$
בארץ

עתירה לבג"ץ נגד מתווה הגז: "התחייבות הממשלה כלפי חברות הגז פוגעת בציבור"

המרכז האקדמי למשפט ולעסקים והעמותה לכלכלה בת קיימא מבקשים לבטל את הסעיפים במתווה הגז בהם מתחייבת הממשלה שלא להתנגד לכל חקיקה בעניין מתווה הגז במשך 10 שנים

ליאור גוטמן 16:5009.11.15
המרכז האקדמי למשפט ולעסקים והעמותה לכלכלה בת קיימא, באמצעות עו"ד אפי מיכאלי, הגישו היום (ב') עתירה לבית המשפט העליון נגד הממשלה והכנסת, העוסקת בהחלטת הממשלה המגבשת את מדיניותה בנוגע למשק הגז הטבעי.

 

בעתירה לבג"ץ מבקשים המרכז האקדמי למשפט ולעסקים והעמותה לכלכלה בת קיימא להורות על ביטול הסעיפים בהחלטה בהם התחייבה הממשלה כלפי חברות הגז שלא לשנות את מדיניותה ולהתנגד לכל חקיקה המבקשת לשנות שינוי כלשהו במתווה הגז למשך עשר שנים .

 

ההתחייבות זו כובלת את הממשלות ואת הכנסות הבאות להימנע מלעשות שינוי בשורה של נושאים כגון חלקו של הציבור ברווחים של בעלי הזכויות מאגרי הגז "תמר" ו"לוויתן", עדכון המחיר, המיסוי, כללי הגבלים עסקיים ועוד.

 

מימין: נתניהו ושטייניץ. התחייבות הממשלה  לא תאפשר לעשות כל שינוי במתווה למשך 10 שנים מימין: נתניהו ושטייניץ. התחייבות הממשלה לא תאפשר לעשות כל שינוי במתווה למשך 10 שנים צילום: אוראל כהן, מיכאל קרמר

 

לטענת העותרים, "ההבטחה הנוקשה, הגורפת והממושכת לקיומה של סביבה רגולטורית יציבה, כובלת את ממשלת ישראל הנוכחית ואלו העתידיות למשך 10 שנים לפחות, למתווה שעלול להתגלות בעתיד ככזה שאינו תואם את האינטרס הציבורי, וזאת ללא כל יכולת לשנות את המתווה ולהתאימו למציאות המשתנה. בכך, עלולה ההתחייבות לפגוע פגיעה קשה במשק, באזרחי מדינת ישראל ובאינטרס הציבורי בכללותו, והיא טומנת בחובה פגיעה קשה ביכולתן של רשויות השלטון במדינת ישראל לנהל את משאבי הציבור באופן גמיש בהתאם לאינטרס הציבור, והכל ללא הסמכה בחוק".

 

העותרים מוסיפים כי בהתחייבותה זו העניקה הממשלה לחברות הגז הטבה כלכלית עצומה, וזאת בנוסף לתמורה העצומה שממילא צפוייה להן מכוח החזקתן במאגרי הגז. "כל זאת בהיעדר הסמכה בחוק, ועל כן תוך חריגה מסמכות".

 

העותרים מסבירים כי הערך הכלכלי העצום עבור חברות הגז נובע מכך שהממשלה "מחסנת אותן מפני הסיכון שתנאי שוק משתנים יצדיקו שינוי במשטר הרגולטורי הקיים. התחייבות זו מעניקה לחברות כלי משפטי משמעותי בעל עוצמה ובעל תוקף הן במשפט הפנימי והן במשפט הבינלאומי, באופן שיאפשר את אכיפתה גם בנסיבות שבהן האינטרס הציבורי יחייב שינוי של ההסדרה והחקיקה הקיימת". העותרים מציינים כי התחייבות זו תהיה ניתנת לאכיפה על ידי חברות הגז, כדוגמת נובל אנרג'י, המאוגדת ורשומה בארצות הברית, גם בערכאות בינלאומיות שאינן כפופות כלל לכללי המשפט הישראלי.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x