$
בארץ

"דו"ח המבקר על קק"ל מצביע על מחדל מתמשך של המדינה"

כך אמר מנכ״ל משרד מבקר המדינה, אלי ברזל, בדיון בוועדה לביקורת המדינה על טיוטת דו"ח המבקר; ח"כ נחמן שי: "הכסף השחית את קק״ל. מיליארדים מתנהלים ללא אמות מידה"

רוני זינגר 14:2020.10.15

"דו"ח המבקר מצביע על מחדל בקרה מתמשך מצד המדינה כלפי קק״ל על כל הפעולות שנסקרו בדוח״, כך אמר מנכ״ל משרד מבקר המדינה, אלי ברזל. ״בחודשים האחרונים ביצע מבקר המדינה בדיקה בקק״ל. נבדק הפיקוח על מקרקעין, קביעת התקציב לפיתוח, אישורי הפיתוח למקרקעין, נבדקו תהליכי קבלת החלטות וכן התחשבנות המדינה עם קק״ל״, הוסיף. הבדיקה נערכה במקביל גם במשרד האוצר, החקלאות, משרד הבינוי, משרד לפיתוח נגב וגליל וכן בשורה של רשויות מקומיות. כאמור באשר לכל הנושאים שבהן עסק המבקר נמצא - ״מחדל מתמשך״.

 

הדיון היום מתקיים לאור טויטת דו"ח מבקר המדינה שהוגשה לקק"ל שלשום, יום לפני שקיימה מפלגת העבודה את הבחירות לראשות המוסד. כראש קק״ל החדש נבחר ח״כ דני עטר, והוא יחליף את היו״ר המכהן אפי שטנצלר שעוזב את קק״ל לאחר כעשר שנים. במידה רבה דו"ח המבקר הוא למעשה בקרה אישית של שטנצלר, לאור השנים הרבות בהן ניהל את המוסד.

 

 

דני עטר דני עטר צילום: ינאי יחיאל

 

ח״כ נחמן שי שהסיר את מועמדותו לראשות קק״ל ברגע האחרון, השתתף בדיון ואמר ״הביקורת בקק״ל חיונית ביותר. זו לא אופציה. ואת זה אני אומר כמי שהשתתף עכשיו בבחירות לשם. זה גוף שיש בו 4-5 מיליארד שקל. אף אחד לא מגלגל משהו שמתקרב לסדרי הגודל האלה. הכסף משחית. באו אליי עובדים מהארגון ומחוצה לו ושטחו בפני דברים מאוד חשובים שקורים שם. הכסף השחית את קק״ל. זה טעון בדיקה. מה הקריטריונים לתת פה ולא שם. מיליארדים בישראל מתנהלים ללא אמות מידה. מצאתי ארגון פרוץ לחלוטין. כל אחד ובראשם יו״ר קק״ל היוצא יכול היה לעשות בכסף מה שהוא רוצה״.

 

את הדיון יזמה יושבת ראש הוועדה קארין אלהרר שאמרה בפתח הדיון כי יש להחיל בהקדם שקיפות על קרן קיימת לישראל.

 

מבקר המדינה שפירא אמר כי ״אנחנו מפרסמים את הדו"ח שלנו ללא התחשבות במועד בחירות כזה או אחר. כך עשינו גם בעניין דו"ח מעונות ראש הממשלה״, וזאת בהתייחס לעיתוי בו פרסמו את הדו"ח.

 

מוקדם יותר הבוקר, הניח ח״כ מיקי רוזנטל מהעבודה על שולחן הכנסת הצעת חוק המבקשת להחיל על קק״ל פיקוח, בקרה ושקיפות.

 

הצעת החוק של רוזנטל מסמנת גם היא לעטר הנבחר, כי יהיו ב״עבודה״ מי שיפקחו על מעשיו. במפלגת העבודה אמרו בימים האחרונים גורמים רבים כי בחירתו של עטר היא למעשה בחירה חוזרת במי שמסמן במפלגה את ״העסקנות הפוליטית במירעה״ כפי שהתבטא גורם בכיר. ואולם גם עטר כנראה מבין שלאור הביקורת שנמתחת עליו וגם על המוסד אליו הוא נכנס, הוא יאלץ להתנהל תחת זכוכית מגדלת של הציבור, מפלגת העבודה והתקשורת.

 

כך, גם הצעת החוק של רוזנטל היא צעד ראשון שנעשה מתוך המפלגה לקדם שקיפות בגוף הלא שקוף והכמעט לא מבוקר. "זו השעה להפוך דיבורים למעשים ולהתחיל בעבודת ניקוי האורוות ששנים לא ראו אור שמש״, אמר היום ח״כ רוזנטל. ״לקק”ל תפקיד ציבורי מהותי והיא חולשת על תקציב של מיליארדים, העובדה ששנים פועלת במחשכים היא שלעצמה שחיתות. אין עניין דחוף יותר ליו"ר הנכנס מאשר החלת השקיפות והביקורת על הקרן”.

 

בבעלות קק״ל כ-2.5 מיליון דונם מהקרקעות באזורים מבוקשים במדינה בשווי המוערך ב-8 מיליארד שקל. על אף שהיא מאוגדת סטטוטורית כגוף פרטי, בפועל קק"ל הינה רשות ציבורית בעלת סמכויות שלטוניות מובהקות. בין סמכויותיה: הכשרת קרקעות, הקמת ישובים ותשתיות, פרויקטים בתחום החינוך, פיתוח המרחב החקלאי, ייעור, הקמת פארקים ובמקרים רבים אף מהוה זרוע ביצועית של הממשלה. הצעת החוק נכתבה בשיתוף התנועה לחופש המידע

בטל שלח
    לכל התגובות
    x