$
בארץ

הקניונים ריקים, התיירים מבטלים, האבטחה תתוגבר

רצף הפיגועים שלא נפסק מתחיל להשפיע על המשק. הבורסה הגיבה לאירועים בירידות, השקל נחלש, ובקניונים מדווחים על ירידה במכירות שמגיעה גם לעשרות אחוזים. תקציב מיוחד הוקצה לאבטחת בתי הספר

כתבי כלכליסט 06:5214.10.15

"אין ילדים בקניון - משפחות לא מגיעות עם ילדים. הקניון דליל ואפשר לראות את הירידה הגדולה גם לפי מספר המכוניות בחניון. היום כבר היה ממש קשה, עם ירידה של 30% במספר המבקרים", כך תיאר אתמול מנכ"ל קניון הדר בירושלים, איל סקוזה, את ההשפעה הישירה של גל הטרור על תושבי ירושלים, שמעדיפים להישאר בבתים ולא להסתובב שלא לצורך. "אם המצב ימשיך, אני צופה שנגיע לירידה של 50% במספר המבקרים ביום. הקניון נמצא בשכונת תלפיות ובשעות הערב לא רואים פה אפילו מכוניות ברחובות, וכך גם באזור מלחה. הרחובות ריקים", הוסיף.

 

 

 

ברשתות השיווק, במרכזי הקניות, בענף התיירות וגם בבורסה מתחילים להיערך למצב הביטחוני החדש שמעורר חששות להאטה במשק. אתמול נרשמה הסלמה באירועים הביטחוניים עם פיגוע ירי באוטובוס ופיגוע דריסה, שניהם בירושלים, שבהם נרצחו שלושה ישראלים. פיגוע דקירה נוסף התרחש ברעננה.

 

על רקע האירועים, נחלש אתמול השקל כששער הדולר והיורו עלו ב־0.8%. גם הבורסה הביעה את חששה מהבאות כאשר מדד הבנקים ירד ב־2.4% ומדד ת”א 25 ב־1.1%, וזאת לאחר התמתנות בירידות במסחר אתמול. גם העלויות לקופה הציבורית מתחילות להצטבר. אתמול הודיע שר האוצר משה כחלון כי יקצה 10 מיליון שקלים להגברת האבטחה במוסדות החינוך בשבועיים הקרובים. התקציב יעבור דרך המשרד לביטחון הפנים לרשויות המקומיות שיבחרו אם להאריך את משך האבטחה בגנים ובבתי הספר או לגייס מאבטחים למוסדות חינוך שאינם מאובטחים.

 

בית קפה ריק בירושלים, השבוע בית קפה ריק בירושלים, השבוע צילום: עמית שאבי

 

אולם נראה כי ההשפעה החדה ביותר נרשמת עד כה בשוק הצרכנות. בשוק סבורים שעדיין מוקדם לקבוע את עוצמת ההשפעה של מתקפת הטרור על הצריכה, אולם הסימנים הראשונים כבר כאן עם דיווחים על פגיעה משמעותית במכירות. "בימים האחרונים נרשמה אצלנו ירידה של 20% במכירות, ובירושלים נרשמה ירידה חדה של 50%", סיפר אתמול בדאגה מנכ"ל רשת קמעונאית גדולה. מנכ"ל חברת אופנה סיפר ל"כלכליסט" על ירידה של 30% במכירות לעומת אוקטובר אשתקד, כשלדבריו "בקניון מלחה בירושלים יש לי ירידה של 15% עד 20% לעומת אוקטובר בשנה שעברה". בחברה נוספת שמפעילה עשרות חנויות אופנה בקניונים מדווחים על ירידה של 10% ביחס לאוקטובר שעבר בכל הארץ.

 

הבעיה הגדולה נרשמת בירושלים. בעל רשת שמחזיק חנות גם במרכז ירושלים אמר אתמול כי "רחוב קינג ג'ורג' מת. אנשים קונים מה שדחוף להם ובורחים הביתה". גם רונן נמני, הבעלים של קבוצת קפה קפה, מזהה ירידה משמעותית של 20% עד 30% במכירות הסניפים בירושלים, בעיקר באזור ממילא והעיר העתיקה. "אנחנו אמורים לפתוח בעוד שבוע סניף חדש בכניסה לשער יפו, אבל ייתכן שנדחה את הפתיחה", אמר. לדבריו, בשאר הארץ רואים רק ירידה מינורית של אחוזים בודדים, "אבל אם המצב הביטחוני הבעייתי יימשך, הפדיונות יירדו עוד יותר".

