$
בארץ

פיצוץ בשיחות עם חברות הגז על שינוי המתווה; שטייניץ: "הציבו תנאים שלא יכולנו לקבל"

ראשי נובל אנרג'י החליטו לנטוש את השיחות ולחזור לארה"ב. סלע המחלוקת: בהמשך לשקט הרגולטורי שהובטח במשך עשור, נובל דורשת כי גם הכנסת לא תחוקק חוקים בנושא. הצדדים קרובים לסיכום בסוגיית המחירים ואבני הדרך

שאול אמסטרדמסקי 07:4211.08.15

שר האנרגיה יובל שטייניץ הודיע לפני זמן קצר באופן רשמי על פיצוץ במגעים מול חברת נובל אנרג'י האמריקנית במגעים על מתווה הגז.

 

על פי שטייניץ, "לצערי השיחות הקדחתניות של הצוות הבינמשרדי מול חברות האנרגיה עלו לפנות בוקר על שרטון, ומשלחת בכירי נובל אנרג׳י נמצאת בדרכה חזרה לארה"ב". בימים האחרונים נפגשו שטייניץ והפקידים עם סגן נשיא נובל אנרג׳י שהגיע לישראל ואנשיו במטרה להגיע להסכמה סופית על מתווה הגז.

מבירור שערך "כלכליסט" עולה כי בסוגיית המחירים, נציגי הממשלה וחברות הגז קרובים להסכמה כי צרכני גז שירצו בכך, יוכלו להצמיד את מחיר הגז שהם רוכשים לעלות ייצור החשמל, דבר שעשוי להוביל לירידת מחיר הגז אל מתחת ל-5 דולר ליחידת אנרגיה. בסוגיית אבני הדרך לפיתוח מאגר לווייתן, הצדדים קרובים לסיכום כי שתי אבני הדרך יהיו שנה וחצי וחמש שנים מיום ההסכמה על מתווה הגז וכי במידה שחברות הגז לא יעמדו באבני הדרך, הממשלה תהיה רשאית לבצע שינויים רגולטוריים, למרות הסכמתה לשקט רגולטורי לעשר שנים.

 

הממשלה דרשה להכניס שני שינויים עיקריים במתווה הגז. הראשון הוא קביעת אבני דרך לפיתוח מאגר לוויתן שיחייבו את השותפות במאגר, אחרת יוטלו עליהן סנקציות. השנייה היא סוגיית המחיר. משרד האוצר דרש להכניס מגבלת מחיר נוספת, שהייתה מורידה במשהו את המחיר שנקבע במתווה המקורי. במקביל, המדינה טענה כי לולא יושגו הסכמות בנושאים אלה, המדינה לא תוכל להעניק לחברות הגז יציבות רגולטורית לעשר שנים, כפי שהתחייבה במתווה המקורי.

 

מאגר תמר מאגר תמר צילום: יח"צ

 

על פי שטייניץ, "בסוגיית אבני הדרך לפיתוח לווייתן ובסוגיית המחירים הושגה התקדמות מסוימת. אולם בסוגיית הבטחת היציבות הוצגו בפנינו תנאים שלא יכולנו לקבלם". שטייניץ לא פירט אילו תנאים אולם הוסיף כי "מאחר שפיתוח מאגרי הגז הוא בעל חשיבות כלכלית ואסטרטגית מכרעת למדינת ישראל, הדיאלוג בין הצדדים יחודש בימים הקרובים".

 

הפיצוץ לפנות בוקר היה על פסקת היציבות במתווה. הממשלה התחייבה כי במשך עשור לא תיזום כל שינוי רגולטורי ואף תבלום חקיקה פרטית בנושא. הדבר לא סיפק את נציגי נובל אנרג'י שדרשו כי גם הכנסת מיוזמתה לא תחוקק חוקים בנושא במשך עשר שנים. נציגי הממשלה לא הסכימו לכך, משום שהכנסת היא הריבון והממשלה לא יכולה למנוע ממנה ליזום חוקים, ועל כך התפוצצו המגעים.

 

אתמול (ב') נגידת בנק ישראל התייחסה לראשונה למתווה הגז והביעה תמיכה בו, המשולבת בביקורת. היא ואמרה "למרות שהוא לא אידיאלי, בנק ישראל תומך במתווה". עוד סייגה כי "חשוב שייקבעו בו אבני דרך להתקדמות בפיתוח לווייתן ושיוחלט על הצעדים שיינקטו במידה וקצב הפיתוח לא יהיה בהתאם למוסכם". זאת לאחר שבסוף חודש יוני אמרה הנגידה כי היא לא בטוחה שהיא מכירה את כל פרטי המתווה, כיוון שלא היתה שותפה למשא ומתן.

 

בסוף השבוע שר האוצר משה כחלון התייחס להימנעותו מעיסוק בסוגיית הגז עקב קשריו עם קובי מימון, בניגוד להבטחתו מלפני הבחירות: "איכזבתי כמה אנשים בנושא מתווה הגז, צר לי על כך". הוא העריך כי יבוצעו שינויים במתווה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x