$
בארץ

דרעי נוטה להמתין למחליף של דיוויד גילה ולא לאשר בעצמו את מתווה הגז

לדברי שר הכלכלה, גם אם הכנסת תאשר את מתווה הגז, הוא מעדיף שהממונה הבא על ההגבלים העסקיים יאשר אותו. בפגישה עם תא כתבי הכנסת אמר, כי השותפות הקואליציוניות הסכימו שליצמן יהיה השר ה-21 בממשלה. "היתה טעות לא להקים ממשלת אחדות אחרי הבחירות"

אורי תובל 12:3026.08.15

"הנטייה שלי היא שגם אם מתווה הגז יאושר בשבוע הבא בכנסת – ולדעתי יש לכך רוב – שהממונה הבא על ההגבלים העסקיים יאשר אותו”, כך אמר שר הכלכלה אריה דרעי במפגש עם תא כתבי הכנסת שהתקיים הבוקר (ד') בלשכתו. לדבריו, הוא מעדיף שלא להפעיל את סמכותו לפי סעיף 52 ולעקוף את הממונה הפורש, דיוויד גילה. “אני רוצה שהממונה החדש יטפל בזה כמו שגילה היה צריך. צר לי שלא עשינו את זה אז, אבל אם הכנסת תאשר – זה יקל עליו. קשה להאמין שממונה חדש יילך אחורה אחרי מעשה עשוי שהיה בקבינט, בממשלה ובכנסת. גם גילה לא הכריז עליהם הסדר כובל, שום פקיד אחר לא ייקח את הסיכון".

 

לדברי דרעי, הוא שוחח אתמול עם יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן, שאמר לו שאם המתווה מגיע לכנסת – מפלגתו תצביע בעד. עם זאת, דרעי הוסיף כי הוא כלל אינו בטוח שמתווה הגז יגיע להצבעה בכנסת ביום רביעי הבא, “ראש הממשלה עדיין לא החליט", אמר.

 

אריה דרעי אריה דרעי צילום: אלכס קולומויסקי

 

בשיחה גולל דרעי את השתלשלות הטיפול במתווה הגז ותיאר את החלטתו שלא להפעיל את סעיף 52. “חשבתי שיהיה נכון שהשרים האחרים יאשרו זאת – אבל לא ידעתי שזה יסתבך כל כך, אחרת הייתי עושה את זה אחרת", אמר והוסיף, "בכנסת העברנו דברים יותר קשים ואף אחד לא חשב שיש בעיה של 61, ואז התגלה שיש שרים בניגוד עניינים והעניין הסתבך. למה אני לא חותם עכשיו? אם כבר חיכינו כל כך הרבה זמן, וממונה חדש עומד להיכנס – שהוא יעשה את זה”.

 

דרעי אמר שהוא מתחרט על כך שאיפשר לממונה הנוכחי גילה להישאר בתפקידו לאחר שהודיע על התפטרותו. “גם מתוך כבוד אליו וגם כי רק נכנסתי לתפקיד", הסביר. לדבריו, ועדת האיתור לממונה הבא תקום היום או מחר. "הוועדה תהיה שקופה, עם פרוטוקולים. אני מאמין שבתוך חודש יהיה ממונה חדש”, אמר.

 

גורמים בענף האנרגיה הביעו חשש כי אם דרעי לא יחתם על סעיף 52, אישור המתווה יתעכב בשנה עד שנה וחצי. לדבריהם, ממונה חדש יצטרך לתחיל את התהליך הפנימי מתחילתו כולל שימוע לחברות ושימוע ציבורי, והוצאת צו מוסכם חדש. עוד אמרו אותם גורמים, כי במצב כזה החברות עשויות לחוש שהמתווה אינו מבוצע ולפנות להליכים משפטיים.

 

כותרת נוספת שסיפק דרעי נוגעת למבנה הממשלה. לדבריו, שר האוצר משה כחלון הסכים – והדבר מקובל גם על דרעי עצמו – כי אם מועצת גדולי התורה תקבע שסגן שר הבריאות יעקב ליצמן יהפוך לשר, הוא יהפוך לשר ה-21 בממשלה. כזכור, דרעי, כחלון ונפתלי בנט התנגדו למינויו של גלעד ארדן בנוסף ל-20 השרים הנוכחיים. אולם "מתוך הערכה לליצמן, הוחלט שהוא לא יבוא על מכסת שרי הליכוד", אמר דרעי.

 

על תוכנית מע"מ אפס סיפר כי תכנן לפטור ממע"מ 29 מוצרים, אולם בתחילת כהונתו נפגש עם נגידת בנק ישראל קרנית פלוג. "היא אמרה לי שאני משקיע 1.4 מיליארד שקל אבל לכל משפחה שאני רוצה לעזור לה – מדובר ב-20-30 שקל בחודש”, אמר דרעי. "בעצם מלונות וצה"ל הם רוב הצרכנים של המוצרים בפיקוח". לכן, החליט להתרכז במים, חשמל ותחבורה ציבורית – ולעשות זאת בחקיקה על מנת שיהיה קשה לבטל זאת. “ב-2016 יש 700 מיליון שקל לתוכנית וב-2017 יהיה יותר”, אמר.

