$
בארץ

בעקבות שבירת שיאי הביקוש לחשמל: חברת החשמל חזרה להשתמש בסולר

עיכוב שדרוג מערכת ההולכה של הגז אילץ בימים האחרונים את חברת החשמל לחזור להשתמש בסולר היקר והמזהם במקביל לפחם ולגז. האם תעריף החשמל שוב בדרך להתייקר?

ליאור גוטמן 21:0903.08.15

גל החום שפוקד את מדינת ישראל גרם לשבירת שיאי הצריכה במשק פעמיים: לאחר שאתמול (א') דיווחה חברת החשמל על ביקוש שיא של 12.52 אלף מגה-וואט (גידול של כ-5% ביחס לשיא הקודם, שנקבע בינואר 2015), היום נשבר שיא החשמל שנית והגיע לכ-12.8 אלף מגה-וואט. למזלה של החברה, היא לא נשאה לבד במעמסת ייצור החשמל - חלקו של הסקטור הפרטי במערך הייצור הגיע לכ-23%.  

אלא שבעקבות הביקוש החריג לחשמל השתנו שני דברים מהותיים. ראשית, חברת החשמל נאלצה לשנות את תחזיות הביקוש שלה, ולהעלות אותן שנית לאחר שרק בחורף האחרון הן ירדו. מה שעוד השתנה הוא תמהיל הדלקים של המשק: ממידע שהגיע ל"כלכליסט" עולה שחלקו של הגז בייצור הכללי (גז טבעי או גז נוזלי) הגיע לכ-58%, ואילו חלקו של הפחם לכ-32%. מדובר בשני הדלקים שמרכיבים בימי השגרה את עיקר סל הדלקים של משק החשמל, אולם בימי החום האחרונים נוסף דלק חדש/ישן והוא - הסולר. ביממה האחרונה תפס הסולר כ-8% מהייצור. שאר ההיצע (2%) הגיע מאנרגיות מתחדשות (סולארי).

 

מנכ"ל חברת החשמל עופר בלוך מנכ"ל חברת החשמל עופר בלוך צילום: מיכאל קרמר

  

מדוע משק החשמל חזר להשתמש בסולר? בדיקת "כלכליסט" מעלה שנכון לאוגוסט 2015 חברת החשמל, כמו גם כל המשק, היה אמור ליהנות מתוספת גז הודות להתקנת מדחסים (בוסטרים) במערכת הולכת הגז של מאגר תמר, כאלו שהיו אמורים להעלות את הספק ההולכה בקרוב ל-20%. אלא שהשדרוג לא הושלם, וקיים בכלל ספק אם הוא יעבוד במלואו לאורך חודש אוגוסט, וזאת בשל הצורך להריץ את המערכת ולבצע תיקונים טכניים אחרונים על ידי שותפות תמר.

 

כתוצאה מכך, חברת החשמל, כמו כל המשק, נאלצים להישען על צנרת גז בודדת שהשדרוג שלה היה אמור לעבוד כבר בשטח. השורה התחתונה: משק החשמל חזר להשתמש בסולר יקר ומזהם, ובמידה והשימוש בו יהיה ארוך וממושך לאורך שבועות ארוכים יוביל הדבר לעלייה של תעריף החשמל.

 

מבקר המדינה מתח ביקורת

 

נושא מערכת ההולכה של הגז והזנחתה זכו  לביקורת נוקבת בדו"ח מבקר המדינה יוסף שפירא שפורסם רק בחודש שעבר, אז גילה המבקר שתוכניות ממשלתיות, כמו גם סגירה מול שותפות תמר להקמת צנרת הולכה שניה, פשוט נעלמו מהראדאר.

 

מה קרה לצינור הגז השני שהיה אמור להגיע? תלוי את מי שואלים. במקור, החלטת הממשלה מיוני 2013 קבעה שעל שותפות תמר להקים צינור נוסף, אבל זה לא קם. בסביבת שותפות תמר מסבירים שהצנרת הייתה אמורה לכלול גם מאגר לאחסון גז במאגר ים תטיס, אולם דו"ח מבקר המדינה הוכיח שהיא נמנעה מלעשות זאת. 

 

במשרדי הממשלה השונים טוענים שגם אם לא התעקשו על הקמת צנרת שניה בעבר יש צורך לחייב את חברות הגז להקים חיבור שני ממאגר תמר לחופי ישראל כבר בשנים הקרובות. הנושא נידון בין הצדדים ובינתיים לא נמצא פתרון.

  

מנובל אנרג'י נמסר בתגובה ש"החברה נמצאת בשלבים הסופיים של עבודות השדרוג, ואלה יושלמו בזמן הקרוב".

 

מחברת החשמל נמסר בתגובה: "מאחר ואירועי מזג אויר קיצוני התרחשו בעבר ויתרחשו בוודאות גם בעתיד ומאחר ומערכת החשמל צריכה להיות מסוגלת להתמודד עם אירועים כאלה בתכנון פיתוח מערכת הייצור ומערכת המסירה חברת החשמל מעדכנת את התחזית אחת לכמה זמן . התחזית האחרונה שהוגשה לא מכבר לבחינה עמדה על תנאי עומס חום של 47 מעלות וצריכת שיא קייצי של כ-12.775 מגה-וואט . החברה תלמד את האירוע ותעדכן בהתאם".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x