$
בארץ

דו"ח העוני ל-2014: עלייה במספר העניים ל-1.7 מיליון; "החמרה בעומק התופעה"

שיעור המשפחות העניות עלה ב-2014 ב-0.2% ל-18.8%, בעיקר בשל מבצע צוק איתן וההשפעה המלאה של הקיצוץ בקצבאות; מבין החיים מתחת לקו העוני - 776,500 ילדים; מנכ"ל הביטוח הלאומי: "בשביל להגיע לשיעור העוני של ה-OECD נדרשים כ-11 מיליארד שקל"

מיקי פלד 11:0109.12.15

18.8% מהמשפחות בישראל חיות מתחת לקו העוני, כך עולה מדו"ח העוני של הביטוח הלאומי לשנת 2014. לעומת השנה הקודמת מדובר בעלייה קלה מאוד של 0.2%. במספרים מדובר ב- 444,900 משפחות, 1.7 מיליון איש, ש-776,500 מהם הם ילדים.

 

קו העוני נקבע על פי מספר הנפשות במשפחה, כאשר קו העוני לנפש הוא מחצית מההכנסה הפנויה החציונית, כלומר ההכנסה הפנויה שמחצית מהנפשות בישראל מכניסות מעליה - אחרי מסים וקצבאות - ומחצית מתחתיה.

 


 

שר האוצר משה כחלון התייחס היום לדו"ח העוני בעת שהציג את הפשרה בנושא הביטוחים הסיעודיים ואמר כי "הקיצוץ בקצבאות הילדים שעשתה הממשלה הקודמת הוא שהביא לעלייה בשיעורי העוני. אנחנו תיקנו את העוול הזה בתקציב הנוכחי כשהחזרנו את קצבאות הילדים והוספנו 600 מיליון שקל לקשישים".

 

"יש החמרה בעומק העוני"

 

במסיבת עיתונאים לרגל פרסום הדו"ח אמר מנכ"ל הביטוח הלאומי, פרופ' שלמה מור יוסף, כי "כן אפשר לראות בבירור כי יש החמרה בעומק העוני, כלומר במצב המשפחות העניות. אחת הסיבות לכך היא שזו השנה הראשונה שקצבאות הילדים היו נמוכות כל השנה. משפחות עם הרבה ילדים והמשמעות של ירידה בקצבאות הילדים מבחינתם היתה דרמטית וזו אחת הסיבות להחמרת המדד של עומק העוני". מור יוסף הוסיף כי כדי להגיע לשיעור העוני של ה-OECD נדרש תיקצוב של כ-11 מיליארד שקל.

 

שלמה מור יוסף: "כן אפשר לראות בבירור כי יש החמרה בעומק העוני" שלמה מור יוסף: "כן אפשר לראות בבירור כי יש החמרה בעומק העוני" צילום: עמית שעל

 

שר הרווחה חיים כץ אמר כי "ב-2015 מימדי העוני יצומצמו עקב העלאת שכר המינימום, קצבאות השלמת ההכנסה לקשישים יגדלו ועוד. אבל זה לא מספיק ואנשים צריכים להיכנס למעגל העבודה ואנחנו רוצים לתמרץ בעיקר אמהות חד הוריות להיכנס למעגל העבודה. היום חד הורית עם שני ילדים מקבלת בסביבות 3,300 שקל מענק ונכנסת למעגל העבודה. מימדי העוני הם בעייתיים בעיקר כי יש בישראל 277 אלף אנשים עובדים במשרה מלאה והם מתחת לקו העוני. זו בעיה חמורה".

 

שר הרווחה חיים כץ שר הרווחה חיים כץ צילום: נמרוד גליקמן

 

לשאלת "כלכליסט" מה הצעדים הבאים שהוא מתכנן ליישום דו"ח ועדת אלאלוף ענה כץ: "אנחנו בוחנים מה לעשות עם הביטחון התזונתי ולקראת תקציב 2016 נראה איך אנחנו משתלבים ביישום המסקנות, אבל חלקים מדוח ועדת אלאלוף כנראה יבוצעו".

 

השפעת צוק איתן

 

בין הסיבות לעלייה, הפגיעה בפעילות הכלכלית ובתעסוקה בדרום בזמן מבצע צוק איתן ואת ההשפעה הסטטיסטית המלאה של הקיצוץ בקצבאות הילדים מסוף 2013.

