$
בארץ

האוצר ינסה לקבור את הרפורמה בחברת החשמל דרך חוק ההסדרים

אף שהחוק מ־1996 מתנה את חידוש רישיון הייצור של החברה ברפורמה, הוא חודש בכל שנה דרך ועדת הכלכלה. כעת, משלא ניתן עוד לחדשו, האוצר עוקף את החוק ומאריך את הרישיון דרך תקציב המדינה

ליאור גוטמן 20:4411.10.15

כבר כמעט 20 שנה שחוק משק החשמל קובע כי יש להתנות את חידוש רישיון הייצור של חברת החשמל בביצוע רפורמה בחברה. ובכל זאת, בכל שנה אישרו הממשלות מחדש את הרישיון, ורפורמה אינה באופק. כעת, משלא ניתן עוד לחדש זמנית את הרישיון, מצא האוצר פטנט חדש: הכנסת סעיף לחוק ההסדרים שיאפשר להאריך את הרישיון בשנה נוספת.

הממונה על התקציבים באוצר אמיר לוי הממונה על התקציבים באוצר אמיר לוי צילום: נמרוד גליקמן

 

סוגיית הרפורמה בחברת החשמל נמשכת עוד משנת 1996, אז נחקק חוק משק החשמל הקובע שהחברה תעבור רפורמה ארגונית מקיפה ותבצע התייעלות, תמכור נכסים ותפטר אלפי עובדים. ממשלות ישראל השונות מעולם לא השכילו ליישם את החוק, ובכל סוף שנה נאלצו משרדי האוצר והאנרגיה לפנות לוועדת הכלכלה בבקשה להאריך את רישיון הייצור ודחו את הרפורמה לשנה הבאה.

 

הריטואל המתמשך, שהיה נוח לכל הצדדים, נאלץ להגיע השנה אל סיומו, מכיוון שחוק משק החשמל קובע כי 2015 היא השנה האחרונה שבה יהיה אפשר להאריך את רישיון הייצור של חברת החשמל.

 

אם תיכנס חברת החשמל ל־2016 ללא רישיון מעודכן, יוליד הדבר מצב מביך שחברה שמחזיקה חוב לבנקים ומוסדיים בהיקף של כ־46 מיליארד שקל (מתוך סך התחייבויות של כ־67 מיליארד שקל, נכון לסוף יוני 2015) פועלת לכאורה בניגוד לחוק, כלומר ללא רישיון קבוע.

 

כדי שלא להפר את החוק, לא נותרה בידי האוצר ברירה אלא להאריך את הרישיון באמצעות חוק ההסדרים, כלומר במסגרת התקציב הדו־שנתי הקרוב שאמור להיות מאושר סופית בשבועות הקרובים.

 

הארכת רישיון הייצור של חברת החשמל עלולה לקבור סופית את הרפורמה מכמה סיבות.

 

ראשית, שר האוצר כחלון מתרכז בימים אלו ברפורמות בענף הנדל"ן שנועדו להגדיל את היצע הדירות ובמאמצים לבצע רפורמות בענף הבנקאות. יש הערכות באוצר שרפורמה בחברת החשמל לא מעסיקה אותו כלל, ובהיעדר מישהו שידחוף אותה היא לא תתקדם לשום מקום.

 

שנית, חברת החשמל מתחילה להתייצב פיננסית כאשר חלק ממהלכי הרפורמה (כגון הנפקת אג"ח ציבורי, החלת שוק עמוק על הפנסיות של העובדים או יישום השלב הראשון של צמצום כ"א - 440 איש מתוך 2,500 מתוכננים) כבר בוצעו בשקט בשנה האחרונה ללא הממשלה ובמינימום חיכוכים מול הוועד.

 

נוסף על כך, ישנם חילוקי דעות מהותיים בתוך האוצר בנוגע למהות ואופן ביצוע הרפורמה. רשות החברות דוגלת ברפורמה מבנית (מכירת תחנות כח, הוצאת ניהול מערכת החשמל מידי החברה, פיטורים של 2,500 איש, מכירת נכסי נדל"ן, הכנסת שותף, הסכם שכר חדש ועוד), ואגף התקציבים מעוניין למכור את כל תחנות הכוח ולהשאיר בחברת החשמל אך ורק את ההולכה והאספקה.

 

הארכת הרישיון מספקת לכל הנוגעים בדבר את התירוץ המושלם לדחות את כאב הראש הכרוך ברפורמה בשנה נוספת.

בד בבד, אמור להתקיים מחר בוועדת הכלכלה דיון ברפורמה המתוכננת בחברת החשמל — אחד מני רבים שהתקיימו בוועדה בשנים האחרונות. ועד עובדי החברה אמור להתנגד לשינויים שמכניס האוצר בחוק ההסדרים, בדגש על הקמת רשות החשמל החדשה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x