושא. גם משרד המשפטים והפרקליטות מעורבים בהחלטה.

 

מדוראד נמסר בתגובה: "דוראד מייצרת מעל 7% מהחשמל בישראל ומוכרת אותו במחיר מוזל למגוון רחב של לקוחות מובילים במשק הישראלי. החברה היא חברה פרטית הפועלת במקצועיות וביעילות". 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x