 

לדבריו, על פי המסתמן מהשיחות שהתקיימו עד כה עם משרד האוצר, "נעשה את זה בהדרגתיות: בחקיקה יעבור שב-2016 המע"מ בתחבורה ציבורית יירד לכל האוכלוסייה ב-50%, וב-2017 יהיה 0% מע"מ. בחשמל ומים – יהיה מע"מ אפס לארבעת העשירונים ה נמוכים מיד ב-2016”. לדבריו, “המנגנון למתן ההנחה קשה. אנחנו בקשר עם משרד הפנים -מי שיש לו הנחה בארנונה בגלל הכנסה, ישלח את האישור לחברת החשמל ותאגיד המים ויקזזו לו את המע”מ”.

 

בנושא הפוליטי אמר דרעי כי "היתה טעות לא להקים ממשלת אחדות לאומית מיד אחרי הניצחון הגדול של נתניהו. אולי זאת טעות שלי, כי חשבתי שליברמן חלק טבעי ממשלת 67 והכנסת הרצוג היתה באה על חשבונו במשרד החוץ. הייתי בהלם שליברמן הודיע שהוא לא נכנס. לא ראיתי את זה קורה". לדבריו, הוא לא רואה סיכוי שליברמן יצטרף עתה לממשלה. לגבי המחנה הציוני אמר כי “הסיכוי להרחבת הממשלה איתם קטן יותר משמעותית ממה שהיה אחרי הבחירות, אבל לא חסר סיכוי. יש רצון מצד שני המנהיגים אבל רצון לבד לא מספיק”.

 

בעניין קצבאות הילדים גילה דרעי כי העדיף לוותר על התשלום הרטרואקטיבי בין מועד הקמת הממשלה במאי למועד העברת התקציב בנובמבר, ולקבל קצבה מלאה. "אני לא נגד התוכנית חיסכון, אבל כשלבן אדם אין מה לאכול אתה חוסך לו כסף? אבל ההתעקשות של ליצמן ברורה לי הוא רצה לקבל את כל מה שהובטח לו".

 

דרעי התייחס בהרחבה גם לסוגיית המסחר בשבת שהולכת והופכת לאחד הנושאים שמעסיקים את הממשלה. "בתוך שנה שנתיים כבר לא יהיה בית מסחר סגור בשבת ואנחנו צריכים להחליט לאן הולכים. אנחנו מעורבים בדיונים על הארכת סוף השבוע ומנסים לגבש הסכמה רחבה של משרדי ממשלה. אבל זה לא פשוט כי מה יהיה במוסדות החינוך? במשרדי הממשלה? כמה שעות עבודה יהיו בשבוע?”, אמר דרעי.

 

"כשר כלכלה אני מדבר על שיטפון של מסחר בשבת – לא בתי קפה אלא חנויות בגדים. מי שלא פותח בשבת לא עומד בתחרות כי בשבת הפדיון גבוה ב-30-40% מיום רגיל. בנוסף אסור להעסיק יהודים ואז או שיהודים מאבדים פרנסה, ומדובר בדרך כלל בעשירונים נמוכים, או שמתחילות רמאויות".

 

דווקא על הנעשה בירושלים אמר כי "זאת הבעיה הכי קטנה. פתיחת בית הקולנוע (יס פלאנט) אינו הפרת הסטטוס קוו, אך המרכולים כן. אבל הבעיה היא אחרת. במתחם שרונה קונסים את מי שלא פותח בשבת. שכל מה שקורה בשרונה זה לא חוקי, אבל אף אחד לא אוכף".

 

יו" ור עדת הכלכלה ח"כ איתן כבל אמר בתגובה להתבטאות דרעי בעניין מתווה הגז, ש"כולנו זוכרים היטב ששר הכלכלה, אריה מכלוף דרעי, הצביע בעד מתווה הגז בממשלה. הגיע הזמן שהוא יחדל מחיפושיו אחר סולמות לרדת מהם ויחליט להיות מי שהוא טוען שהוא – נציג השקופים והשקופות בכנסת.

 

"קודם הוא דרש את אישור מליאת הכנסת לפני שיחתום על סעיף 52, ועכשיו הוא נושא את עיניו אל עבר מינויו של ממונה חדש על ההגבלים העסקיים, מתוך תקווה שהממונה החדש, ייוצר במפעל שבו הרכיבו לו את הדעות הנכונות לגבי המתווה, ושהוא יעשה את מה שפרופ' דיוויד גילה לא עשה, ויאשר את המתווה כפי שהוא. כל הפירוטכניקה הפרלמנטרית שדרעי ונתניהו מתכננים האחד למען השני, נועדה לייצר עטיפה יפה למוצר רע ולאפשר לאריה מכלוף דרעי לצאת טוב מכל הסיפור. אריה – תייצג את הבוחרים שלך ולא את האינטרסים של חברות הגז".

 

ליאור גוטמן השתתף בהכנת הידיעה

בטל שלח
    לכל התגובות
    x