$
בארץ

הערכות: הממשלה תנסה לאשר את מתווה הגז המשופר עד ה-9.8

ההצבעה על המתווה נדחתה בשבועיים לאחר שהמשנה ליועמ"ש הבהיר כי לממשלה לא ניתן די זמן לעבור על חומרי השימוע הציבורי. עם זאת, השינוי היחיד הצפוי במתווה הוא מחיר הגז, שממילא יירד באוגוסט בשל נוסחת החישוב שלו

ליאור גוטמן ואורי תובל 20:5528.07.15

הממשלה תנסה לאשר את המתווה המשופר להגברת התחרות בענף הגז עד ל־9 באוגוסט. כך מעריכים במשרד האנרגיה. התאריך נקבע לאחר שקלול לוחות הזמנים שנותר כדי לקיים מו"מ מול חברות הגז ולהגיע מולם להבנות על הנוסח הסופי, שאינו צפוי לכלול שינויים דרמטיים ביחס למתווה שפורסם.

 

 

 

ההצבעה על המתווה בממשלה היתה אמורה להתקיים אתמול (ב'), אולם המשנה ליועמ"ש לממשלה אבי ליכט הודיע כי הוא לא יוכל להגן על החלטה להביא להצבעה את מתווה הגז החדש, משום שמשרדי הממשלה קיבלו רק יום וחצי לעבור על כל החומר שהוצג בשימוע הציבורי. הישיבה שתכנן ראש הממשלה היתה אמורה להתחיל ב־9 בערב, אבל נתניהו עיכב את הפקידים במשך למעלה משעתיים מחוץ למשרדו, עד שקרא להם לדיון שארך פחות משעה, שבסופו הפורום הבכיר שכלל את נתניהו, שר האנרגיה יובל שטייניץ, מנכל משרד רה"מ אלי גרונר וליכט והחליטו על הדחייה.

 

 

נתניהו ושטייניץ נתניהו ושטייניץ צילום: אלכס קולומויסקי

 

בתגובה נציגי דלק ונובל אנרג'י, ששהו במצרים כדי לסגור את הקצוות בהסכמים למכירת גז, קיצרו את שהייתם וחזרו כבר בערב לישראל. האתגר העיקרי של שטייניץ יהיה לרתום את נובל לשינויים במתווה, משום שעד כה נציגיה סירבו לשמוע בכלל על פתיחתו מחדש.

 

שטייניץ מתכנן להיפגש עם נציגי החברות בעצמו ולבשר להם כי המדינה מתכוונת להוריד את מחיר הבסיס של עסקאות הגז, שנקבע במתווה הקודם על 5.4 דולר ליחידת אנרגיה. אף כי עדיין לאיזו רמה יירד המחיר, משרדי האנרגיה והאוצר רוצים להציג הישג שגם שר הכלכלה אריה דרעי יוכל למכור - כלומר לרדת מתחת ל־5 דולר ליחידת אנרגיה.

 

עם זאת, "ההסכמה" להוריד את המחיר של הגז בכמה עשרות סנטים אינה באמת שינוי מהמתווה הנוכחי, שבו נקבע שמחיר הגז לא יעלה על ממוצע העסקאות במשק. ממוצע זה, שעמד ברבעון הראשון של 2015 על 5.4 דולר ליחידת אנרגיה, צפוי לרדת מתחת ל־5 דולר באוגוסט. הסיבה לכך היא שתחנות הכוח הפרטיות מחוייבות להצמיד את מחירי הגז שלהם למחיר החשמל במשק, שישה חודשים אחרי שהוא נקבע. בפברואר ירד תעריף החשמל בכ־11%, ולכן באוגוסט מחיר הגז של תחנות הכוח הפרטיות צפוי לרדת.

 

בשורה התחתונה, הממשלה תוכל להתהדר בהורדת מחירים, מבלי שתשנה ולו פסיק במתווה הגז.

 

סוגיית הפיקוח על המחירים, שהיתה משאת נפשם של פקידי האוצר, צפויה לרדת מהשולחן. במשרד רה"מ מסבירים כי הטלת פיקוח, אפילו כסנקציה על אי פיתוחו של מאגר לווייתן, תעניש על הדרך את המתחרה החדש שירכוש את כריש ותנין.

 

 

 

נושא שני שבדרך להתמסמס הוא סוגית הסנקציות על נובל אנרג'י, אם לא תפתח את לווייתן. גורמים במשרד האנרגיה מסבירים כי בשטר ההחזקה של לוויתן (רישיון הפקת הגז) כבר נכללות סנקציות שמאפשרות אפילו להלאים את המאגר, כך שאין סיבה להוסיף כאלה גם במתווה להגברת התחרות.

 

במשרד האנרגיה לא מוטרדים מדחיית הדיון בממשלה. לטענתם בעוד שבוע, מקסימום עשרה ימים, הדיון יסתיים, ואז הכנסת תוזמן לישיבה מיוחדת באמצע הפגרה, ולא יהיה צורך לאסוף חתימות כדי לגרור את חברי הכנסת להצביע.

 

לא מחכים למתווה הגז

 

בתוך כך יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ איתן כבל (המחנה הציוני) ויו"ר השדולה הסביבתית ח"כ דב חנין (הרשימה המשותפת) יגישו מחר הצעת חוק פרטית שעיקרה הגנה על המים הכלכליים של ישראל. מדובר בהצעת חוק שנוסחה בעזרת אדם טבע ודין ועיקרה הקמת רשות ים חדשה שתופקד על הניהול הכולל של משאבי הים.

 

הרשות החדשה תהיה עצמאית ותזכה לתקציב נפרד. עוד היא תכין תוכנית ימית לאומית שתכלול מטרות כלליות בשימור הסביבה, כמו גם תוכנית מתאר ארצית למרחב ים תיכון לניהול משאבי הטבע, לרבות גז או נפט.

 

מנכ"ל אדם טבע ודין, עו"ד עמית ברכה, אמר ש"בשבועות האחרונים אנו עדים לחולשה הגדולה של המדינה המתכופפת אל מול בעלי ההון במתווה גז באופן שמזיק לאינטרס הציבורי הרחב. מכבש הלחצים של אינטרסים שונים, בין אם אלה קידוחי גז, חיפושי נפט, דיג מסיבי, מתקני התפלה, הקמת תשתיות שונות ועוד מהווה איום אמיתי על הסביבה הימית בישראל ואילו החקיקה הנוכחית מפוזרת וחלשה ביכולתה להגן על משאב טבע חשוב זה. הצעת החוק להגנת הים נועדה לשנות מגמה זו ובאמצעות רשות ים עצמאית וחזקה נוכל להבטיח את הניהול וההגנה על משאב הים עבורנו ולמען הדורות הבאים".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x