$
בארץ

כצפוי: מדד יולי עלה ב-0.2%; הערכות - בנק ישראל לא יוריד ריבית

למרות העלייה שנרשמה במדד החודש שעבר, האינפלציה בפועל המחושבת 12 חודשים לאחור, ממשיכה להיות שלילית, בשיעור של מינוס 0.3% והיא נמצאת לכן עדיין מתחת לגבול התחתון של תחום יעד האינפלציה שקבעה הממשלה (1%-3%)

אמנון אטד 14:0014.08.15

מדד חודש יולי שפרסמה היום (ו') הלמ"ס עלה כצפוי ב- 0.2%. למרות העלייה שנרשמה במדד החודש שעבר, האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור (מדד יולי 2015 לעומת מדד יולי 2014), ממשיכה להיות שלילית, בשיעור של מינוס 0.3%, והיא נמצאת לכן עדיין מתחת לגבול התחתון של תחום יעד האינפלציה השנתי שקבעה הממשלה (3%-1%). לעומת זאת קצב האינפלציה בארבעת החודשים האחרונים, על פי נתוני המגמה, משקף כבר עליית מחירים, בשיעור שנתי של 0.6%.

 

לעליית המדד בחודש שעבר תרמו בעיקר העליות בסעיפי התצרוכת הבאים: ירקות טריים (3.9%), דיור (1%), תחבורה (0.5%) נסיעה לחו"ל (9.6%) וסיגריות וטבק (3%). עליות אלה קוזזו בחלקן על ידי ירידות עונתיות במחירי ההלבשה וההנעלה (6.6%) ובמחירי הפירות הטריים (1.8%) וכן ירידות במחירי החלב ומוצרי חלב (2%) ובמחירי הריהוט והציוד לבית (0.8%).

 

סעיף הדיור, שהוא הסעיף בעל המשקל הגדול ביותר בסל מדד המחירים לצרכן, עלה כאמור בחודש שעבר ב-1%. מדד שירותי דיור בבעלות הדיירים, המודד למעשה את השינויים בחוזי שכירות חדשים שנחתמו בחודשיים האחרונים לעומת חוזים שנחתמו בחודשים המקבילים בשנה שעברה, עלה ביולי ב-0.9%, בהמשך לעלייה של 0.4% שנרשמה בחודש הקודם. מדד שכר הדירה בחוזים מתחדשים עלה בחודש שעבר בשיעור מתון הרבה יותר של 0.1% בלבד.

 

מחירי הדירות בפועל, שאינם כלולים בחישוב מדד המחירים לצרכן, עלו בחודשים מאי-יוני לעומת החודשיים הקודמים ב-0.8%. כתוצאה מכך מחירי הדירות גבוהים כעת ב-4.4% ממחיריהן הממוצעים בתקופה המקבילה בשנה שעברה, לעומת עליית מחירים שנתית של 3.4% שעליה דיווחה הלמ"ס בחודש שעבר.

 

דוכן מלפפונים בסופרמרקט במגדל העמק דוכן מלפפונים בסופרמרקט במגדל העמק צילום: נמרוד גליקמן

 

מדד יולי לא אמור להשפיע על החלטת הריבית לחודש ספטמבר. ההערכה לכן היא שחברי הוועדה המוניטרית של בנק ישראל יחליטו בסוף החודש להשאיר את הריבית חודש נוסף ללא שינוי, בנקודת השפל של 0.1%. זאת בעיקר בשל ההערכה של בנק ישראל שהאינפלציה במשק צפויה לשוב אל תוך תחום היעד שקבעה הממשלה במהלך השנה הקרובה גם ללא נקיטת מהלכים דרסטיים בתחום הריבית.

 

יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון: "חשוב לציין שלפי סקר הדיור (מדד נפרד שלא נכנס למדד מחירים לצרכן) מחירי הדירות לרכישה עלו ב-0.8% בסקר האחרון ו-4.4% ב-12 החודשים האחרונים, האצה מ-3.4% לפני חודש. מדד מעט גבוה והאצה במחירי הדיור תומכים ביציבות בריבית בסוף החודש".

 

רו"ח בועז צליח, מנכ"ל של בית ההשקעות טופ אלפא: "נראה כי השפעת הצריכה הפרטית והמשך הגידול בביקוש בשוק הדיור על עליית המחירים הייתה חזקה יותר מאשר השפעה הירידה במחירי הסחורות, ובפרט הירידה במחירי הנפט בחודש יולי. נדמה כי בשוק התחילה להתבסס ההבנה כי הריבית במשק לא תרד יותר מתחת לרמתה הנוכחית, בפרט לאחר שבנק ישראל הוסיף בדו"ח היציבות הפיננסית כי החזקת הריבית ברמה נמוכה לאורך זמן מהווה סיכון למשק, וכי הצהרתה של הנגידה בנוגע לאי שימוש באמצעים מוניטריים נוספים לא הייתה לשווא".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x