$
בארץ

הטריק של כחלון: איך לשמור על גירעון של 2.9% למרות הפחתת מסים

עפ"י התרגיל היצירתי שצריך לקבל את אישור הממשלה, יוגדל חד-פעמית היקף הכסף שיוזרם מהכנסות המדינה ממסים ל'קרן מס רכוש', ובמקביל יקטינו את הסכום שיוזרם לקרן בשנה הבאה. כך, באופן מלאכותי, הכנסות המדינה ממסים בשנה הבאה יוכלו להיות מעט גדולות מכפי שהן אמורות להיות, וכך תקרת הגירעון תוכל להישמר ברמה של 2.9%

שאול אמסטרדמסקי 15:5216.09.15

תקרת הגירעון לשנה הבאה תיוותר 2.9% מהתוצר, כך החליט שר האוצר משה כחלון. עם זאת, הדרך לעמוד ביעד הזה כרוכה בחשבונאות יצירתית מצד משרד האוצר בהיקף של כ־3 מיליארד שקל.

 

הבעיה נוצרה כתוצאה מהפחתת המסים עליה החליטו ראש הממשלה בנימין נתניהו והשר כחלון לפני החגים. נתניהו וכחלון הודיעו כי המע"מ יופחת באחוז כבר בתחילת אוקטובר, וכי מס החברות יופחת ב-1.5% בינואר 2016. בנוסף, כחלון הודיע על הפחתת המס על האלכוהול. כל הצעדים האלה ביחד יוצרים חור בהכנסות המדינה ממסים בהיקף של כ־5.5־6 מיליארד שקל לעומת התחזית המקורית של הכנסות המדינה ממסים.

 

את תחזית ההכנסות מחבר הכלכלן הראשי במשרד האוצר, יואל נווה. מאז שהציג את התחזית שלו בפני הממשלה הספיק נוה לעדכן את התחזית כלפי מעלה בכמיליארד שקל (נתון זה כבר פורסם), וכעת עדכן אותה כלפי מעלה בכ־3 מיליארד שקל נוספים, כתוצאה מעודפי גביית המסים השנה.

 

כך שבפועל, אחרי קיזוז, נוצר למשרד האוצר חור של כ־1.5-2 מיליארד שקל בהכנסות כתוצאה מהפחתת המסים של כחלון ונתניהו. כל עוד הממשלה לא מקטינה את הוצאותיה במקביל ־ והיא לא ־ המשמעות היא הגדלת הגירעון (ההפרש בין הוצאות הממשלה להכנסותיה) בהיקף של 1.5-2 מיליארד שקל.

 

אלא ששר האוצר מעוניין להימנע מהגדלת הגירעון, גם בשביל לא להרגיז את הגופים הבין לאומיים שמסקרים את המשק הישראלי (דוגמת קרן המטבע הבין לאומית) ואת חברות הדירוג הבין לאומיות, וגם בשביל להימנע מביקורת ציבורית.

 

לשם כך, הנחה כחלון את הפקידים באוצר למצוא פתרון יצירתי, עד שזה נמצא: קרן מס רכוש. הקרן הוקמה בעקבות מלחמת לבנון השנייה והכספים בה נועדו לפצות אזרחים שבתיהם או רכושם נפגעו בשעת חירום. כל שנה מזרימה המדינה לקרן כ־25% מההכנסות ממס רכישה, סדר גודל של כמיליארד שקל, בשנה. מבדיקת "כלכליסט" עולה כי בקרן יש כעת כ־6 מיליארד שקל לאחר שכ-1.5 מיליארד שקל שולמו כפיצויים ישירים ועקיפים לאחר המלחמה בעזה.

 

כעת מתכננים באוצר להשתמש בעודפי הגבייה בשנה הנוכחית בשביל להגדיל באופן חד-פעמי את היקף הכסף שיוזרם מהכנסות המדינה ממסים אל הקרן הזו, ובמקביל להקטין את כמות הכסף שתוזרם לקרן בשנה הבאה. כך, באופן מלאכותי, הכנסות המדינה ממסים בשנה הבאה יוכלו להיות מעט גדולות מכפי שהן אמורות להיות, וכך תקרת הגירעון תוכל להישמר ברמה של 2.9%. בפועל, לולא השימוש בטריק הזה, הגירעון היה צריך להיות גבוה יותר.

 

ההחלטה תעלה לאישור הממשלה ביום ראשון ותהיה כרוכה גם באישור ועדת הכספים בהמשך.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x