$
בארץ

נציג המדינה בחברת רכש התרופות שראל עזב: "היא מסרבת לשקיפות"

אלי בראל, נציג החשכ"לית בדירקטוריון שראל, שמונה כדי לעקוב אחר רכש התרופות של החברה, טוען במכתב התפטרותו: "פעלתי כדי שהחברה תעביר את הנתונים לאלתר, אך ניסיונות אלה סוכלו פעם אחר פעם על ידי גורמים שונים בחברה"

שאול אמסטרדמסקי 06:5929.10.15

נציג החשבת הכללית בדירקטוריון שראל, חברת רכש התרופות הלאומית, התפטר בתחילת השבוע מתפקידו. הנציג אלי בראל (שתפקידו המרכזי הוא חשב בכיר ברשות המסים) כתב במכתב ההתפטרות ששלח ליו"ר שראל כי הוא מתפטר על רקע החלטת החברה לנהוג בחוסר שקיפות כלפי משרד האוצר ונציגי החשבת הכללית.

 

"בעקבות חתימה על הסכם התקשרות עם המדינה ב־2010 במטרה להגדיל את השקיפות והבקרה בפעילות החברה מוניתי כדירקטור בחברת שראל. לצערי הרב בשנה האחרונה הופתעתי לגלות כי החברה אינה מוכנה לשתף פעולה עם צוות הבדיקה שהוקם על ידי החשכ"לית לבצע בחינה של רכש התרופות והציוד הרפואי במערכת הבריאות הממשלתית", כתב בראל במכתב ההתפטרות.

 

עוד הוא הוסיף כי "מאחר שהשקיפות היא מאבני היסוד של שיתוף הפעולה בין המדינה לחברה, פעלתי כדי שהחברה תעביר את הנתונים לאלתר, אך ניסיונות אלה סוכלו פעם אחר פעם על ידי גורמים שונים בחברה. מיותר לציין כי למרות שהמדינה זכאית לקבל את כל הנתונים לצורך הבחינה, החברה לא העבירה את הנתונים ובכך הביאה למשבר אמון קשה בין המדינה לחברה".

 

צוות הבחינה שבראל מזכיר במכתבו הוא צוות מיוחד שבראשו עומד ד"ר שלומי פריזט, לשעבר הכלכלן הראשי של רשות ההגבלים העסקיים, שהוקם על ידי החשבת הכללית במשרד האוצר מיכל עבאדי־בויאנג'ו ביוני 2014. הצוות היה אמור לבחון את יעילות פעילותה של חברת שראל שרוכשת תרופות, חיסונים וציוד רפואי למרבית בתי החולים בישראל.

 

החשבת הכללית באוצר, מיכל עבאדי בויאנג'ו החשבת הכללית באוצר, מיכל עבאדי בויאנג'ו צילום: עמית שאבי

 

שראל היא חברה יוצאת דופן שהוקמה על ידי שר הבריאות אהוד אולמרט ב־1994, כדי להחליף את פעילות חטיבת רכש התרופות במשרד הבריאות. היא חברה פרטית שנמצאת בבעלות עמותה ששותפים בה מנהלי בתי החולים הממשלתיים ואינה נשלטת ישירות על ידי הממשלה, ולכן אינה מרגישה חובה לדווח לרשויות השלטון.

 

באמצע 2014 חשף תחקיר "מוסף כלכליסט" את היקף הכנסות החברה (יותר ממיליארד שקל), את המשכורות הגבוהות של מנהליה (כ־70 אלף שקל בחודש), והעלה טענות רבות על עמלות גבוהות שהחברה גובה וטענות על כך שהיא מייקרת את מחירי התרופות שהיא רוכשת בעבור בתי החולים.

 

שראל רוכשת את התרופות ואת הציוד הרפואי לבתי החולים במרוכז, במסגרת פטור ממכרז שניתן לה על ידי החשבת הכללית במשרד האוצר. הארכת הפטור האחרונה נעשתה בסוף 2014, אחרי כיפופי ידיים בין משרד האוצר למשרד הבריאות, שתומך בהמשך פעילותה של שראל. באוצר טוענים כי יעילותה של שראל אינה מוכחת, וכי המחירים שבהם היא רוכשת את התרופות אינם מצדיקים את המשך פעילותה.

