$
בארץ

האוצר ממשיך לבצע עסקאות גידור ועוזר לבנק ישראל להחליש את השקל

היום בוצעה עסקת גידור דולר-שקל ב-60 מיליון דולר; בארבעת הימים האחרונים בוצעו עסקאות גידור דולר-שקל בסכום כולל של 280 מיליון דולר, ושתי עסקאות גידור יורו-שקל בסכום כולל של 100 מיליון יורו

אמנון אטד 12:0721.08.15
החשבת הכללית במשרד אוצר מיכל עבאדי-בויאנג'ו ממשיכה לבצע עסקות גידור על שער השקל. היום (ו') ביצע האגף שבראשו היא עומדת עסקת גידור דולר-שקל נוספת בסכום של 60 מיליון דולר. בסך הכל ביצע האוצר בארבעת הימים האחרונים כמה עסקות גידור דולר-שקל בסכום כולל של 280 מיליון דולר, ושתי עסקאות גידור יורו-שקל בסכום כולל של 100 מיליון יורו. עסקאות הגידור של הימים האחרונים באות בהמשך לארבע עסקאות גידור דולר-שקל בהיקף כולל של 240 מיליון דולר שביצע אגף החשבת הכללית לפני חודשיים.

 

 

 

במסגרת עסקאות הגידור ממירה למעשה המדינה חלק מהחובות שלה הנקובים במטבע חוץ, במקרה של ישראל ביורו ובדולר, בחובות הנקובים בשקלים. בדרך זו היא מקטינה את החשיפה שלה לשינויים עתידיים בשער החליפין של השקל, וזאת במטרה לצמצם את החשיפה של תיק החוב הממשלתי לשינויים אפשריים בשער החליפין של השקל.

 

 

 צילום: טל שחר

 

בפועל, מה שאגף החשב הכללי באוצר עושה בימים האחרונים הוא ניצול שערם הנמוך של היורו ושל הדולר מול השקל כדי לקחת חלק קטן מהחוב הממשלתי שנמצא באחריותו ונקוב במטבע חוץ ולקבע אותו בשקלים. זאת ככל הנראה על סמך ההערכה של ראשי האגף שהירידות ביורו ובדולר מול השקל די מיצו את עצמן.

 

מטרתן העיקרית והרשמית של עסקות הגידור שמבצע האוצר היא אומנם להמיר חלק מחובות המדינה במטבע חוץ לחוב שקלי, אולם במקביל הן גם מאלצות את הגופים שאיתם נעשות העסקות לרכוש בשוק מטבע חוץ ובכך הן מסייעות להחלשת השקל. כתוצאה מכך עסקות הגידור הן למעשה שווה ערך לרכישת מטבע חוץ, כאשר מי שרוכש בפועל את המט"ח הוא כאמור לא משרד האוצר אלא הגוף שמולו הוא מבצע את אותן עסקות גידור.

 

 

 

בשל עובדה זו, ההערכות בשוק ההון הן שההתעוררות שנרשמת בימים האחרונים בשוק מטבע החוץ והעליות הנאות שנרשמות בשערי הדולר והיורו מול השקל נובעות לפחות בחלקן מאותן עסקאות גידור שמבצע אגף החשבת הכללית באוצר. עבאדי-בויאנג'ו אמרה היום כי "אגף החשב הכללי מיישם את תכנית הגידורים על החוב במטבע זר בצורה אינטנסיבית, במטרה להגביר את הוודאות ולצמצם את החשיפה לשינויים בשערי מטבע חוץ. אנשי יחידת החוב באגף מנצלים את תנאי השוק ובכלל זאת את שערי החליפין שתומכים בביצוע עסקאות אלו".

 

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x