 

עניים בתור לקבלת מזון עניים בתור לקבלת מזון צילום: יקי צימרמן

 

בנוסף, גידול משמעותי בעוני נרשם בקרב משפחות הקשישים, שם מדובר בעלייה של כ-1% ל-23% מהקשישים, כלומר כמעט כל משפחת קשישים רביעית חיה מתחת לקו העוני. גם מדד ג'יני, שמודד אי-שיוויון, עלה ב-2% בשנה שעברה לעומת 2013.

 

עוני בישראל עוני בישראל צילום: דורון גולן

 

אינדיקציה מסוימת להשפעה של צוק איתן אפשר לראות בפילוח של השינויים במדדי העוני לפי מחוזות. בדרום גדל שיעור המשפחות העניות בכ-2% לכ-19%. לשם השוואה במחוז הצפון ובמחוז חיפה היתה ירידה. בצפון ירידה של 1%  בשיעור המשפחות העניות לכ-30% ובחיפה ירידה של כ-4% ל-17%. במחוזות המרכז ותל אביב לא נרשם שינוי משמעותי אך בירושלים גם כן היתה עלייה, בשיעור של 2% לכ-35% מהמשפחות.

 

למרות העלייה במדדי העוני ואי השיוויון, סמנכ"ל המחקר בביטוח הלאומי, ד"ר דניאל גוטליב, כותב בדו"ח כי "בפרספקטיבה של 5 השנים האחרונות יש צמצום בשיעורי העוני, בחומרת העוני ובמשקל המשפחות שחיות בעוני מתמשך". הסיבה עיקרית לשיפור, לדבריו, הוא השיפור היציאה של יותר משפחות עניות לעבודה או הגדלת היקף העבודה. עם זאת, ישראל עדיין ממוקמת במקום לא מחמיא בעוני ואי שיוויון ביחס למדינות המערב המפותחות.

 

ממוצע שיעור המשפחות העניות ב-OECD עומד על כ-11% וישראל ממוקמת במקום הלפני אחרון, לפני מקסיקו ואחרי טורקיה, ארה"ב ויוון.

 

משפחה מירושלים שנותרה ללא קורת גג אחרי שנזרקה לרחוב משום שלא עמדו בתשלום שכר הדירה משפחה מירושלים שנותרה ללא קורת גג אחרי שנזרקה לרחוב משום שלא עמדו בתשלום שכר הדירה צילום: אלכס קולומויסקי

 

יו"ר השדולה למאבק בעוני, ח"כ אילן גילאון (מרצ): "הגדלת ממדי העוני - הישגו היחידי של נתניהו כראש ממשלה. זהו כתב

אישום חמור נגד ממשלה שהפכה את העניים לעניים יותר, נזקקים יותר ונטולי כל יכולת של ממש להחלץ ממצבם. הגידול בעוני בקרב האנשים העובדים הוא המדאיג מכל, משום שהוא מוכיח שגישתה הכלכלית של הממשלה פשוט קרסה. הגדלת הצמיחה על חשבון גוויעת האנשים היא רשלנות אכזרית הגובה מחיר כבד מכ-2 מיליון אזרחים בישראל החיים בעוני".

 

ערן וינטרוב מנכ"ל ארגון לתת: "כשאין תוכנית לאומית לצמצום העוני, כשאין תקציב רב-שנתי, כשאין יעדים לטווח הארוך וכשאין חזון, אי אפשר להתפלא שהעוני מעמיק ומחמיר. לממשלה הנוכחית הייתה הזדמנות היסטורית ליישם את מסקנות הוועדה למלחמה בעוני ולהקצות את הסכום הנדרש על מנת להתחיל בשינוי מגמה ולשאוף להגעה לשיעורי העוני ב-OECD בתוך עשור, אבל היא פספסה אותה בגדול".

 

ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני): "עוני הוא לא גזירת גורל - עוני הוא תוצאה של מדיניות מעוותת של הממשלה. מי שנושא באחריות הוא נתניהו, שהקפיטליזם החזירי שקידם בשנים האחרונות, הטביע מאות אלפי ילדים בישראל מתחת לקו העוני. אם נתניהו היה נלחם על רווחת הילדים העניים באותו המרץ שנלחם עבור חברות הגז המצב היה שונה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x