$
בארץ

צפירת הרגעה או טעות חוזרת? המדד המשולב למצב המשק עלה ביולי ב-0.3%

אחרי פרסום הלמ"ס על ההאטה במשק לרבעון שהסתיים ביוני, משמיע היום בנק ישראל צפירת הרגעה בנתון מעודכן יותר. אלא שיש לקחת אותו בערבון מוגבל, לאחר ששתי ההערכות הקודמות שלו היו אופטימיות מדי

אמנון אטד 12:3919.08.15

שלושה ימים אחרי פרסום הלמ"ס על מצבו הקשה של המשק, משמיע היום (ד') בנק ישראל סוג של צפירת הרגעה: המדד המשולב למצב המשק עלה ביולי ב-0.3%. ביום ראשון העריכה הלמ"ס כי המשק צמח ברבעון השני של השנה בשיעור שנתי אפסי של 0.3% בלבד. זאת לעומת שיעורי צמיחה בשיעור שנתי של 2% ברבעון הקודם ושל 3.3% ברבעון המקביל בשנה שעברה. בתוצר של הסקטור העסקי נרשמה ברבעון השני של השנה אף צמיחה שלילית, בשיעור שנתי של מינוס 1%. התרגום של המונח "בשיעור שנתי" לשינוי רגיל מראה שהצמיחה האמיתית ברבעון השני, בהשוואה לרבעון הקודם, הסתכמה ב-0.07% בלבד.

 

המדד המשולב, עליו מדווח בנק ישראל היום הוא נתון מעודכן יותר, והרבה יותר מעודד. הוא מחושב מדי חודש על ידי חטיבת המחקר של בנק ישראל, מורכב מכמה סעיפי משנה שמייצגים היבטים שונים של הפעילות במשק. חשיבותו העיקרית של המדד היא ביכולתו לאבחן בזמן אמת את רמת הפעילות ואת התפניות בפעילות הכלכלית במשק. לכן עליית המדד המשולב בחודש יולי יכולה אולי להעיד שהנתונים החלשים של הרבעון השני שעליהם דיווחה הלמ"ס היו רק אפיזודה חולפת, וכי המשק חוזר לפעילות כלכלית סבירה.

 

צמיחה. המצב לא גרוע כפי שחשבו? צמיחה. המצב לא גרוע כפי שחשבו? צילום: SHUTTERSTOCK

 

לאור העובדה ששתי הודעות המדד הקודמות של הבנק התנפצו אל המציאות שפרסמה הלמ"ס, גם להודעה שפרסם הבנק היום יש להתייחס בערבון מוגבל. לדברי בנק ישראל היום, "עליית המדד המשולב ביולי דומה לקצב גידולו הממוצע של המדד בחודשים האחרונים". בחודש שעבר דיווח הבנק כי המדד המשולב עלה ביוני ב-0.4%, בהמשך לעלייה של 0.3% שנרשמה בו בחודש מאי. עלייה חודשית בשיעור כזה, הסביר אז בנק ישראל, גבוהה מעט מקצב העלייה הממוצע של המדד המשולב בחודשים האחרונים. וזאת כאמור כאשר השבוע התברר מנתונים רשמיים של הלמ"ס כי הרבעון השני של השנה היה אחד החלשים שידע המשק, והפעילות בו חזרה למעשה לרמתה ברבעון האבוד של מבצע צוק איתן.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x