 

בפברואר 2015 האריכה עבאדי־בויאנג'ו את הפטור ממכרז עד סוף ינואר הקרוב וטענה כי לא תאריך אותו שוב אוטומטית. לפי כמה גורמים מטרת עבאדי־בויאנג'ו היא להעביר את פעילות רכש התרופות והציוד הרפואי משראל לידי חברת ענבל - חברת הביטוח הממשלתית שבשליטת אגף החשב הכללי. בשראל מותחים ביקורת קשה על כוונתה של עבאדי־בויאנג'ו בטענה כי אין שום סיבה להעביר את פעילותה לענבל, הן משום שפעילות שראל יעילה ומעולם לא הוכח אחרת, והן משום שלענבל אין הידע המקצועי הדרוש לכך.

 

מדירקטוריון חברת שראל נמסר כי: "חבר הדירקטוריון הנכבד, הינו עובד משרד האוצר ונציג משרד האוצר בדירקטוריון החברה, כבר מ-2010, מתוקף ההסכם עם משרד האוצר שאף גובש על ידו. ומאז הוא משמש בתפקידי המפתח המרכזיים בחברה: יו"ר ועדת הכספים ויו"ר ועדת הביקורת בדירקטוריון. דבר שהוא חריג ביותר בדירקטוריונים שאדם אחד נושא בשני תפקידים מרכזיים כאלה. בנוסף לנציג האוצר בדירקטוריון יושב נציג משרד הבריאות, יו"ר עמותת בתי החולים הציבוריים, פרופסור משה רווח. למר בראל מעולם לא היו טענות על שקיפות בעבודה מולו כנציג משרד האוצר, אלא להיפך. כל הנתונים וכל המספרים כמובן חשופים בפניו ומתוקף כך גם בפני האוצר. יתרה מכך כיו"ר ועדת הכספים מאשר נציג האוצר את הן את שכר הבכירים, העומד בכל קנה מידה ציבורי, ואף פחות מכך. בנוסף לבראל, לאוצר נציג נוסף חבר בוועדת המכרזים של החברה שחשוף לכל ההתנהלות ומחירי הרכש".

 

עוד נמסר מהדירקטוריון: "חברת שראל משרתת נאמנה את בתי החולים הממשלתיים, משרד הבריאות וממשלת ישראל, בהצלחה רבה, פתיחות מלאה, שיתוף פעולה ושקיפות שאין דומה לה. דבר שהביא גם את ממשלת ישראל, לתת את אמונה המלא בחברה, ולקבל החלטת ממשלה מיוחדת שחברת שראל תוביל את נושא הקנאביס הרפואי, ולכן הטענה של האוצר שאין שקיפות. מלבד היותה פופליסטית היא עומדת בסתירה מוחלטת למציאות.

 

בנוסף, אין כל אמת בטענת האוצר כי החברה לא מסכימה לחתום על הארכת ההסכם מול הממשלה בהתאם לתקופת ההסכם שאושרה על ידי החשכ"לית. מעניין שההסכם שהיה מוכן ומקובל על שני הצדדים לשלוש שנים, הופר על ידי האוצר ברגע שעלה על השולחן נושא הקאנביס הרפואי, עמו נכנסו מניעים זרים שהביאו לגישה לא עניינית, פוליטית, כוחנית ובעלת עוצמה כלכלית אדירה. כלפי החברה. יודגש שגם ללא הסכם, ממשיכה החברה לקיים אותו ככתבו וכלשונו.

 

כמו-כן, בניגוד לטענת נציג האוצר, החברה מסרה לצוות החשכ"ל חומר ומידע רב ואף הודיעה שהחומר יעבור במלואו לאוצר לאחר קבלת התחייבות לא לעשות בו שימוש מסחרי ולא לחשוף נתונים מסחריים של גורמים שלישיים, תוך הפרת חובת הנאמנות של חברי הדירקטוריון וחשיפת החברה לתביעות עתק. המתקפות הללו על שראל החלו מאז שהוטלה עליה המשימה הלאומית להסדיר את נושא הקנאביס הרפואי. אנו תקווה שמהלך ההתפטרות לא יטעה את הציבור. כשנציג משרד האוצר מחזיק בשני תפקידי מפתח בדירקטוריון שלה - גם יו"ר ועדת הכספים וגם יו"ר ועדת הביקורת, האוצר למעשה הוא בעל השפעה משמעותית בחברה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x