$
בארץ

החוק להסדרת מעמדה של החטיבה להתיישבות אושר בטרומית

הצעת החוק מכשירה את התנהלותה הנוכחית של החטיבה להתיישבות, וקובעת שהממשלה תוכל להמשיך להעביר אליה תקציבים. ח"כ סתיו שפיר הגישה הצעת חוק להפיכת החטיבה לאגף ממשלתי

אורי תובל 19:1422.07.15
הכנסת אישרה בקריאה טרומית את הצעת החוק של בצלאל סמוטריץ' המסדירה את מעמדה של החטיבה להתיישבות בהסתדרות הציונית, ברוב של 65 תומכים לעומת 41 מתנגדים. הקואליציה נהנתה גם מתמיכה של נציגי ההתיישבות העובדת באופוזיציה - איתן ברושי ודני עטר ממפלגת העבודה וחיים ילין מיש עתיד, כמו גם מתמיכת חברי הכנסת של ישראל ביתנו שנכחו בהצבעה.

 

הצעת החוק מכשירה את התנהלותה הנוכחית של החטיבה להתיישבות, וקובעת שהממשלה תוכל להמשיך להעביר אליה תקציבים ולהטיל עליה משימות התיישבותיות. החוק גם מתיר לחטיבה להקצות משאבים, לפרסם מכרזים ולפתח תשתיות בהתיישבות. החוק נועד לעקוף את חוות הדעת החריפה של המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, דינה זילבר, שקבעה בתחילת השנה שהחטיבה שאינה גוף ממשלתי, מחזיקה סמכויות ביצועיות שצריכות לחזור לידי המדינה, והמליצה להפסיק לתקצב את החטיבה.

 

ההצבעה חשפה את המתיחות בתוך המחנה הציוני סביב הצעת החוק, כאשר חברי הכנסת שבאים מההתיישבות העובדת – מזכ"ל התנועה הקיבוצית עד לאחרונה ברושי וראש המועצה האזורית גלבוע לשעבר עטר – תמכו בחטיבה המסייעת גם לקיבוצים והמושבים בקווי העימות. סמוטריץ' שהציג את החוק, תקף את זילבר, על שכתבה במכתב למחנה הציוני שעל המפלגה להתנגד לחוק. בהמשך הוא ציין כי "אין בעיה של שקיפות ואין בעיה של מינהל תקין בחטיבה להתיישבות. גם חוות הדעת של זילבר לא דיברה על כך".

איילת שקד שרת המשפטים איילת שקד שרת המשפטים צילום: אביגיל עוזי

 

שרת המשפטים איילת שקד ציינה כי על פי ההסכם הקואליציוני אמורה לקום ועדת מנכ"לים שתסדיר את עבודת החטיבה בהתאם לחוות הדעת של זילבר, שאמורה היתה להגיש את מסקנותיה בתוך 60 יום שחלפו ביום ראשון. "גם אם נפלו בארגון מסוים כשלים, אין צורך לסגור אותו אלא לתקן אותו", אמרה. "מכיוון שהוועדה לא סיימה את עבודתה, הסכמנו לתמוך בחוק אולם עד המושב הבא של הכנסת ועדת המנכ"לים תסיים את עבודתה".

 

שרת המשפטים לשעבר ציפי לבני שהציגה את התנגדות האופוזיציה אמרה כי "הצעת החוק אינה מי בעד או נגד ההתיישבות והפריפריה אלא מי בעד שלטון החוק ומי לא, מי בעד כסף מתחת לשולחן ומי לא. אם עד עכשיו היה חוק עוקף בג"ץ, הקואליציה המציאה את חוק עוקף היועץ המשפטי לממשלה". לבני גם פנתה אל חברי מפלגתה התומכים בחוק: "אני מתקשה להבין את נציגי המתיישבים בנגב ובגליל שהם אסירי טובה על המעט שהם מקבלים, במקום לדרוש את מה שמגיע להם על פי דין. אם החוק לא יתקבל, החטיבה לא תיסגר, זה רק יגרום לה לעבוד באופן תקין".

 

חברי הכנסת דני עטר ואיתן ברושי מהמחנה הציוני מסרו כי "עמדתנו היא בעד ההתיישבות העובדת, בתיאום עם ראשי המועצות האזוריות ונציגי ההתיישבות. החטיבה להתיישבות היא הגורם היחיד הפועל באיכות ומקצועיות בעוטף עזה, גבול לבנון ורמת הגולן. יש לשמור על כללי מינהל וניהול תקינים כולל החלת שקיפות מלאה על החטיבה, אנחנו תומכים ומקדמים חקיקה בנושא".

 

"להפוך את החטיבה להתיישבות לאגף ממשלתי"

 

לאחר שהכנסת אישרה הערב (ד') בקריאה טרומית את הצעת החוק של סמוטריץ', הגישה ח"כ סתיו שפיר מהמחנה הציוני הצעת חוק לפיה יוקם בתוך משרד ממשלתי אגף התיישבות שימלא את אחריות החטיבה. על הצעת החוק חתומים יו"ר האופוזיציה יצחק הרצוג, ציפי לבני, יו"ר ועדת הכספים משה גפני ויו״ר הוועדה לביקורת המדינה קארין אלהרר.

 

על החוק חתמו גם דני עטר שתמך בחוק של סמוטריץ' ועומר בר לב שנמנע. על החוק לא חתמו איתן ברושי שתמך גם הוא בחוק של סמוטריץ', וכן שלי יחימוביץ' ומיקי רוזנטל שהודיעו היום שיגישו הצעת חוק משלהם שיותיר את החטיבה בהסתדרות הציונית, אך תהיה כפופה למבקר המדינה ולקריטריונים שקופים. על החוק חתמו גם חברי כנסת מיש עתיד ומרצ.

 

לפי ההצעה, האגף שיקום במשרד ממשלתי יקלוט את עובדי החטיבה, שרכשו ידע מקצועי לאורך השנים. כל התקשרות עם הגוף הנקרא החטיבה להתיישבות שתחת ההסתדרות הציונית תיעשה באמצעות מכרז ובשקיפות מלאה.

 

שפיר היתה שותפה לחשיפת התקציב הראשונה אי פעם של החטיבה להתיישבות לפני כחצי שנה. לפי נתונים של החשבת הכללית במשרד האוצר, החטיבה העבירה מאות מיליוני שקלים בשנה להתנחלויות ביהודה ושומרון לעומת תקציבים נמוכים יותר לנגב, לגליל ולגולן.

 

בדברי ההסבר להצעה נכתב כי ההצעה מחייבת ש"הידע המקצועי הדרוש לפיתוח ההתיישבות, ושיקול הדעת התכנוני, יושבו לידיה של המדינה. באמצעות הקמת אגף ההתיישבות, מבטיחה הצעת החוק כי מדינת ישראל תיתן מענה מקיף, מקצועי והולם לצרכי ההתיישבות של כלל הציבורים בישראל, תוך שפעילותה שקופה לציבור ובהתאם לדין. שנית, הצעת החוק מחייבת כי כל התקשרות עם קבלני ביצוע לצורך מימוש מדיניות ההתיישבות תעשה בשוויון בשקיפות, בהתאם להוראות חוק חובת מכרזים". בנוסף, הצעת החוק מבטלת את מעמדה המיוחד של החטיבה להתיישבות בכל הנוגע לקידום מדיניות הדיור של ממשלת ישראל. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x