$
בארץ

כחלון נפגש עם התעשיינים כדי לדון על ההאטה בצמיחת המשק

על רקע נתוני הצמיחה המדאיגים והירידה ביצוא, שר האוצר ונשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש הודיעו היום על הקמת צוותים משותפים לטיפול בהאטה

עמרי מילמן 20:5023.08.15

שר האוצר משה כחלון דיון נפגש היום עם נשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש - בעקבות נתוני המאקרו החלשים שפורסמו באחרונה. השניים הודיעו כי יקימו צוותים משותפים להתאחדות ולאגף התקציבים ולאגף החשב הכללי באוצר במטרה לחזק את התעשייה והיצוא בישראל. בדיון נכחו גם יו"ר מכון היצוא גבאי רמזי וצמרת האוצר. לפי גורמים שנכחו בדיון, ההתאחדות לא באה בדרישות לאוצר אלא מעוניינת לבחון עמו פתרונות לבעיה.

 

הכלכלן הראשי באוצר הודיע היום כי "הצמיחה בישראל גבוהה רק מצרפת (עם 0%) ויפן (עם צמיחה שלילית של 1.6%), בעוד שיתר מדינות ה־OECD עם צמיחה גבוהה יותר. גם בגוש היורו נרשמה האטה ברבעון השני, אך הצמיחה בו עדיין גבוהה יותר מאשר בישראל (1.3%)". עוד הוא ציין כי בארה"ב נרשמה האצה משמעותית בקצב הצמיחה ברבעון השני (2.4%), וככל הנראה "הפד יעלה את הריבית בחודש הבא".

 

לפי נתוני הלמ"ס מהשבוע שעבר, הצמיחה ברבעון הקודם עמדה על 0.3% בלבד. כמו כן, בחודש שעבר הוציא הכלכלן הראשי סקירה ובה ניסה להסביר מדוע נחלש היצוא. כלל היצוא צמח ב־3 השנים האחרונות בקצב ממוצע של 1.8% – כמחצית מקצב התרחבות הסחר העולמי באותה תקופה ופחות מקצב הגידול של התוצר בישראל.

 

שרגא ברוש שרגא ברוש צילום: רותם מלנקי

 

 

כאשר מסתכלים רק על הירידה החדה בצמיחה ברבעון הקודם, נראה כי הסיבה העיקרית לה היא היצוא. אולם כדי להבין את הירידה, צריך להפריד בין יצוא הסחורות ליצוא השירותים.

 

עיקר הירידה בסחורות הוא בכימיקלים — הן בגלל הירידה במחירים והן בגלל השביתה של כי"ל. הירידה ביצוא השירותים ככל הנראה יותר חשובה. מאמצע 2014 הסעיף שמוביל ביצוא שירותים הוא סעיף "אחרים", שכולל את שירותי המחקר ופיתוח, התוכנה והפיננסיים, שהם למעשה הקטר של המשק. קטר זה נחלש כבר כשנה, וזה צריך להטריד את מקבלי ההחלטות לא פחות, אם לא יותר, מהירידה ביצוא הסחורות.

 

לפי האוצר, מלבד התחזקות השקל, הסבר מרכזי להיחלשות הייצוא הוא שחיקה בתחרותיות המשק ביחס למדינות אחרות. אחד ההסברים המרכזיים הוא הגידול בעלות עבודה ליחידת תוצר, שעלתה משמעותית בשנים האחרונות בעוד שבמדינות מפותחות אחרות נותרה יחסית ללא שינוי.

 

בשבוע שעבר התקיים דיון פנימי באוצר ובסופו הנחה כחלון את ראשי האגפים לנתח את הסיבות לירידה בצריכה הפרטית ולהמליץ על דרכים להגדיל את היצוא וליצור מנגנוני צמיחה. עם זאת תחזיות האוצר לשנה ולשנה הבאה נותרו על 3.1% השנה ועל 3.3% ב־2016. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x