$
בארץ

ניצחון למדינה: בג"ץ דחה הבקשה לצו ביניים להקפאת מתווה הגז

בית המשפט קבע כי העתירה תידון בקרוב במלואה ואם העותרים ינצחו - לא ייגרם שום נזק שמחייב כבר עכשיו לעצור את התהליך; במקביל המדינה מעכבת את הנפקת החזקות לכריש ולתנין

ליאור גוטמן 19:5424.12.15

בג"ץ דחה דחה לפני שעה קלה את הבקשה למתן צו ביניים שיקפיא לאלתר את מתווה הגז הממשלתי - בקשה שהוגשה על ידי מרצ והעומדת בראשה, ח"כ זהבה גלאון. בית המשפט קבע כי העתירה תידון בקרוב במלואה ואם העותרים ינצחו - לא ייגרם שום נזק שמחייב כבר עכשיו לעצור את התהליך. בתוך כך נודע היום (ה') כי המדינה מעכבת את הנפקת שטרי החזקה למאגרי כריש ותנין בטרם בג"ץ יחליט האם הוא דוחה את כל העתירות שהוגשו לו בבקשה להקפיא את מתווה הגז.

 

 

 

מוקדם יותר היום ענתה המדינה ענתה לעתירה. "האינטרס הציבורי תומך באופן מובהק בדחיית בקשת העותרות למתן צו הביניים. יישום החלטת הממשלה בדבר קידום משק הגז הטבעי, כעת וללא דיחוי, הוא מהלך שנודעת לו לעמדת הממשלה חשיבות לאומית-כלכלית ממדרגה ראשונה", כך לשון תשובת המדינה.

 

 

 

העתירה של מרצ הוגשה ב-17 בדצמבר ובה טענות קשות על קידום מתווה הגז ועל תוצאותיו. לטענת המדינה העתירה למתן צו ביניים להשהות לאלתר את קידום מתווה הגז אינן משכנעות ושהן כוללניות ולא מוכיחות שמשק האנרגיה יינזק. עוד נטען שראש הממשלה בנימין נתניהו, בהיותו גם שר הכלכלה, חתם על סעיף 52 לחוק ההגבלים שקובע שקידום מתווה הגז חשוב יותר מהתחרות במשק בשל התועלות הגיאו-פוליטיות שלו בדבר מכירת גז למדינות שכנות. לפיכך, לטענת המדינה נתניהו עשה כך לאחר הליך היוועצות עמוק עם ועדת הכלכלה (11 ישיבות), שימוע ציבורי ודיון במליאת הכנסת. "יישום מתווה הגז במתכונת עליו החליטה ממשלת ישראל מקפל שורה ארוכה של יתרונות ותועלות", אומרים שם, ומונים את שיקולי הביטחון, יחסי החוץ של ישראל, חוסנה הכלכלי ומעמדה הגיאו-פוליטי באזור. עוד נטען שהקפאת המתווה עלולה לעכב את מכירת מאגרי הגז הקטנים כריש ותנין מידי דלק ונובל אנרג'י לידי שחקן חדש בשוק, פעולה שתגדיל את התחרות במשק.  

 

סטייה מלוח הזמנים

 

במקביל מתווה הגז הממשלתי, שאושר רק לפני כשבוע, רשם היום סטייה ראשונה מלוחות הזמנים שנקבעו ליישומו. מבדיקת "כלכליסט עולה ששטרי החזקה למאגרי הגז כריש ותנין, כלומר האישור הפורמלי שמדובר במאגרי גז מוכחים וברי פיתוח, טרם הונפקו. לפי עקרונות המתווה שטרי החזקה לשני המאגרים היו אמורים לעבור לידי דלק ונובל אנרג'י שבעה ימים מרגע אישור מתווה הגז, כלומר עד היום. שטרי החזקה הפורמליים יאפשרו לדלק ונובל להתחיל לנהל מו"מ למכירתם לצד ג' כאשר "שעון החול" שנקבע במתווה הוא מכירה תוך 14 חודשים, שאחריהם המאגרים יעברו לידי נאמן שימכור אותם תוך ארבעה חודשים לכל המרבה במחיר.

 

אולם כוונות לחוד ומציאות לחוד: המדינה לא רוצה לקבוע "עובדות בשטח" בטרם בג"ץ יחליט האם הוא דוחה את כל הבקשות שהוגשו לו להקפאת מתווה הגז. השורה התחתונה: בניגוד להסכמות - המדינה טרם העבירה את שטרי החזקה לדלק ונובל, ואלו לא יכולות לקדם את המכירה ברמה בטכנית.

 

 צילום: יח"צ

 

 

בתוך כך, שר האנרגיה יובל שטייניץ ערך היום ביקור ראשון על אסדת ההפקה של מאגר "תמר". לביקור נלוו הממונה על הנפט יוסי וירצבורגר ומנכ"ל המשרד שאול מרידור. הביקור נערך יממה בלבד לאחר אישור הייצוא גז למצרים עליו חתם השר רק אתמול, זאת בהמשך לאישור ייצוא הגז לירדן שאושר באפריל שנה שעברה.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x