 

"אחרי השעה חמש אנשים מסתגרים בבתים", אמר בעלים של אחת מרשתות האופנה הגדולות. "בשבוע שעבר היה פיגוע בפתח תקווה והמוכרות שלי בקניון אבנת בעיר ברחו הביתה. בכל הקניונים יש שממה אחרי השעה חמש: הקופות נעצרות ואין פדיונות". בעיה מיוחדת נרשמת בקניונים במגזר הערבי, שרשתות האופנה השקיעו לאחרונה משאבים רבים להיכנס אליהם. קניון ביג בנצרת שבו מתכננת קבוצת פוקס לפתוח סניף דגל ענק של מנגו בחודש הבא, היה שומם בשבת. תמונה דומה נראתה גם באאוטלט הפופולרי בכפר ירכא.

 

הפיגוע ברעננה, אתמול הפיגוע ברעננה, אתמול צילום: אוהד צויגנברג

 

האבטחה תתגלגל לחנויות?

 

עם זאת, מנכ"ל פרומול המנהלת מרכזי קניות, עופר שחטר, טוען כי "מוקדם מדי לצייר תמונה כוללת. בימים אחרי סוכות תמיד יש ירידה במסחר ולפי נתוני ריס (שעוקבת אחר מכירות קמעונאיות) לא היתה ירידה גדולה במכירות בסוף השבוע האחרון". מנכ"ל קניוני עופר משה רוזנבלום מצטרף לעמדה זו, ואף אומר שבסוף השבוע היתה עלייה במספר המבקרים. "להערכתי בשישי היה גידול של עד 10% של צרכנים שבאו להשלים בגדי חורף בגלל הגשם".

 

בעוד המכירות יורדות, עלויות האבטחה עולות. המשטרה הורתה לקניונים ולמרכזי הקניות לתגבר את האבטחה, צעד שעולה לא מעט כסף. בשגרה, עלות האבטחה של קניון גדול מגיעה לכ־250 אלף שקל בחודש ותוספת האבטחה עשויה לעלות בין 50 ל־100 אלף שקל נוספים. "הוספנו 12 מאבטחים בעלות של 100 אלף שקל בחודש", מספר סקוזה מקניון הדר בירושלים. מנכ"ל קניון הזהב בראשון לציון, גיל גזית, מסר שהקניון תגבר את האבטחה כשלדבריו "מאבטחים שלא נשאו נשק קיבלו נשק, אף שמדובר בעלות גבוהה יותר".

 

אם המצב יימשך, חלק מהקניונים עשויים להעלות את דמי הניהול שמשלמים הסוחרים כדי לממן את האבטחה. "סוחר עשוי לשלם 2‑3 שקלים נוספים למ"ר בחודש", אומר בכיר בענף הקניונים. "לדוגמה עבור חברה בסדר גודל של פוקס למשל, שמחזיקה 400 חנויות בשטח ממוצע של 200 מ"ר, זה יכול לעלות בין 160 ל־200 אלף שקל בחודש". אולם רוזנבלום מבטיח כי "מליסרון לא תעלה את דמי הניהול בקניוני עופר, וכל תוספות השמירה לא ייגבו מהסוחרים".

 

חשש מחורף קר במלונות

 

בשוק התיירות מתפתח חשש שהתארכות האירועים הביטחוניים תביא לירידה משמעותית בהזמנות לחודשים הקרובים. "לנוכח ההתפתחויות הביטחוניות יש ירידה משמעותית בהזמנות חדשות של אורחים מחו"ל", מסרה רשת ישרוטל ל"כלכליסט". "התפוסה במלונות באילת וים המלח כמעט מלאה ואין ביטולים, אך יש בהחלט ירידה בהזמנות עתידיות". גם סמנכ"ל שיווק ומכירות ברשת מלונות דן, רפי בארי, אומר כי כרגע לא נרשמת פגיעה אך החשש הוא מהעתיד הקרוב. "אנשים ששוקלים עכשיו היכן לצאת לחופשה עוד כמה חודשים עלולים לוותר על ישראל, וקבוצות עלולות להצטמצם", אומר בארי.

 

הוא מסביר כי אין ביטולים כרגע, “ובאופן מפתיע גם אין ירידה בתפוסה בירושלים, בין השאר כי לשמחתנו הפיגועים לא מקבלים בינתיים חשיפה רבה בתקשורת בעולמית”. אולם יו"ר לשכת מארגני התיירות הנכנסת, יוסף פתאל, מדגיש כי "הבעיה נוגעת לקבוצות שיגיעו בדצמבר ואילך. אם המצב הביטחוני לא יירגע בתוך שבוע, יגיעו הביטולים. כבר כעת אנו עדים להאטה של כ־25% בהזמנות לינואר ופברואר".

 

כתבו: אורנה יפת, רוני זינגר, תומר הדר, אורן פרוינד וגיל קליאן

בטל שלח
    לכל התגובות
    x