$
בארץ

כחלון לוחץ על וינשטיין: החזר את נתוני האשראי לחוק ההסדרים

במשרד האוצר חוששים שהניסיון לפתוח לתחרות את שוק האשראי הצרכני יידחה לתקופה ארוכה, לאחר שהיועץ המשפטי לממשלה העביר למסלול חקיקה מלא את ההצעה לחייב את הבנקים לחשוף את נתוני האשראי של לקוחותיהם

תומר ורון 22:5025.07.15

במשרד האוצר, ובעיקר העומד בראשו משה כחלון, לא אהבו את החלטתו של היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין להוציא מחוק ההסדרים את מאגר נתוני האשראי הקמעונאי, ובסוף השבוע הפעילו עליו לחצים לשנותה. באוצר מבינים שהוצאת החוק מחוץ להסדרים פירושה דחייה ארוכה של כל ניסיון אמיתי לפתוח לתחרות את שוק ההלוואות הצרכניות, בעיקר על רקע מציאות קואליציונית שברירית של ממשלה בת 61 ח"כים. באוצר ביקשו ממשרד המשפטים לשקול בשנית את ההחלטה, ותשובה אמורה להתקבל במהלך השבוע הקרוב.

 

וינשטיין קבע בסוף השבוע האחרון כי חוק הקמת מאגר נתוני האשראי, שנועד למתן את ריכוזיות הבנקים, לא ייכנס לחוק ההסדרים של התקציב הקרוב. במילים אחרות, מדובר במסמוס של החוק בשלב זה: החוק לא יזכה לעבור בהליך מזורז, אלא יצטרך לעבור מסלול חקיקה מלא של קריאה ראשונה, דיון בוועדת הכספים, קריאה שנייה ושלישית בכנסת. ההערכות הן כי הדחייה נובעת מכך שמדובר במהלך מורכב עם חשש לצנעת הפרט ולכן מצריך בחינה מעמיקה יותר מאשר ההליך במזורז של חקיקת חוק ההסדרים.

 

אין זו מכה קלה בכנף לניסיון להפחית את הריכוזיות באשראי הקמעונאי, אלא מהלומה של ממש. מדובר בחדשות רעות עבור התחרות בשוק האשראי הצרכני הצומח, ועבור שר האוצר משה כחלון, שחרט על דגלו את קידום התחרות במערכת הבנקאית.

 

יהודה וינשטיין יהודה וינשטיין

זה כשנה שוועדה בינמשרדית, בראשות סגן ראש המועצה הלאומית לכלכלה מוריס דורפמן, דנה בנושא הקמת מאגר נתוני אשראי, וכחלון פעל עם כניסתו לתפקיד לקידום המאגר והכניס את הקמתו בהסכמים הקואליציוניים שעליהם חתמה מפלגתו. לאחר שבימים האחרונים הבין כחלון שהוצאתו של חוק המאגר מחוק ההסדרים היא אפשרית, הוא הציע להוריד מספר יוזמות אחרות מחוק ההסדרים, ובלבד שחוק נתוני אשראי לא ייפגע.

הדו"ח הסופי של ועדת דורפמן כבר מוכן לפרסום, ורק ממתין כעת להחלטה בנוגע לגוף המדיני שיפקח על המאגר ועל תפעולו, שכן גם בנק ישראל וגם משרד האוצר מעוניינים שפעילות המאגר תהיה נתונה לסמכותם.

 

מאגר נתוני אשראי אמור להוות את התשתית לעידוד התחרות בשוק האשראי לעסקים קטנים ולמשקי בית, שנשלט רובו ככולו בידי המערכת הבנקאית. מאגר כזה נועד לשבור את מונופול המידע שיש לבנקים על הלווים השונים: על פי הצעת החוק, הבנקים יחויבו לחלוק את המידע הזה עם גופים פיננסיים חדשים בשוק ההלוואות, דבר שיסייע להם להעריך את הסיכון שבהלוואה ולהציע ריביות בהתאם.

 

חוק נתוני אשראי הקיים הוא חוק נכה שנחקק ב־2002, ובעקבותיו הוקם מאגר שכולל רק מידע שלילי על התנהלות פיננסית של לקוחות, כגון צ'קים שחזרו, חשבונות שנחסמו וכדומה, כלומר נאסף מידע רק על כ־10% מהאוכלוסייה שנכנסים ל"רשימה שחורה". כל יתר האוכלוסייה אינו מקבל שום דירוג אשראי.  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x