$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

"כולנו" תומכת במתווה הגז - אבל ממליצה לפקח על המחירים

במפלגה של שר האוצר סבורים גם שיש לאפשר יצוא גז מ"תמר" לפני חיבור "לוויתן" לחוף - ולקבוע סנקציות למקרה שנובל ודלק ינסו להתחמק מפיתוח המאגר

ליאור גוטמן 22:4421.07.15

בעוד שר האוצר משה כחלון ושר הבינוי יואב גלנט מנועים להתייחס למתווה הגז, חברי סיעת כולנו שיגרו אתמול (ב') את התייחסותם להסכם הממשלתי המתגבש בין חברות הגז למשרדי הממשלה השונים. 

 

עיון בחוות הדעת של סיעת כולנו, שהגיעה לידי "כלכליסט", מעלה שכל חברי הסיעה חתומים עליה, כאשר שמו של יו"ר הסיעה שר האוצר כחלון כאמור נעדר בשל חברותו עם קובי מימון, אחד מבעלי השליטה לכאורה בישראמקו שמחזיקה בכ-29% ממאגר תמר. ח"כ רועי פולקמן הוביל את כתיבת הדעה.

 

חברי כולנו טוענים שמשאבי הגז הם "נכס ציבורי" כאשר מי שייהנה ממנו יהיו קודם כל אזרחי ישראל ורק אחר כך לקוחות זרים. עוד טוענים שם שמשק הגז הוא ריכוזי מדי, כך שחובה על המדינה "לפעול בכל האמצעים הנדרשים כדי לצמצם את הריכוזיות ולהוזיל את המחירים". ב"כולנו" טוענים עוד שיש לדאוג ל"איזון ראוי" בין היזמים למדינה בכל הקשור לחלוקת משאבים הטבע. 

 

קידוח תמר קידוח תמר צילום: אלבטרוס

 

לטענת "כולנו", הדרך המהירה והטובה ביותר ליישם את כוונתם היא באמצעות חמישה צעדים עיקריים. הראשון הוא התקנת צנרת גז חדשה, שנייה על זו הקיימת כיום. לטענת חברי סיעת כולנו, אסור למדינה לשנות את הרגולציה הקיימת כך שמי שתקים את הצנרת השנייה היא בכלל המדינה, ולא היזמים. עוד טוענים שם שיש לאפשר יצוא גז ממאגר תמר בטרם יחברו את מאגר לוויתן לחוף, אבל "לקבוע סנקציות ברורות" למקרה שנובל אנרג'י ודלק ינסו להתחמק מפיתוח לוויתן. ומהן הסנקציות? זה לא כתוב.

  

החלק המפתיע במכתב של כולנו מגיע בסעיף השני, שם קובעים חברי הסיעה שמחירי הגז בישראל גבוהים מדי. על מה הם מסתמכים? לא ברור, אבל הם מוסיפים כי "יש להבטיח פיקוח הדוק יותר על המחיר של הגז הטבעי". ואיך זה ייעשה? לפי "כולנו", כפי שהיא מציינת בסעיף הבא, יש לקבוע "מחיר אחיד", כזה שלא זז, ואף מעניקים כדוגמה את התעריפים שנקבעים בענפי החשמל והמים. צעד זה נועד למנוע אפליה לטענתם של חברות גדולות על פני קטנות; ואולם העוגן המספרי של מה יהיה המחיר הסופי לא קיים בנייר. 

 

הסעיף הבא עוסק בשקיפות - ובו מבקשים חברי הסיעה לשתף את הציבור לאורך כל הדרך. יצוין שלאחרונה נערכו הפגנות תחת בתי חברי הסיעה מצד מתנגדי מתווה הגז, וייתכן כי הדבר הניע אותם לבקש את הגדלת השקיפות.

 

הסעיף האחרון ממליץ לקבוע מנגנוני אכיפה של מתווה הגז לאורך 10 השנים הבאות, כך שלצד המחויבות ל"שקט רגולטורי" למדינה יינתנו כלים לפעול נגד חברות הגז במידה ויפרו את ההסכם או לא יפתחו את מאגרי הגז. "יש לאפשר גמישות מסויימת במקרים קיצונים בהם הצדיים לא עומדים במתווה", מסכמים ב"כולנו". 
בטל שלח
    לכל התגובות
    x