$
בארץ

חברת אפק הגישה בקשה לביצוע מבחני הפקת נפט ברמת הגולן

באפק מקווים שמשרד האנרגיה יענה בחיוב לבקשה ובתוך שנה מהיום יתברר האם מתחת לאדמת הבזלת מסתתר מאגר נפט עצום או מאגר קטן שאין הגיון כלכלי בפיתוחו

ליאור גוטמן 11:5607.10.15
חברת אפק, שנשלטת על ידי ג'יני (GENIE) האמריקאית, הגישה טרם החג בקשה למשרד האנרגיה לבצע מבחני הפקת נפט ברמת הגולן. האישור לביצוע מבחני הפקה אמור לידון בשבועות הקרובים, ובמידה ויתקבל ויאושר החברה תחל בביצוע שלהם בסוף 2015 או לכל המאוחר בתחילת 2016. מבחני ההפקה הללו יארכו כמה חודשים (כולל פענוח התוצאות), ובאפק מקווים שתוך שנה מהיום הם יוכלו לדעת בוודאות מה יש להם מתחת לאדמת הבזלת - מאגר נפט עצום בגודלו או משהו קטן וחסר הגיון כלכלי לפיתוח.

  

אפק פועלת בדרום הרמה מזה כחצי שנה, ועד היום היא ביצעה כשלושה קידוחי אקספלורציה למציאת נפט מתוך עשרה קידוחים שיושלמו לאורך השנה הבאה. לפני מספר שבועות  אפק כבר הודיעה על מציאת נפט, אולם בשלב זה אף אחד לא מוכן להתחייב שם על גודל המאגר או על הפוטנציאל המסחרי האמיתי שלו. מה שכן מוכנים לומר שם הוא שההערכות הזהירות שלהם מלמדות על אפשרות תיאורתית למציאת מאגר נפט שעשוי להכיל כמה מיליארדי חביות נפט, זאת מבלי להתחייב למספר האמיתי או לסיכויי ההפקה. יתרה מכך - חברת האם, ג'יני, נסחרת בנסדא"ק ונכון להיום (ד') בבוקר אין אישור או דיווח כל שהוא שמאשש מציאה של מיליארדי או אפילו מיליוני חביות נפט. יצוין שכלל הביקוש במדינת ישראל היא כ-100 מיליון חביות נפט בשנה, כלומר שמאגר נפט (שהוא גם בר הפקה) בגודל מיליארד חביות נפט שקול למעשה לכעשר שנות צריכה בשוק המקומי.

 

קידוחי הנפט ברמת הגולן החלו כאמור לפני כחצי שנה, לא לפני ששורת ארגוני סביבה עתרו בשנה שעברה לבג"צ בדרישה לעצור את הקידוח. העתירה נדחתה, מה שהוביל את ג'יני להשקיע עד היום עד 30 מיליון דולר בביצוע פעולות החיפוש שם. במידה ותוכרז תגלית נפט, השלב הבא יהיה הכנסת תכנית הפקה מסחרית וסטטוטוריקה מתאימה, פעולה שתארך לכל הפחות 18 עד 24 חודש, זאת בהנחה שפעולת ההפקה תתבצע ללא "המרצה", כלומר מבלי לפגוע בסביבה או באיזון האקולוגי שקיים בדרום רמת הגולן, עם כל ההשלכות האפשריות על פגיעה במאגרי מים מקומיים או בכנרת.

 

אתר קידוח נפט של חברת אפק ברמת הגולן אתר קידוח נפט של חברת אפק ברמת הגולן

 

הצד השני של מסכת המכשולים הרגולטורית עלול להיות כאמור מציאת מאגר נפט ענק שיכול לשרת את השוק המקומי ואולי אפילו להימכר לשווקים זרים. בניגוד לקידוחי הגז, זה של הנפט זול יחסית (כעשירית העלות) מה גם שמחיר החבית ידוע ומגוון הלקוחות גדול בהרבה. אולם גם באפק מודעים לכך שעד שמישהו יראה שם נפט יש עוד דרך ארוכה, וזאת מבלי להכנס בכלל לנקודה הגיאו-פוליטית: אזור רמת הגולן אמנם סופח לישראל ונחשב לחלק מהמדינה, אולם לא כל מדינות העולם רואות בו אזור ישראלי, ומציאת מאגר נפט ענקי עלול להצית מחלוקות שאינן מתחום עולם האנרגיה.

 

אפק פועלת בישראל מספר שנים כאשר חברת IEI, אף היא בבעלות ג'יני, ניסתה לבצע פעולות למציאת נפט באזור בית שמש תוך חימום פצלי שמן. הפעולות שם נחסמו לאחר חשש לפגיעה לכאורה במאגרי מים או הסביבה. יצוין שאחד ממנהלי החברה הוא שר התשתיות לשעבר, תא"ל (מיל) אפי איתם.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x