$
בארץ

המשרד להגנת הסביבה: הפחתה של כ-11% בזיהום האוויר מתעשייה במפרץ חיפה

זאת בהשוואה לשנה שעברה, לפי דו"ח רבעוני ראשון של המשרד בנוגע למקורות הזיהום בעיר. לטענתם, נרשמה ירידה של 65% ברמות הזיהום בהשוואה ל-2009, הודות לחיבור לגז טבעי וגידול השימוש בתחבורה ציבורית

ליאור גוטמן 15:4205.01.16
רמת זיהום האוויר שמקורה בתעשייה ירדה בשנה החולפת בשיעור של כ-11%. כך טען היום (ג') המשרד להגנת הסביבה, זאת במסגרת הדו"ח הרבעוני הראשון שהוא מפרסם בנוגע למקורות הזיהום במטרופולין הצפוני הגדול בישראל. עוד הם טוענים שבהשוואה לשנת 2009, נרשמה ירידה של כ-65% ברמות זיהום האוויר, בעיקר הודות לחיבור שנעשה בסוף העשור הקודם לגז טבעי לאזור המפרץ, כמו גם לגידול בשימוש בתחבורה ציבורית על חשבון כלי רכב פרטיים בעיר ובסביבותיה.

 

הדו"ח שהוצג מסכם למעשה שלושה חודשים ראשונים של עבודה תחת המסגרת של התוכנית הלאומית לצמצום זיהום האוויר במפרץ חיפה והקריות. במסגרת התוכנית, שפורסמה לפני 4 חודשים, מושקעים כ-330 מיליון שקל בחמש השנים הקרובות בשיפור איכות האוויר במפרץ חיפה, בהגברת הפיקוח והאכיפה, בצמצום הסיכונים לאוכלוסייה, בניטור מזהמים, בביצוע מחקרים בריאותיים ובהנגשת המידע לציבור. כמחצית הכסף מיועד למכרז להעתקת מיכלי האמוניה מחיפה דרומה.

 

לטענת המשרד להגנת הסביבה, במהלך 2015 קרוב ל-80% מהמפעלים הגדולים קיבלו דרישה להפחתת מזהמים. עוד הם טוענים כי ברבעון האחרון הורחבו הפיקוח והאכיפה על המפעלים, ושהמשרד להגנת הסביבה ביצע בדיקות פתע ב-27 ארובות, 17 סיורי פיקוח, ובדיקות פתע לדליפות לא מוקדיות ב-7 מפעלים. 11 מהמפעלים זכו לפעולות אכיפה בפועל.

 

מפרץ חיפה מפרץ חיפה צילום: אלכס קולומויסקי

 

רק באפריל האחרון פרסם משרד הבריאות נתונים לא מחמיאים על שיעורי התחלואה במפרץ חיפה עם טענות - שהוכחשו על ידיו בדיעבד - שמקור התחלואה גם בזיהום אוויר גבוה. מבקר המדינה יוסף שפירא התייחס לכך, ובדו"ח חמור שפרסם במאי האחרון טען יוסף שפירא ש"עד מועד סיום הביקורת שלו שם, כלומר עד אוקטובר 2014 (שש שנים וחצי מאז נחקק "חוק אוויר נקי" ושלוש שנים וחצי מאז שהוא נכנס לתוקף), לא קבעו השרים להגנת הסביבה, השר לשעבר ח"כ גלעד ארדן והשר שכיהן במועד הביקורת ח"כ עמיר פרץ, הוראות חדשות למניעה ולצמצום של זיהום האוויר ממקורות פליטה נייחים כנדרש". למעשה, שפירא בחן את הפעולות בשטח וגילה שבין השנים 2011 ל-2013 "לא עמדו המחוזות השונים ביעדי תכניות העבודה שקבעו לעצמם, וברוב התקופה היה שיעור דיגומי הפתע של ארובות נמוך יותר ממחצית מן המתוכנן. בולטת לרעה שנת 2013, שבה ירד שיעור דיגומי הפתע הכולל ל-15% בלבד; במחוז חיפה, שבו נמצאים מפעלים רבים שפוטנציאל זיהום האוויר שלהם מרבי, לא נעשו דיגומים כלל בשנה זו".

 

משאיות לא ייכנסו לעיר

 

במסגרת התוכנית עיריית חיפה תחסום לראשונה כניסת משאיות כבדות לעיר בשעות השיא. תנועתן תנותב לנסיעה דרך נמל חיפה או מנהרות הכרמל לאחר שתעריפי נסיעת משאיות קלות במנהרות הכרמל ירדו ב-40% . הדו"ח לרבעון הבא יפורסם בתחילת אפריל 2016.

 

"5 חודשים מאז השקת התוכנית וכבר יש תוצאות בשטח. יש לפנינו עוד לא מעט עבודה - נמשיך לפעול במרץ לצמצום זיהום האוויר במפרץ חיפה ובקריות, בתעשייה ובתחבורה, נגביר את האכיפה והפיקוח, נגדיל את הניטור והדיגום ונוודא שאיכות החיים של תושבי חיפה והקריות תשתפר באופן דרמטי", מבטיח השר להגנת הסביבה אבי גבאי.

 

מנכ"ל משרדו ישראל דנציגר הוסיף שפעולות המשרד בשטח הן פעולות מצילות חיים וכל הגורמים עובדים בשיתוף וסביב השעון כדי להגן על בריאות תושבי מפרץ חיפה ולצמצם את זיהום האוויר. "מהפכת הפחתת הזיהום בערים היא אחת מהמהפכות המשמעותיות שמוביל המשרד יחד עם מעבר לתחבורה נקייה, נדל"ן בריא ויעיל אנרגטית, צמיחת הפריפריה ואכיפה מוגברת. את התוצאות ירגישו האזרחים בחיפה ובקריות, ובקרוב גם בערים נוספות בישראל", אמר.

 

ראש עיריית חיפה, יונה יהב סיכם ש"ככל שהסמכות תהייה בידי, לעצירה מוחלטת של כל התרחבות והגדלה של תעשיית הזיקוק, הייצור והאחסון של דלקים כימיקלים וחומרים נדיפים ומסוכנים אחרים. חיפה איננה עוד החצר האחורית של מדינת ישראל ולא תהייה עוד הסל שאליו משליכים את התעשיות המזהמות".
בטל שלח
    לכל התגובות
    x